Päänsärky on ihmisten yleisimpiä kokemia oireita. Sitä voidaan kuvata hyvin eri tavoilla, kuten jomottavana, jyskyttävänä, pistävänä ja tylppänä kipuna. Aikuisilla ihmisillä päänsärky on usein yhteydessä lisääntyneeseen niska- hartiaseudun lihasjännitykseen, stressiin, mutta myös verenpaineen kohoamiseen, jonka yhteydessä koetaan usein väsymystä. Koholla oleva verenpaine (alapaine 100-110) aikaansaa useilla ihmisillä päänsärkyä, joka tuntuu jomottavana takaraivolla.

Päänsärky on yleinen flunssatautien yhteydessä ja niiden puhjetessa, migreenissä, erilaisissa nenän sivuonteloiden tulehdussairauksissa sekä vakavissa yleistulehdustiloissa kuten virustaudeissa ja aivokalvontulehduksessa. Toisin kuin luullaan, päänsärky ei ole aivokasvainten tyypillisimpiä oireita, koska aivoissa ei ole kipua aistivia hermopäätteitä

Warning

Hoitonetin käyttäjillä päänsäryn aiheuttaja on usein ollut migreeni. Lisäksi päänsärky on voinut liittyä 31 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut kipulääkkeet. Myös kolmea muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

7_s

M2O
14. lokakuuta

Itse olen huomannut, että juuri alkamaisillaan oleva päänsärky voi helpottua liikunalla. Esimerkiksi reipasvauhtinen juoksulenkki on omalla kohdallani auttaunut useasti.

1_s

m38-9
14. lokakuuta

Tuo on ihan totta, kun vaan hoksaa lähteä sinne lenkille ennenkuin päähän koskee jo todella kovasti, jolloin se on ainakin itselläni mahdottomuus.

7_s

M2O
14. lokakuuta

Kyllä, vahvasti samaa mieltä. Ajoitus on tärkeä

2_s

GOHJUT
19. lokakuuta

Riippuu toki minkälaisesta päänsärystä on kyse. Hartioiden jumittumisesta aiheutuva päänsäryn poikanen ainakin talttuu juoksun huumaan.

7_s

M2O
20. lokakuuta

Juoksun huumaan häviää kyllä moni muukin huoli :) hartioiden jumittumisen estämiseksi nostelen toimistossa tasaisin väliajoin milloin mitäkin niskan takaa pään päälle. Tähän asti olen säästynyt hartioiden suuremmalta jumittumiselta.

8_s

007
22. lokakuuta

Olisiko sinulla tarkempaa kuvausta siitä mitä toimistossa kannattaisi nostella?

13_s

TriDoc
22. lokakuuta

Päänsärkyyn toimistoympäristössä liittyy staattinen lihasjännitys, joka estää myös normaalin verenkierron hartiaseudun alueelle. Hartioiden pyörittely ja jumppaus yleensä antaa välittömän helpotuksen alkavaan päänsärkyyn ja laittaa veret kiertämään. Erityisen tärkeää se on naisille, joiden lihakset väsyvät nopeammin staattiseen asentoon. Jos oireet ovat kehittyneet pidemmälle, voi erilaisista liikuntalajeista kuten kuntonyrkkeilystä olla hyötyä jumiutumistilanteessa. Venyttely myös lisää kehon itsetuntemusta ja hallintaa.

2_s

For55
24. lokakuuta

Kärsin mikreenistä ja vasta äskettäin huomasin sen aiheuttajan. Se on näyttöpäätetyöskentely - särky ajoittuu loppuviikkoon eikä vaivaa lomalla. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

2_s

For55
25. lokakuuta

Äskeiseen kommenttiini lisäyksenä, etten tarkoita hartiaoireita vaan silmien häikäistymistä ja valonarkuutta. Lieneekö alkava kaihini syy vai seuraus.

13_s

TriDoc
25. lokakuuta

Alkavaan kaihiin liittyy itsenäisenä oireena häikäistymistä, jota voi joskus kokea myös migreenin esioireena. Häikäistyminen on kuitenkin tyypillisempää alkavalle kaihille, jossa silmän linssin tummuminen aiheuttaa häikäistymisen tunteen tai kokemuksen.
Jos potee useampia sairauksia yhtäaikaa, auttaa yleisen tiedon lisäksi vasta oma kokemus oireista yhdistelemään niiden alkuperää.

