Suomessa pitkittyneenkin ripulin syyt poikkeavat voimakkaasti esimerkiksi tropiikissa tavattavista taudinaiheuttajista. Matkailun lisääntymisen myötä tautikirjo on tosin monipuolistunut kotimaassammekin. kroonistyyppiseen ripulointiin tulee siten suhtautua eri tavalla, jos takana on oleskelua tropiikissa tai alemman hygienian maissa. Trooppisten sairauksien hoito on Suomessa keskitetty Auroran sairaalaan. Suomessa ripulisairaudet liittyvät usein virussairauksiin ja ovat keskimäärin paremmin itsestään paranevia kuin esimerkiksi lämpimämmissä maissa.

Pitkittyneen ripulin selvittelyt painottuvat meillä kroonisten suolistosairauksien (haavainen paksunsuolitulehdus, Chronin tauti) sekä varsinkin keliakian poissulkemiseen. Suuri osa pitkittyneen ripulinkin oireista johtuu yleisistä toiminnallisista vatsavaivoista (ärtynyt suoli) sekä laktoosi-intoleranssin oireista (maito). Myös erilaiset ruoka-aineet kuten sorbitoli saattavat provosoida oireita. Näiden rinnalla ulkomailta saadut infektiot (giardia, salmonella) ovat edelleen vähemmistönä mutta silti mahdollisia.

Kokonaisvaltaisessa yleislääkärin tutkimuksessa haastattelun ja kliinisen arvion perusteella päätetään, tarvitaanko lisää selvitteleviä tutkimuksia, vai voidaanko oireiden ja tilakuvan perusteella päästä todennäköiseen diagnoosiin ja hoidon alkuun.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pitkittyneen ripulin aiheuttaja on usein ollut crohnin tauti, hiivasyndrooma tai haavainen paksusuolentulehdus. Lisäksi pitkittynyt ripuli on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

6_s

"kaikki hyvin"
24. helmikuuta

Minulla on ollut pitkäaikainen ripuli. Se alkoi 05/2008. Tähystys tehtiin syksyllä, tulos: lievä tulehdus paksussa suolessa. Lääkitys (Asacol, tms..). Tilanne rauhoittui, mutta nykyisin on taas ripulointia lähes päivittäin. Onko muilla kokemuksia vastaavanlaisesta? Muuten "kaikki hyvin", nimim.

13_s

TriDoc
24. helmikuuta

Kysesssä on ilmeisesti kroonistumisen uhka suolistotulehduksesi suhteen. Aiemmassa tähystyksessä ilmeisesti epäilyä tällaisen tilanteen suhteen heräsi, koska Sinulle aloitettiin tulehduksenvastainen suolistolääkitys. Koska oireet ovat alkaneet lisääntyä uudelleen, pitäisi miettiä lääkärisi kanssa, joko jatkaa em lääkitystä ja jopa lisätä sitä tai sitten tähystää suoli uudelleen tilanteen kartoittamiseksi. Kuukausikaupalla jatkunut ripulointi ja ulosteen löysyys on tyypillistä alkavalle paksunsuolen tulehdukselle ja siihen saattaa liittyä myös verenvuotoa ja hyytymien tulemista ulosteiden mukana. Tilanteessa on myös sisätautilääkärin arviointi, joka on perehtynyt tulehduksellisiin suolistosairauksiin, tarpeen. keskustele asiasta tarvittaessa omalääkäri kanssa!

1_s

Anonyymi
19. huhtikuuta

Lapsellani, 11kk, on pitkittynyt ripuli (14vrk) yhtä jaksoisesti ja nyt viimeisenä vuorokautena tullut ihan vetenä jälleen kerran. Mitä teen että saisin lapseni jo paranemaan? Syö ihan ok, joskin vaihtelevasti ja juo hyvin vaihtelevasti. Epäilen että paino on tippunut. Olen käyttänyt lääkärissä mut kukaan ei ala millekään. Pojalla samanaikaisesti korvatulehdus, ensimmäinen, ja tekee hampaita sekä infektio astma päällä kovan yskän takia. Kaipaan kovin hyviä neuvoja et saisin lapseni paranemaan jo! Kitarisaleikkauskin on 20.5 tiedossa enkä haluaisi sitä perua tämän sairastelun takia.

Huolestunut äiti