Nivelen ympärillä olevien rakenteiden tulehtuminen tulkitaan usein nivelen sisäiseksi, koska pääasialliset oireet, kipu ja turvotus paikantuvat nivelen päälle, tai välittömään läheisyyteen, jolloin tulehduksen sijainnin arviointi vaikeutuu.

Ilman selvää turvotusta ilmaantuva nivelenseudun kipu voi aiheutua monesta syystä. Tavallisempia nivelenulkoisia syitä ovat yleisyysjärjestyksessä nivelen seutuun kiinnittyvien lihasten kiinnityskohdan tulehdukset eli insertiitit. Myös lievät jännetulehdukset eli tendiniitit ja niveltä ympäröivien nivelsiteiden ärsytys/tulehdus saattaa aiheuttaa nivelen liikettä ja toimintaa haittaavan kiputilan.

Tyypillisiä nivelen ympärillä olevan kivun syitä ovat kyynärpään (tenniskyynärpää), olkapään (olkapään koukistajänteen pitkän pään tulehdus), lonkan ja polven (hyppääjän polvi) sekä nilkan alueen (akillesjänteen tulehdus, jalkapohjan faskian tulehdus) jänteiden kiinnityskohtien tulehdukset/ärsytystilat. Useimmiten nivelen ympärillä oleva kiputila on hyvänlaatuinen ja levolla ohi menevä, mutta voi pitkittyessään vaatia lisäselvitystä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nivelen ympärillä olevan kivun aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia. Lisäksi nivelen ympärillä oleva kipu on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen.

Keskustelu

2_s

f74-1783
13. tammikuuta

Fibromyalgian kiputilat helpottuvat pitkäkestoisilla venyttelyillä (shindo-itsehoitovenyttely) tv Varmakeino

Aiheen kysymykset