8_s

007
8. marraskuuta

Eilen meinasi alkaa päätä särkemään mutta se meni ohi ihan vain odottamalla... useimmiten jos vain odottaa niin se ei auta, mutta eilempä auttoi. Kuinka teillä, jos ette ota särkylääkettä kauanko menee että päänsärky menee ohi?

1_s

Anonyymi
13. joulukuuta

Mistähän johtuu päänsärky, joka tuntuu päälaella. Liittyy poskiontelontulehdukseen.

13_s

TriDoc
13. joulukuuta

Poskiontelotulehduksessa jomottava särky on yleensä molemmissa poskipäissä tai otsalla ja lisäksi painon tunne poskipäissä eteenpäin päätä taivutettaessa alaspäin. Poskiontelotulehduksessa kysymys on koko nenän sivuonteloiden limakalvon ärtymisestä/tulehduksesta. Varsinkin paranemisvaiheessa särkyä voi olla kokonaisvaltaisemminkin, esimerkiksi painon tunnetta jopa päälaella saakka, kuten hyvin kuvasit! Osalla ihmisistä tulehdukseen liittyy ilmapallomaista painon tunnnetta poskissa ja otsalla sekä paineen tunnetta päälaella. Ilmiö selittyy täysin poskiontelotulehduksella ja tulehtuneen limakalvon säteilyoireilla, eikä tarvitse sinänsä muita lisäselvityksiä, jos rauhoittuu hoidon tahdissa.

1_s

m34-1915
27. tammikuuta

mitä avuksi... olen potenut migreeniä/päänsärkyä jo pitemmän aikaan noin 3kk, ja kaikki täsmä lääkkeet on käyty läpi ja mistään ei juuri ole apua ja särkylääkkeistäki on käyty kaikki vahvimmat läpi ainut mikä on auttanu ni 50mg tramal 2kertaa päivässä ja nyt sekin menettämässä tehoa..mitä avuks???

8_s

007
27. tammikuuta

Eikös tramal ole jo tosi vahvan luokan särkylääke? Onko päänsäryn syytä pyritty selvittelemään lääkärillä?

1_s

m34-1915
27. tammikuuta

niinhän se on vahva särkylääke mut ainut joka auttaa lukuisista lääkekokeiluista... syytä on yritetty selvittää mikä se on mut ei oo vastausta vielä saaneet huomenna tosin on neurologille meno toivottavasti ne siellä saan tän loppumaan...

2_s

Vilma
11. helmikuuta

Raudanpuutosanemiakin voi aiheuttaa päänsärkyä. Minulla päänsäryt ovat vähentyneet, eivät tosin kokonaan loppuneet, kun anemiaa hoidetaan rautatablettikuureilla pari kertaa vuodessa lääkärin seurannassa. Aneemisena liiallinen liikunta esim. kaksi pitempää kävelymatkaa päivässä aiheuttaa myös päänsärkykohtauksia. Liikuntaa siis kohtuullisesti, kunnes anemia on korjattu.

1_s

Anonyymi
13. helmikuuta

Saan voimakkaan päänsärkykohtauksen sexistä, siis orgasmin alkaessa alkaa niskasta lähtevä todella kova särky joka sitten laantuu, onko kenelläkään tällaisesta kokemusta ?

1_s

Anonyymi
13. maaliskuuta

Ainakin jos illalla nukkumaan mennessä päätä särkee enkä ota särkylääkettä, aamulla on aivan hirvittävä jysäri.

1_s

Anonyymi
13. maaliskuuta

Kovista päänsäryistä kärsiville mietittäväksi: oletteko selvittäneet hampaitten osuutta asiaan? Itselläni on ollut todella kova päänsärkyjä vuosikausia. Vuosi sitten toinen viisaudenhammas poistettiin ja lisäksi puren väärin päin - seurauksena kovat päänsäryt ovat taakse jkäänyttä elämää. En ole aikaisemman huonon kokemukseni takia antanut poistaa viisaudsenhampaita, mutta nyt oli pakko ja mikä elämänlaadun parannus! Panacodit on taaksejäänyttä elämää

1_s

Anonyymi
13. maaliskuuta

Oletko 100 % varma, ettei johdu hampaista (purennasta, viisaudenhampaista)? Kannattaa selvittää ehdottomasti.

