Niveleen syntyvä pullistuma on merkki nivelkapselin ja sitä ympäröivien sidekudosten osittaisesta pettämisestä ja sen seurauksena pullistumisesta jopa ihon pintaan saakka. Tällaisesta muutoksesta käytetään nimitystä hyytelörakko, eli ganglion. Se on melko yleinen ranteen alueella (vrt ganglion carpi), polvitaipeessa sekä nilkassa. Muutos on useimmiten hyvänlaatuinen ja oireeton, mutta voi joskus aiheuttaa mekaanisesti paineoireita, jäykkyyttä ja särkyä.

Suurin osa nivelten pullistumien muutoksista surkastuu itsestään, mutta joskus ranteiden alueen ganglioita hoidetaan kortisoni-injektioilla ja leikkaamalla. Myös polvitaipeen takaosan pullistumaa (bakerin cysta) hoidetaan leikkaamalla, jos seurannassa oireet eivät helpota. Bakerin kystan pullistuman taustalla ovat polven takaosan nivelesiteiden löystyminen ja nivelpusiin pullistuminen aiheuttaen nivelen liikkeen kipua ja painetta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nivelen pullistuman aiheuttaja on usein ollut bakerin kysta. Lisäksi nivelen pullistuma on voinut liittyä yhteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Bakerin kysta 3
Stub Hyytelörakko 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

3_s

Banda
7. lokakuuta

minulla ei sen paremmin ole kokemusta tuosta kyseisestä asiasta mutta olisi kiva tietää että onko riskit pahemmat jos sitä ei leikata?

Aiheen kysymykset