Nuha yksi tavallisimpia ylähengitysteiden oireita, jotka voivat syntyä äkillisten virus-tai bakteeritautien tai pidemmälläkin aikaa ympäristön biologisen, kemiallisen tai fysikaalisen ärsytyksen seurauksena. Äkillisen tulehdustaudin laukaiseva nuha voi olla juoksevaa, tukkoista, väritöntä tai sitkeänvihreätä. Useimmiten nukan synnyttää virustauti, mutta joskus harvoin myös bakteeri voi olla sitkeänvihertävän nuhan taustalla.

Allerginen nuha on ympäristön biologisten ärsykkeiden laukaisema äkillinen nenän limakalvon allerginen reaktio, jossa nuhaoireet syntyvät voimakkaina, ryöpsähtävinä ja alkavat äkisti reaktiona pieneenkin ympäristön allergisoivaa tekijää vastaan. Allerginen nuha syntyy tavallisesti siitepölyille, mutta myös eläimille.

Allergisen nuhan ohella myös ympäristön erilaiset ärsykkeet voivat ärsytysmekanismilla aiheuttaa limakalvon punoittelun ja nuhaoireilun. Nuha kehittyy tällöin pidemmällä aikaa. Puhutaan kroonisemmasta nuhasta. Esimerkiksi talvella sisälämmitysaikana kuiva sisäilma voi ärsyttää nenän limakalvoja ja aiheuttaa sitkeän tukkoisuusoireiston. Muita kroonisen nuhan syitä voivat olla nenän rakenteelliset tekijät, nenän väliseinän vinous, nenäontelon polyyppitauti. Osalla ihmisistä nenän eritystaipumus on ympärivuotista riippumatta ympäristöstä, jolloin puhutaan vasomotorisesta nuhasta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nuhan aiheuttaja on usein ollut flunssa, allerginen nuha tai eläinallergia. Lisäksi nuha on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet nenän niistäminen ja väsyttämättömät antihistamiinit. Myös yhtä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

7_s

M2O
21. lokakuuta

Itselläni vuotaa nenä aika tasaiseen tahtiin läpi vuoden. Talvella enemmän kesällä vähemmän. Onko kenelläkään kokemuksia samantyyppisestä vaivasta?

8_s

007
29. marraskuuta

Ei kyllä ole ihan suoraa kokemusta. Kyllähän se joskus niiskuttaa, mutta ei nyt kauheammin. Olen kyllä huomannut että liikunta vähentää sellaista niiskutusta kovastikin.

5_s

m49-267
15. joulukuuta

Ei ole kokemusta samantyyppisestä

1_s

Anonyymi
13. huhtikuuta

Krapula on valitettava tila, mutta pitäähän sekin joskus kokea, jotta tajuaa pitää näppinsä erossa viinasta ja nauttia olevasta elämästä. POINTTI on että ollaa selvänä. Alkoholi on pahasta.

Aiheen kysymykset