2_s

f29-2011
30. maaliskuuta

Mulla on nyt viikon ollut päänsärkyä, pistäväää kipua vain vasemmalla puolella ja takaraivosta lähtien. Olen myös tosi väsynyt ollut tämän säryn takia. Alkuviikosta pyörrytti pari päivää ja oli kiertävä olo mutten oksentanut. Verenpaineet olivat 130/92 eli molemmat korkealla. Välillä herään öisin pistävään kipuun päässä. Mitä tämä voi olla, migreeniäkö? ja mitä kannattaisi nyt tehdä kun tavalliset särkylääkkeetkään eivät auta.

2_s

nnina
30. maaliskuuta

yleensä migreeni on juuri toispuoleista kipua ja kohtauksen aikana on usein väsynyt ja paha olo. ehkä sun kannattais alkaa pitää päiväkirjaa noista sun päänsäryistä ja sitten sen kanssa mennä lääkäriin keskustelemaan, itse pidin päiväkirjaa n. 3kk jonka jälkeen menin hakemaan lääkäristä lääkkeet. ei tietty kannata noin kauan odottaa jos kohtaukset on niin sietämättömiä että kaipaa niille pikaisesti jotain helpostusta.

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

Hei,

Mistä johtuu, että en kestä kirkkaita valoja?. Saan hyvin nopeasti pään säryn oleskeltuani kirkkaassa valossa, vaikka se olisi keinovaloa. Tietokoeen näytön kirkkauden on oltava 0. Joissakin viime aikoina valistukseltaan uusituissa kaupoissa minun on käytettävä aurinkolaseja. Uusien autojen valot koskevat kovasti osuessaan silmiini.

Onko joku luksiraja, jonka yli ihmissilmä ei kestä valon voimakkuutta?
En ole löytänyt tästä tietoa.

Ilahtuisin kovasti vastauksesta

Leena

1_s

Anonyymi
13. toukokuuta

Minulla oli märkäpesäke poskiontelossa ja aiheutti valtavan päänsäryn.

1_s

Anonyymi
11. kesäkuuta

moi mulla oli hirveitä päänsärkykohtauksia jouduin ambulanssilla sairaalaan, minulla näkyi pupillaarieroa ambulanssissa joka hävisi sairaalassa. minulta otettiin TT ja MRI kuvat, ei mitään.ja noin viikko sen jälkeen oikea puoleni halvaantui, angiografia tehtiin ja minulle diagnosoitiin vaskuliitti. laboratoriotutkimuksissa ei mitään normaalista poikkeavaa. itse epäilen että diagnoosini on edelleen väärä ja minulla olisi RAV oireyhtymä. eli jos päänsärky on kova, heti lääkäriin ja vaatia kaikki tutkimukset jos syytä ei löydy heti. tämä oireyhtymä tulee yleisimmin 20-50 v naisille oireena akuutti kova päänsärky hoitoon on hakeuduttava heti. angiografiassa epäillään joskus virheellisesti keskushermosto angiitiksi... mutta hoito on kalsiumsalpaajat ja magnesium...kun taas toisessa rankka syklofosfamidi hoito.....se ei näy kuin angiografiassa......

1_s

Anonyymi
11. kesäkuuta

migreeni kohtauksen maksimi kestoaika on noin 72 tuntia. eli en usko että kyseessä migreeni.viikon kestänyt toispuoleinen päänsärky jo vaatii tutkintaa...mene ihmeessä lääkäriin päänsärky spesialistille

1_s

Anonyymi
22. kesäkuuta

Onko tämä kauan ollut tämäHoitonetti täällä,sattumalta näin jostain aikakausilehdestä osoitteen,tosi mielenkiintoiselta vaikuttaa.

Tähän asti olen käynyt suomi 24-sivujen terveyspalstoilla,mutta vaihtelu virkistää.Hyvä palsta!

7_s

M2O
27. heinäkuuta

Hei, itse aloitin käyttämään viime syksynä. Eli n. vuoden verran on ollut ainakin!

Aiheen kysymykset