Pitkittynyt kipu oireena on nykylääketieteen suurimpia haasteita oireen yleisyyden ja toisaalta sen aiheuttamien vaikeiden oirekuvien takia. Pitkittyneen kivun syyt ovat laaja-alaisia ja tuntemattomia syntytapansa suhteen. Fyysisinä syitä pitkittyneelle kivulle ovat monet krooniset, pitkäaikaiset sairaudet, joista tuki- ja liikuntaelinsairauksista nivelkulumat ovat ihmisille parhaiten tunnettuja. Myös kroonisissa syöpäsairauksissa kipu valitettavasti on usein läsnä, samoin tulehduksellisissa nivelsairauksissa, kuten nivel- ja selkärankareumassa. Hermojen toimintahäiriöihin ja elpymistiloissa pitkittynyt kiputila on tavallinen.

Kipu on tarkoitettu varoittamaan meitä kehoamme kohtaavalta haitalliselta tai jopa vaaralliselta tilanteelta, johon on syytä reagoida. Vaikka suuri osa kipuaistimuksista syntyykin tällä tavalla, on lääketieteen suurimpina haasteina selvittää ja hoitaa epätarkoituksenmukaista kipua, jonka taustalta ei ole selvittelyjen jälkeenkään löydettävissä jäsentynyttä syytä. Tältä pohjalta ovat syntyneet erilaiset kipua kuvaavat syndroomat, joiden syntytapa on ainakin osaksi teorioiden ja arvailujen varassa. Ainakin osa tästä kivusta syntyy ilmeisesti herkän hermokivun aktivoitumisen tuloksena. Aktivoinnille riittää ilmeisesti toisaalla kehon immunisoima tulehdus ja vasta-aineiden syntyminen ja sitten pelkällä mekaanisella tavalla syntynyt hermon venytys tai koskettelu.

Psyykkisinä syinä pitkittynyttä kipua voi synnyttää pitkäaikainen masentuneisuus, erilaiset muut mielialahäiriöt sekä alidiagnosoituna elimellisoireiset häiriöt kuten hypokondria ja somatisaatiohäiriö, joista on arvioitu kärsivän jopa 25% avohoidon potilaista. Nykykokemusten perusteella on varmaa, ettemme kykene tunnistamaan ja hoitamaan kaikkia kiputiloja, mutta kaikkia niitä kyetään ainakin jossain määrin vähentämään ja siten helpottamaan oireista kärsivän sopeutumista oireisiin. Luottamuksellinen potilas-lääkärisuhde on tässä kuten kaikissa kroonisissa sairauksissa hoidon onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pitkittyneen kivun aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia tai masennus. Lisäksi pitkittynyt kipu on voinut liittyä 55 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut kipulääkkeet. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
21. lokakuuta

hei

olen nyt vuoden ajan kärsinyt kaulan kivusta.kaikki alkoi viime syksynä, kun minulla oli nielutulehdus, sen jälkeen minulla on oikealla puolella kaulalla suurentunut imusolmuke, joka on tutkittu 2 kertaan uä:ssä. olen käynyt meilahden silmä-, korva-, kurkku klinikallakin tutkimuksissa ja minusta tuntuu, ettei kipua oteta todesta. kaulassa oleva iso liha on taas vaihteeksi niin kipeä ja tuntuu siltä kuin olisi turvoksissa. välillä korvakin tuntuu kipeältä, vaikkei sieltä ole ikinä tulehdusta löytynyt.ja tuntuu palan tunne kurkussa.olen syönyt burana 600mg kuurin eikä se auttanut ollenkaan. en enää tiedä mitä tehdä!

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Kuvaamasi tilanne ei ole mitenkään harvinainen. Kaulakivun syynä voi olla monta erilaista tekijää, joita uskon tutkitun parhaassa mahdollisessa paikassa, nimittäin korvaklinikassa. Käsittääkseni tärkeätä on tässäkin niinkuin monissa muissakin yleensä kroonisluonteisissa oireissa kärsivällinen oireiden ylöskirjaaminen ja mahdollinen asian kontrollointi, jos tila ei rauhoitu/ menee pahemmaksi.
Kaulan alueella erilaiset kiputilat ovat tavallisia ja erilaisten oireiden selvittely on usein hankalaa kaulan alueen "monimutkaisuuden" takia. Sikiöaikana kaulan alueella tapahtuu kerroksittaista muotoutumista, jolloin pienen"valuviankin" jääminen ihon alle peittoon on mahdollista aiheuttaen myöhemmin oireilua, joka on vakea saada selville. Osin tämänkin vuoksi kärsivällisyys olisi tarpeen. Muuten uskon, että olet taitavissa käsissä. Käy oman lääkärin luona sopivan ajan kuluttua keskustelemassa, jos tilanne ei ala hellittää ajatellen kontrollikäyntiä vielä spesialistilla.

Aiheen kysymykset