Pitkittyneellä kuumeella tarkoitetaan yli 2 viikkoa yhtäjaksoisesti jatkunutta yli 37.5 kuumetta. Yli 2 viikkoa jatkunut kuume ei ole välttämättä jokapäiväinen oire yleislääkärin vastaanotolla, joten sen selvittelyssä joudutaan huomioimaan normaalia enemmän erilaisia sairausvaihtoehtoja. Ollaan vielä silti tilanteessa, jossa taustalla ei välttämättä ole eikä tarvitse olla tehostetusti hoidettavaa sairautta (yleensä pitkittynyt virusinfektio), mutta muiden vakavampien taudinaiheuttajien osuutta on hyvä selvittää.

Pitkittyneeseen hengitysinfektioon ja siihen liittyvään pitkittyneeseen kuumeilun taustalla voidaan epäillä tavallisimmin nenän sivuontelotulehdusta (poskiontelotulehdusta) tai keuhkoissa olevaa tulehduspesäkettä (keuhkokuumetta). Potilaan huolellisen tutkimuksen lisäksi tulehdusta osoittavat laboratoriokokeet, nenän sivuonteloiden rtg-tutkimus sekä keuhkojen rtg-tutkimus antavat tärkeää ja poissulkevaa tietoa sairausepäilyihin liittyen. Pitkittyneen kuumeilun perusselvitykset suoritetaan hoitavan lääkärin harkinnan perusteella. Selvitysten alkuvaiheessa on tärkeää poissulkea yleisemmät ja äkillistä hoitoa vaativat tilat, koska kaikkia mahdollisia tutkimuksia ei ole tarkoituksenmukaista suorittaa heti ja siihen vaikuttaa potilaan yleistila.

Tilanteen pitkittyessä epätyypilliset tai harvinaisemmat kuumetta aiheuttavat sairaudet tulevat epäilyn ja selvityksen piiriin. Huonokuntoisen suun limakalvojen kautta on mahdollisuus syntyä tulehdusreitti sydämeen ja aiheuttaa tulehduksia (endokardiitti)tai jopa märkäisiä paiseita. Myös tuberkuloosiin sairastuu joka vuosi maassamme 500 ihmistä, eikä se siis ole täysin harvinainen nykypäivänäkään. Eräät syöpätaudit, imusolmukesyövät ja lymfoomat saattavat joskus aiheuttaa kuumeilua. Pitkittynyt kuumeilu voi olla haastava selvitettävä, ja merkittävä osa pitkittyneen kuumeilun syistä jää yleislääkärin seurannassa epäselväksi, kun potilaan tila korjaantuu selvitysten aikana. Ilmeisesti vaarattomien, itsestään paranevien virussairauksien osuus on näissäkin tapauksissa merkittävä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pitkittyneen kuumeilun aiheuttaja on usein ollut mononukleoosi, keuhkokuume, myyräkuume tai crohnin tauti. Lisäksi pitkittynyt kuumeilu on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
24. huhtikuuta

Miehelläni on jo useita kuukausia kestänyt toistuvat kuumeilut ja valtavat yskänpuuskatVälillä hän voi olla viikonkin täysin oireeton.Hän on ollut koko kevään ajan myös kovin väsynyt. Silloin tällöin on ollut myös huimausta.Viime keväänä näihin samoihin aikoihin hän sairasti täysin samalla lailla.Silloin diagnoosina oli mykoplasma keuhkokuume.Hän on nyt näisen neljän kuukauden aikana käynyt kolmasti lääkärissä,keuhkot kuvattu,verikokeita otettu.Olen kerran joutunut lähettämään hänet ambulanssilla sairaalaan kun yskänpuuska oli niin kova ,että aivan henki salpaantui.Hän söi kaksi antibioottikuuria(CRP oli matala),Sai yskänlääkettä ja Ventoline-suihkeen.Oireet jatkuvat samanlaisina.Aamuisin hän on yleensä parempi voimainen.Iltaa kohden vointi oikein silmissä romahtaa,öisin hän ei yski ollenkaan.

Heti kun hän on vähän paremmassa kunnossa ja tekee joitain askareita,niin oireet alkavat.

Hän on 49v ja ollut jo useita vuosia sairaseläkkeellä olkapäävamman vuoksi.

Olen itse sairaanhoitaja ja huolissani hänestä.Mitä tekisin ja minkä erikoislääkärin puoleen pitäisi kääntyä,jotta asiaan saisi jotain valaistusta.Terveyskeskuksessa asia ei näköjään selviä.

1_s

Anonyymi
24. huhtikuuta

Keuhkolääkärille vaan..ja samalla kannattaa käydä kunnes löytyy vaivoihin selitys..passittaa kyllä jatkotutkimuksiin jos ei itse keksi vaivoihin syytä.

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

Hyvä neuvo Kiitos.,mutta sanokaapa,miten miehen saa sinne............

Ei halua lähteä.Ei ketään voi väkisin viedä.

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

turha sitten sinun miettiä edes hoitopaikkaa. Aikuinen ihminen kaiketi miehesi?

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

Ihan on aikuinen,vaikkakin minua kymmenen vuotta nuorempi.Olen itse sairaseläkkeellä sairaanhoitajan tyostä(sain aivoinfarktin viime kesänä)ja tiedän,että tuollaisten oireiden takana voi olla vaikka kuinka vakavaa!

Aiheen kysymykset