Pohjekipu on tavallinen lääkärin vastaanotolle hakeutumisen syy. Liikunnan aiheuttamat pohkeen rasitustilat ovat varsin tavallisia. Esimerkiksi liian kylmänä tai jäykistyneenä suoritetun voimakkaan pohjelihaksen supistumisen seurauksena pohjelihakseen voi syntyä repeämä. Myös akillesjänteen haurastuman aiheuttama osa-repeämä voi joskus tuntua pohkeessa kipuna. Pohkeen alueen lihasvammat ovatkin tavallisia niihin kohdistuvan suuren venytyksen vuoksi.

Pohjekipu on keskeinen oire myös epäiltäessä syvää laskimotukosta alaraajassa. Kipua edeltää usein pidempiaikainen paikallaan istuminen esimerkiksi auto-tai lentomatkalla. Kipu tuntuu syvällä pohkeen sisällä ja mukana voi olla kuumotusta ja turvotusta iholla. Myöhemmällä iällä säärivaltimoiden ahtaumat voivat aiheuttaa ns. katkokävelyoireen, joka alkaa tavallisimmin puutumisen tunteena säärissä ja pohkeissa, mutta kovenee kivuksi jolloin on seisahdettava lepäämään.

Esimerkiksi alaraajan syvän laskiontukoksen toteminen on usein ulkoisen tutkimuksen perusteella epätäydellistä ja tarvitsee usein lisätutkimusta. Säären ultraäänitutkimus antaa lisätietoa pohkeen kiputilojen syistä jos kliinisen tutkimuksen perusteella ei saada varmuutta oireen alkuperään.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pohkeen kivun aiheuttaja on usein ollut iskias. Lisäksi pohkeen kipu on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Itsehoitokipulääkkeet 2
Stub Kipulääkkeet 2
12_rs Lepo 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset