Peräaukon kipu on melko yleinen oire aikuisilla ihmisillä. Se voi yleisimmin liittyä fyysisiin ongelmiin, kuten peräpukamavaivaan tai harvemmin peräaukon fistelitautiin, jossa muodostuu peräaukkoon avautuvia käytäviä, jotka saattavat tulehtua. Hoito on usein peräaukon fistelitaudissa kirurginen.

Myös mieliala, erilaiset stressitekijät ja ahdistuneisuus saattaa aiheuttaa peräaukon seutuun lihasjännitystä, joka saattaa olla mukana monimutkaisessa peräaukon ärsytysprosessissa ja provosoida jopa peräaukon kutinaa tai haavauman syntymisen. Myös erilaiset jännitystilat ja ahdistuneisuushäiriöt saattavat aiheuttaa erilaisia peräaukon kipu- ja jännitysoireita.

Kovien ulosteiden aiheuttama peräaukon hankaus yhdessä pitkään jatkuneen istumisen kanssa saattaa provosoida peräpukamavaivaa tai ärsyttää punoittelevaa limakalvoa. Runsas kuidun nauttiminen, kasvissyönti ja muut ulostetta pehmentävät valmisteet ovat yleensä avuksi vaivan hoidossa. Peräaukon kivun syy on hyvä selvittää, jos sitä ei ole aiemmin tehty. N 80% peräsuolen ja paksusuolen syövistä kehittyvät ensimmäisen 10 cm matkalle peräaukosta sisäänpäin ja ovat usein alkuvaiheessa todennettavissa peräaukon kautta suoritetulla tunnustelulla. Peräaukon käsin tehtävä tutkimus on hyödyllinen kaikille oireileville, koska tutkimus on helppo suorittaa yleislääkärinkin vastaanotolla!

Warning

Hoitonetin käyttäjillä peräaukon kivun aiheuttaja on usein ollut yleinen ahdistuneisuus, peräpukamat tai kihomato. Lisäksi peräaukon kipu on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Peräpukamalääkkeet 2
Stub Suolen toimintaa lisäävät lääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä