Väsymys on ihmisten tavallisimpia kokemia oireita ja täten normaali fysiologinen reaktio työlle, erilaiselle fyysiselle ja henkiselle rasitukselle sekä univajeelle. Kiireinen, aikatauluun sidottu elämänrytmimme ja suorittamiskeskeisyys ovat ristiriidassa ihmisen perusfysiologisten toimintojen kanssa ja siksi epäselviksi koetut väsymysoireet hämmentävät ihmisiä ja apua jaksamisen ongelmiin on luonnollisesti haettu lääketieteen piiristä. Yleisenä, tavallisena fysiologisena oireena esiintyvälle väsymykselle toimiva hoito on elämänrytmin suhteuttaminen vähemmän kiireiseksi, jolloin ruumille ja sielulle jää enemmän elpymisaikaa.

Poikkeava väsymys voi kuitenkin olla merkki sairaudesta. Krooniset tulehdukselliset sairaudet (nivelreuma, selkärankareuma, allergiat ja krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet) aiheuttavat väsymystä ja palautumisen puutetta. Samoin alkaviin kilpirauhasen sairauksiin sekä diabetekseen liittyy vakavaoireista väsymystä, joka pakottaa selvityksiin terveydenhuollon piirissä. Myös mielialaan liittyvät tekijät sekä mielen sairauksiin liittyvät tilat aiheuttavat usein merkittävää väsymystä ja uni-valvetilan häiriöitä, joista kärsii tuhansia ihmisiä maassamme.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pidempiaikaisen väsymyksen aiheuttaja on usein ollut masennus, migreeni tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Lisäksi pidempiaikainen väsymys on voinut liittyä kymmeneen muuhun sairauteen.

Keskustelu

3_s

Minja
22. huhtikuuta

Minua on auttanut eniten Mindfulness-harjoitukset. Kirjastosta saa varmasti kirjan ja cd:n tarkempaa tutustumista varten.

Aiheen kysymykset