Yleisesti pahoinvointi käsitteenä ulotetaan moniin huonovointisuutta aiheuttavaan sairauksiin, mutta tässä yhteydessä pahoinvoinnilla tarkoitetaan oksennusta ennakoivaa pahoinvointituntemusta, joka liittyy useimmiten vatsatauteja aiheuttaviin virussairauksiin, harvemmin suolistoperäiseen syyhyn, kuten sappikivitautiin, haimatulehdukseen tai suolen tukoksiin. Oireen selvittelyssä on oleellista määrittää, onko kyseessä lyhytaikainen, äkillinen (vatsatauti) vai pidempikestoinen ongelma (suoliston tukos). Oire voi liittyä myös moniin sisätautisiin sekä neurologisiin sairauksiin sekä se on myös tyypillinen alkuraskauden aikana esiintyvä oire.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pahoinvoinnin ja oksentelun aiheuttaja on usein ollut migreeni. Lisäksi pahoinvointi ja oksentelu on voinut liittyä 33 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut pahoinvointilääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. marraskuuta

Moi, Haluaisin tietää yökötysoireilun syyn,kun yritän tulla toimeen pienemmällä ruokamäärällä (=yritän laihduttaa). Eli kun yritän vähentää syömistä, niin yleensä siitä seuraa jossakin vaiheessa "karvas pala" -tunne kurkkuun ja paljon yökkäystä, joka ei tunnu mukavalta. Kurkussa tuntuva paha olo on mielestäni seurausta vatsan seudun (vatsalaukku?) oireilusta (nälkä, vatsahaava,..) Joka tapuksessa ruokamäärän vähentäminen on vaikeaa. Eli onko oireeseen olemassa lievityskeinoja ja mikä voisi olla tuolloin yökkäilyn oikea syy? t. potentiaalia omaava painonvartija

13_s

TriDoc
29. marraskuuta

Kommenttisi on ajankohtainen kakille laihduttajille! Kokemuksen mukaan päivittäistä totuttua ruoka- ja energiamäärää vähennettäessä ruoansulatusjärjestelmä ilmeisesti reagoi fyysiselläkin tasolla muutokseen erilaisena vatsalaukun supisteluna johon voi liittyä myös kertomasi närästystyyppiset oireet. Henkisellä tasolla ruokamäärän vähentämisen myötä joskus oloa tasapainottavan tyydytyksen tunteen määrä vähenee, mikä olisi korvattava muilla keinilla. laihduttaja on usein monimutkaisen psykososiaalisen ongelman edessä, mikä tekee laihduttamisesta välillä haastavaa. Ensi vaiheessa pyrkisin korvaamaan supistuvaa energiamäärää runsaammalla kasvispitoisella ja vähäenergisellä ruoalla. Lisää veden nauttimista, keittoruokia (jotka ovat vatsalle hyviä vrt. lämpimän ruoan täyttävä ja vatsan hyvää oloa korostava vaikutus), täyttäviä kasvissalaatteja, jotka lisäävät samalla vatsan mimmoisuutta. Välttäisin vaaleita pehmeitä leipiä, rasvapitoisia ja käristettyjä ruokia sekä alkoholia, jotka löystyttävät vatsanporttia!

6_s

Elisa
18. huhtikuuta

Minä olen myös laihdutuskuurilla, mutta ei minua ole vielä kertaakaan oksettanut.
Syön viikolla päivällä vihanneskeittoa, sen kanssa kaksi palaa ruisleipää, iltapäivällä jogurtin ja jotain hedelmää, esin. appelssiinin.
Iltaisin salaattia, yksi pala ruisleipää kevytjuustolla ja vielä yksi jogurtti.
Viikoloppuisin sitten esim. kalaa, paljon salaattia.
Olen laihtunut nyt vajaassa neljässä viikossa viisi kiloa, ilman näläntunnetta, eikä mitään pahoinvointioireita.

1_s

Anonyymi
22. toukokuuta

Lapsen syömishäiriö?
Onko jollain samanlaisia kokemuksia, kun lapsi on nirso ruoan suhteen ja syö tosi vähän. Kerran viikossa tulee pahaolo ja oksentelu alkaa. Ajoittain on juuri ennen oksentelua kova päänsärky. Lääkäri reissu varmaan edessä. Lapsi on 10v.

12_s

TUULA74
22. toukokuuta

Saattaa olla migreeniä tai keliakia tai allergiaa... Lääkäriin heti ja VAADI vastausta. Tiedän lapsen, joka oksentaa migreenin takia, vaikka aina ei ole edes päänsärkyä. Onko lapsesi esim. poikkeuksellisen laiha tai valittaako joskus, että esim. pyörryttää ennen tuota oksentelua ? Oikeasti lääkäriin ja äkkiä ! Tuon ikäinen tarvitsisi paljon ravintoa kasvamiseen, ja nyt hän ei sitä saa. Valmistaudu vaikka tappelemaan saadaksesi hoitoa ja diagnoosi lapsellesi.

12_s

TUULA74
22. toukokuuta

P.s. Suosittelisin kirjautumaan tänne ihan nimimerkillä, niin saisit sähköpostiin aina ilmoituksen, kun kysymyksiisi on vastattu. Lisäksi minua ainakin kiinnostaisi kuulla lapsesi voinnista tulevaisuudessa.

