Painon tunne alavatsalla voi esiintyä lantion elinten laskeuman aiheuttamana tuntemuksena. Käytännössä lantionpohjan tukirakenteissa tapahtuu erilaisista syistä venymistä, mikä altistaa lantionsisäiset rakenteet laskeumille. Yleensä synnytyksen jälkeen löystyneet sidekudosrakenteet palautuvat ennalleen, mutta poikkeama tässä tai piilevä lantion rakenteellinen poikkeavuus voi olla syynä lantion rakenteiden ei tarkoituksenmukaiseen laskeutumiseen ja venymiseen. Varsinkin raskauden jälkeen liian nopea lantion rasittaminen voi johtaa laskeuman syntyyn.

Yleisimmin painon tunne voi syntyä myomaan eli kohdun lihaskasvaimeen liittyen sekä virtsarakon tai kohdunlaskeuman pahentuessa. Lantion elinten laskeuman aiheuttamassa ulostamisoireissa tilanne on tavallisesti niin pitkällä, että tarvitaan yleensä leikkaushoitoa palauttamaan lantion rakenteiden aiheuttama vääristyminen ja peräsuolen painuma. Painon tunne alavatsalla voi liittyä myös ummetukseen, suoliston toimimattomuuteen sekä vatsan toiminnalliseen tilanteeseen ja alkaviin suoliston sekä virtsarakon ja synnyttinelinten tulehduksiin.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä painon tunteen aiheuttaja on usein ollut myoomat tai paksusuolen divertikkelit. Lisäksi painon tunne alavatsalla on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
20. elokuuta

Hei!Olen 22-vuotias nainen ja minulla on runsaat ja kivuliaat kuukautiset, lisäksi kärsin painon tunteesta ja kuukautiskipujen kaltaisista kivuista kesken kierron, kivut alkavat viimeistään paria päivää ennen olettettua ovulaatiota ja loppuvat viikko ennen kuukautiten alkamista. Ensin kivut tuntuvat vasemman munasarjan kohdalla josta ne siirtyvät kohdun tietämille. Mistähän tämä voisi johtua? Pillereitä en ole syönyt vuoteen ja lasta olemme yrittäneet noin puolen vuoden ajan mieheni kanssa. Kävin gynekologilla joka teki sisätutkimuksen ja tarkastuksen ultralla, mitään syytä ei löytynyt. Ainoastaan määräsi antibiootti kuurin paikallishoitona koska päätteli minulla olevan jonkin tulehduksen valkovuodon perusteella. Alkaa vain olemaan huolestunut olo kun en ennen tälläisestä ole kärsinyt.

13_s

TriDoc
22. elokuuta

Kertomasi perusteella voisi kuvitella oireesi liittyvän gynekologiseen alkuperään, koska oireet vaihtelevat säännöllisesti kuukautiskierron mukaan. Olet jo käynyt gynekologin tutkimuksessa, joka ei havainnut tilassasi poikkeavaa. Kuukautiskierron sykliä seuraavat oiretilat eivät ole harvinaisia. Osa näistä voi myöhemmin vaatia vielä lisäselvittelyä, mutta suuri osa ilmeisesti kuuluu toiminnallisiin hyvänlaatuisiin oireisiin,joka yleensä ei ole vaarallinen.
Gynekologin kontrolli ei välttämättä ole pahitteeksi, jos koet vaivasi pahenevan. Pidempi hoitosuhde auttaa aina asian selvittelyssä.

1_s

Anonyymi
8. syyskuuta

Hei! Olen 25-vuotias nainen, käyttänyt kaksi vuotta säännöllisesti Yasmin -e-pillereitä. Kävin juuri gynekologisessa tutkimuksessa yhtäkkiä alkaneiden jatkuvien alavatsakipujen (enimmäkseen kuukautiskipumaista paineen tunnetta vatsalla, mutta myös selkeä oikealle alavatsaan paikantuva vihlonta) ja siihen liittyvän lisääntyneen valkovuodon vuoksi. Nämä oireet alkoivat reilu viikko sitten heti kuukautisten/tavallisen tyhjennysvuodon jatkoksi. Kuumetta minulla ei tietääkseni ole ollut.

