Nivelen ympärillä olevien tukikudosrakenteiden tulehtuminen sekoitetaan usein nivelen sisäiseksi, koska pääasialliset oireet, kipu ja turvotus paikantuvat nivelen päälle, tai välittömään läheisyyteen, jolloin tulehduksen sijainnin arviointi vaikeutuu. Esimerkiksi polven etuosan limapussin (bursa) tulehduksen aiheuttama turvotus helposti muistuttaa polvinivelen sisäistä turvotusta.

Niveltä ympäröivien jännerakenteiden rasitusta ja kitkaa vähentävä limapussi (bursa) on liiallisen hankauksen johdosta altis tulehduksille (bursitis), jonka oireena nivelen seutuun syntyy jomottava, liikettä rajoittava kipu, ihon punoitus ja turvotus. Osa niveliä ympäröivistä jänteistä kulkee sylinterimäisen jännetupen sisällä, mikä vähentää jänteen liukumisesta syntyvää kitkaa ja kuumenemista. Liiallisen rasituksen seurauksena tulehdus voi kehittyä jännetupen sisällä jänteen äsyyntyessä ja turvotessa. Tämän seurauksena syntyy nivelenkin alueelle selkeä turvotus ja liikearkuus tulehduksen merkkinä.

Ihosta ulospäin syntyvät tulehdukselliset limapussintulehdukset ovat tyypillisiä kyynärpäässä, polvissa ja nilkoissa. Olkapäässä ja reisiluun ison sarvennoisen takana olevat limapussit ovat niin syvällä että ne tuntuvat etupäässä vain jomottavana kipuna tai liikesärkynä. ne voidaan kuitenkin kohtaliasen helposti tunnistaa lääkärin tutkimuksen perusteella.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nivelen ympärillä olevan kivun ja turvotuksen aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia. Lisäksi nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus on voinut liittyä 19 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet ja lepo. Myös yhtä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. lokakuuta

Millaisia oireita antaa olkapään nivelsiteen repeämä?

13_s

TriDoc
12. lokakuuta

Olkaniveltä ympäröivän ja suojaavan joustavan nivelkapselin repeämä syntyy usein ns. ahtaan olkapään seurauksena. Olkanivelen tila on rakenteellisesti altis olkanivelkapselin ärsytykselle.Yläraajan nosto yli hartiatason aiheuttaa nivelkapselin hankausta olkanivelen luiseen kattoon, jota seuraa olkanivelkapselin lisääntyvä turvotus, tilanahtauden lisääntyminen ja edelleen kapselin hankauksen lisääntyminen. Tämä koetaan yleensä kipuna ja käden ja yläraajan nostoarkuutena, voimattomuutena ja nostoliikkeen jälkeisenä jomotuksena ja yöllisenäkin särkynä.
Hankauksen aiheuttama kapseliärsytys viestii pääasiassa kivulla ja liike-ja lepoarkuudella. Jos olkanivelkapseliin pääsee kehittymään sitten repeämä, on tilanne edellistä arempi ja yläraajasta häviää edellisten oireiden lisäksi myös voima selkeämmin.
Oireet olkanivelkapselin repeämässä voivat olla hyvin invalidisoivia ja voimakkaita, mutta joskus varsinkin pitkään jatkuneena olkapää voi olla vähäoireinen. Tämän vuoksi lääkärin suorittama kliininen selvittely on keskeisellä sijalla mietittäessä jatkoselvityksiä vastaanotolla.

Aiheen kysymykset