6_s

Elisa
22. toukokuuta

Myös minä neuvon kääntymään välittömästi lääkärin puoleen. Jos tätä tapahtuisi kerran, ei mitään, mutta säännöllisesti,silloin kyllä tutkimus on välttämätön, saattaa olla aivan harmitontakin, kun lapsesi on nirso ruoan suhteen, mutta kuitenkin, otathan heti yhteyttä lääkäriin!

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Kiitos vastauksista Tuula 74 ja Elisa. Kirjoitin eka kerran ja ajattelin, ettei kukaan kommentoisi, mutta yllätyin positiivisesti. Lapseni on hoikka, mut ei alipainoinen, seuraankin hänen painoaan säännöllisesti. Pyörtynyt hän ei ole koskaan. Nyt on ollut parempi jakso, ei oksentelua. Aloitin hänelle säännöllisen parin tunnin välein on haukattava jotain pientä. Ja ruoka-aikana on syötävä, mut en pakota kaikkea syömään. Olen huomannut, että pakottamisesta tulee vain takapakkia. Voiko lapsella olla esim. helikobakteeri, jos miehelläni on se? Hän ainakin ennen lääkitystä voi pahoin usein. Tilaan lääkäri ajan ja kerron sitten kuulumisia.

12_s

TUULA74
27. toukokuuta

Tuo sun kertomasi kuulosti niin pahalta, että oli pakko vastata. Olenhan itsekin kahden tytön (6-ja 9-vuotiaat) äiti... Älä tosiaankaan pakota häntä syömään ! Olen huomannut ihan saman jutun, että siitä ei seuraa mitään hyvää. Pahimmassa tapauksessa se saa aikaiseksi sen, että hän aikuisena syö lautasen tyhjäksi, vaikkei ole edes nälkä ja tuloksena on liikalihavuus. Maistamaan olen aina laittanut, mutta ikinä ei tarvitse syödä lautasta tyhjäksi, jos ei ruoka maistu. Minun tenavani ovat kyllä aina olleet hyviä syömään, vaikkakin vähän ronkeleita... Ilmoittele tosiaan mitä selviää. Hyvää kesää sinulle !!!

12_s

TUULA74
6. marraskuuta

Voiko vatsatauti "muhia" useita päiviä ?
Eli keskiviikkona alkoi nämä oireet: huimausta ja huonoa oloa. Etenkin huimaus helpotti kun pysyi paikallaan. Koko päivä meni maatessa ja nukkuessa ja nukuin myös yönkin. Vatsa on kyllä selvästi löysällä, mutta ei kuitenkaan ihan riukulilla ja paljon ilmaa tulee ulos. Torstaina selvästi parempi olo: huimausta hyvin vähän ja oksettavaa oloakin vain hieman, mutta vatsassa kyllä kiersi ja röyhtäilin "kuin pikku possu". Nyt perjantaina olo taas pahempi: päässä heittää ja vatsassa kiertää ja röyhtäilyttää koko ajan... vielä en ole oksentanut ja kuumetta ei ole.
Onko tämä vatsatautia vai jotain muuta ?

13_s

TriDoc
6. marraskuuta

Kyllä edelläoleva kuvaus yleisessä mielessä sopii vatsatautiin, jossa aiheuttajana on oloissamme useinmiten virus. Samalla tavoin kuin ylähengitystieoireet vaihtelevat päivittäin voivat myös virusinfektion synnyttämät vatsaoireet aaltoilla.
Hankalampi asia sitten on , että harvemmin tällaisten oireiden taakse voi kätkeytyä vakavampia sairauksia. Tämän vuoksi meillä jokaisella on hyvä olla perustuntemus omasta kehosta, jotta voisi itsekin tunnistaa tavallisimpia, myös kotona hoidettavia sairaustiloja. Perussääntönä oman kehon hallinnassa on tuttujen oireiden ja tilojen tunnistaminen osana omahoitoa, mutta epävarmassa, uudenlaisessa tai mieltä askarruttavassa tilanteessa on meillä hyvät mahdollisuudet turvautua esimerkiksi perusterveydenhuollon asiantuntijan apuun.

11_s

saruska
17. marraskuuta

hei, mä kanssa tässä nyt sitten kyselen noista vatsataudin oireista...kun mulla nyt pari päivää ollut vatsakipu, paineen tunnetta tuossa ylävatsan kohdalla ja sitten ilmaa, joka tulee molemmista päistä...onko tämäkin nyt sitten vatsatautia? ja voinko olettaa että tämä kulminoituu siihen että jossain vaiheessa oksennan vai että menee ohi?....huomenna kuitenkin ajattelin mennä ihan normaalisti töihin kun ei tämä toimimasta estä, on vain kurja olo....

13_s

TriDoc
17. marraskuuta

Kyllähän vatsatautiin liittyy usein myös ilman muodostumista ja mitä erilaisempia oireita. Yleensä vilkas suolistotoiminta ja ilman tuleminen alapäästä on terve merkki suolen normaalista toiminnasta. Vatsan alueen sairauksissa ongelmana on, että viattomankin kivun taustalla voi kehittyä vaikea hoidettava sairaus, vaikka useimmiten kysymys onkin viattomasta, itsestään ajan kanssa ohimenevästä sairaudesta. Maallikolle aikaisemmat kokemukset vatsataudista ja sen oireista ovat tärkeitä, koska niiden avulla on mahdollisuus omien oireidensa itsearviointiin ja -hoitoon. vatsaoireita kannattaa kuitenkin kunnioittaa ja niitä myös paljon käydään näyttämässä vastaanotoilla, jos epävarmuus oireiden alkuperästä lisääntyy.

Aiheen kysymykset