Gynekologi ei löytänyt ultraäänellä munasarjakystia, ja päätteli ettei kyse olisi tulehduksesta, koska en tuntenut kovaa kipua vatsaa painellessa. Sivulöydöksenä sen sijaan löytyi emättimen hiivatulehdus, johon sain lääkeen. Olen vielä menossa laboratoriotestiin virtsatulehduksen poissulkemiseksi. Kivut voivat kuulemma olla myös suolistoperäisiä.

Kiireisellä käynnillä jäi kuitenkin kysymättä useita kysymyksiä, jotka vaivaavat, koska ennen kokemattomat kuukautismaiset kivut ja vihlonnat jatkuvat ja tunnen itseni hyvin väsyneeksi... Näkyykö ultraäänessä myös mm.kohdun kasvaimet tms. poikkeavuudet? Onko mahdollista, että kyse olisi endometrioosista, vaikka käytänkin e-pillereitä? Voiko löydetty hiivatulehdus "levitä" niin, että se aiheuttaisi alavatsakipuja? Onko aiheellista pelätä raskautta, vaikka tyhjennysvuoto tuli juuri normaalisti, ja olen käyttänyt pillereitä huolellisesti? Entä olisiko aiheellista pyytää vielä verikoetutkimuksia, josta näkyisi mm.tulehdusarvot? Kiitos paljon!

13_s

TriDoc
8. syyskuuta

Hei! Yleisesti Nuorilla naisilla kuukautisten yhteydessä esiintyvät alavatsakivut ovat monista eri syistä johtuvia, usein esiintyviä oireita. Taustalla on usein toiminnallinen hyvänlaatuinen syy, mutta joskus tietysti syynä voi olla tulehdus, mainitsemasi endometrioosi tai muu poikkeavuus.
Olet käynyt jo gynekologin tarkastuksessa, jossa myös tehtiin alavatsan ultraäänitutkimus. Se paljastaa usein tulehduksellisia ja varsinkin anatomisia muutoksia kuten mainitsemiasi kasvaimia ym. Joskus endometrioosikin näkyy ultraäänitutkimuksessa , mutta ei aina. Oireiden jatkuessa ei varmaankaan olisi pahitteeksi kartoittaa lisätutkimuksia laboratorion keinoin. Yleisesti tämän kaltaiset oireet eivät ole tyypillisiä alkavalle raskaudelle tai toisaalta hiivatulehdukselle. Tilanteessasi parhaan avun saanet käymällä tarvittaessa vielä kontrollissa gynekologilla, joka on Sinut jo kerran tutkinut. Asian kontrolloiminen lisäkokeiden kera todennäköisesti varmentaa diagnoosia.

1_s

Anonyymi
21. lokakuuta

Hei!

Olen 30-vuotias nainen. Minulla on kolmet kuukautiset kuparikierrukan poiston jälkeen olleet todella niukat: tiputtelua päivän, vuotoa päivän ja taas tiputtelua päivän, päivän ilman vuotoa ja taas päivän tiputtelua. Mikä voisi olla syynä? Kuukautisoireita, eli kipuja ei ole. Pahoivointia on ollut, virtsaamistarve on lisääntynyt ja välillä tuntuu että ei kerkiä vessaan virtsaamaan, rinnat on jatkuvasti arat, alavatsalla tunnustellessa kipua. Mielialan ailahteluja on ollut. Mitään ehkäisyä ei ole käytössä. Raskaustestit virtsasta ovat olleet negatiiviset. Voisiko tämä olla endrometrioosia tai myoma? Kiitos vastauksestasi!

