Peräaukon kutina on melko yleinen oire, jonka intensiteetti vaihtelee ihmisillä voimakkaasta kirvelystä aina paranemisvaiheessa esiintyvään hillittömään kutinaan. Kutina ja kirvely aiheutuvat peräaukon ihon vaurioitumisesta. Iho on peräaukossa herkkä hankaukselle ja hautumiselle ja ärsytys saattaa laukaista kutinakierteen.

Hoitona voidaan käyttää alapääkylpyjä, toistuvia suihkutteluja, alapään ilmastointia sekä sinkkipitoisia voiteita, jotka hillitsevät mahdollisesta haavaumasta tai ärsytyksestä johtuvia oireita. Kutina liittyykin usein peräpukamiin, sukupuolitauteihin, peräaukon haavaan sekä pidätyskyvyn tai ulostamisen häiriöihin. Myös kihomadon mahdollisuudet on otettava huomioon kutinan aiheuttajina. Joskus kutina saattaa olla yhteydessä myös stressiin ja hermostuneisuuteen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä peräaukon kutinan aiheuttaja on usein ollut verenpainetauti tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi peräaukon kutina on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut peräpukamalääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Peräpukamalääkkeet 3

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Meillä todettiin 2 päivää sitten kihomatoja. Koko perhe söi pyrvinlääkettä. Milloin lääke alkaa tehota?

1_s

hoitoarska
25. tammikuuta

Hyväksi havaittu keino päästä kihomadoista eroon (lääkityksen lisäksi, sillä lääkitys ei aina auta), on jeesusteippi ja nukkumaan meno. Kuulostaako oudolta ja kauhealta?

Lasten nukahtaessa ja heidän maatessa jonkun aikaa vaakatasossa, tulevat madot peräaukosta ulos. Madot on poimittavissa peräaukolta teipillä. Matojen metsästys jeesusteipillä voi myös vilkastuttaa vanhempien makuukammarielämää ;-)

Aiheen kysymykset