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Kuvaamasi perusteella ei voi tehdä suoraa arviota sairaudesta oireittesi taustalla. Voisi kuitenkin olla hyvä käydä oireet läpi vielä gynekologin kanssa, jolla on mahdollisuus suorittaa perusteellinen siätutkimus, mikä on tämäntyyppisissä tilanteissa suotavaa oireiden, pahoinvoinnin ja alavatsakipujen jatkuessa. Useinmiten tämäntyyppiset tilanteet rauhoittuvat ajan myötä, mutta ilman perusteellista henkilökohtaista gynekologista selvitystä varmuutta oireiden alkuperästä ei voi mielestäni antaa.

1_s

Anonyymi
24. elokuuta

Hei!

Olen 21-vuotias nainen ja käytän ehkäisypillereitä (Mercilon), Heinäkuun lopulla minulla oli gynekologisia oireita (Arka emättimen aukko välilihan puolelta, punoitus ja lievä kutina, epämääräisiä alavatsan tuntemuksia ja kesken pillerilevyn alkanut verinen valkovuoto). Aikaisemmin tänä vuonna minulla oli myös gynekologisia oireita ja silloin minulta löydettiin hieman normaalia enemmän valkosoluja. Omalääkärini määräsi silloin Dalacin-puikkoja hoidoksi. No tällä kertaa hän ajatteli että kyseessä on varmaan sama vaiva ja määräsi taas puikot. Ne eivät kuitenkaan poistaneet oireita, joten minulta otettiin floora näyte. Siitä näkyi että minulla oli bakteerivaginoosi ja sain siihen 7 päivän suun kautta otettavan antibioottikuurin (metronidazol actavis). Tämän kuurin aikana vatsavaivani ovat pahentuneet. Ajoittainen paineen tunne alavatsalla muuttui kolmen päivän leikittelyn jälkeen jatkuvaksi.

Eli minulla on paineen tunne navan alapuolella. Se tuntuu seistessä ja pahimmillaan istuessa, maatessa se ei juurikaan tunnu. Löysätkin housut tuntuvat inhottavilta kun ne painavat keljusti. Kun syön, alavatsani turpoaa suhteettomasti, vaikka en syö paljon. Kun painelen vatsaani, minuun ei satu, mutta vatsa tuntuu kovalta. Minulla on myöskin nyt viikon verran ollut vatsa löysällä ja vaikeuksia piereskellä.

Mietin että nämä voisivat olla erikoiset menkkakivut, koska suurinpiirtein samoihin aikoihin kun paineen tunne alkoi, minulla alkoi tyhjennysvuoto. Tai että ne antibiootit voisivat aiheuttaa tämän... Mutta ovatko oireet enemmän gastrologiset kuin gynekologiset? Yhdistin ne vain tietysti bakteeritulehdukseeni kun oireet olivat päällekäiset. Millaisia tuntemuksia minulla olisi jos se tulehdus olisi levinnyt esim. kohtuun?

Tänään on siis antibioottikuurin viimeinen päivä ja ylihuomenna tyhjennysvuotoni loppuu. En viitsisi turhaan vaivata omalääkäriäni, joten kuinka kauan kannattaa katsoa josko tämä olisi vain ohimenevää?

1_s

Anonyymi
6. syyskuuta

Olen 24-vuotias nainen. Vuoden vaihteessa joulu-tammikuussa minulla alkoi kummallinen jomotus alavatsalla: ei kovaa kipua, mutta nipistelyä ja aaltoilevaa jomotusta nivusten läheisyydessä. Olin tuolloin käyttänyt Nuvaring-ehkäisyä, jonka lopetin, koska gynekologilla käydessäni lääkäri epäili kivun voivan johtua ehkäisystä. Lopettamisen jälkeen kipu ei lakannut vaan jatkui ennallaan. Papassa löytyi "lievä tulehdus" jonka vuoksi sain kaksi lääkekuuria tulehdukseen. Kipu ei lähtenyt niiden avulla. Virtsaamiseen on liittynyt pientä kipua ja vihlaisua alavatsalla varsinkin silloin, kun rakko on ollut tosi täynnä. Verikokeita on otettu, joista ei ole löytynyt mitään (sukupuolitaudit, virtsatulehdukset ja kaikki perus joita en erikseen muista...). Kevättalvella huomasin yhdynnän jälkeen, että emätin ikään kuin turposi (ja on siitä lähtien ollut sellainen). "yläseinämä" on paksumpi kuin ennen ja emättimen suulta rypyläinen. Emättimen suulla näkyy myös pullistuma "alaseinämältä" eli emätin on tavallaan ummessa. Myös sisältä tunnusteltaessa emätin on muhkurainen. Yhdyntä onnistuu eikä kipuja juuri ole, paitsi tietyssä asennossa peräsuolessa päin tuntuu inhottavalta.

Kuukautiskivut minulla on ollut aina melko kovat, varsinkin ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Tulin raskaaksi, joka meni kesken toukokuussa (rv7). Jälkitarkastuksen yhteydessä ultrassa minua tutkittiin endometrioosin kannalta kipujen vuoksi, mutta mitään ei kuulema näkynyt eikä kystia löytynyt. Kesän aikana jomotus on laajentunut navan seudulle. Navan yläpuolella ja alapuolella vaihtelevasti nipistelee ja tulee yhtäkkisiä kipuja, jotka eivät ole hirmuisen kovia. Lähiaikoina alavatsallani on tuntunut voimakas painontunne ja ikään kuin kiristävä vanne, kun housut ovat jalassa. Keskellä alavatsaa myös välillä juilii oudosti enkä osaa edes oikein kuvailla tunnetta. Minulla on tullut kuukautiset normaalisti. Vatsa toimii päivittäin eikä minulla ole ummetusta/ripulia/ilmavaivoja normaalia enempää.

Olen käynyt omalääkärillä valittamassa vaivojani useampaan otteeseen, mutta mitään ei tunnu löytyvän. Minulla on tulossa 2kk päästä tarkastus gynekologisiin tutkimuksiin (ultraan). Asia vain huolestuttaa minua kovasti. Liittyykö tämä gynekologisiin vaivoihin vai voiko oireet viitata suoliston puolelle? KIITOS!

6_s

Tinttu
6. syyskuuta

Heippa:) Aikamoisia oireita on. Ensimmäisenä herää kysymys, miksi gynekologi on vasta kahden kuukauden päästä? Eikö yksityiselle kannattais mennä, niin pääsis nopeampaa.
Myoomat ja endometrioosit kyl aiheuttaa monenmoisia vaivoja. Itse olen leikkaussalissa sairaanhoitajana, on nähnyt tosi pahojaki tapauksia. Onhan ne siinä mieles hyviä, kun eivät ole pahanlaatuisia. Paljon vaan aiheuttavat harmia. Mut, ku emätinki on on noin "erikoinen" ???
Toivottavasti pääsisit nopeammin lääkäriin ja kunnon tutkimuksiin.
Jaksamisia :)

1_s

Anonyymi
6. syyskuuta

Hei! Ultra-aika on siis yliopistollisen sairaalan naistentautien osastolle johon ei pääse aiemmin kun eivät anna kiireellistä aikaa tämän takia. Yksityinen gyne lähettää samaan paikkaan joten siitä ei ole apua. En tiiä sitten pitäiskö vielä mennä näyttää tota emätintä yksityiselle gynelle ku terveyskeskuslääkäri vaan totesi sen mielestään olevan melko normaali, korkeintaan kuiva...huh. Mutta eikös sitten toukokuisessa ultrassa (keskenmenon yhteydessä) myooma tai endometrioosi olis näkyny ultrassa, ainakin jos oisivat pahana jo? No, täytynee kai tarkkailla tilannetta...