Niukoille kuukautisille ei ole selkeää määritelmää, vaikka ne ovat oireena kuitenkin melko yleisiä. Naisten normaali kuukautisvuoto syntyy odotetusti kuukautiskierron laskennallisena ensimmäisenä päivänä. Normaalin kuukautiskierron tavoitteena on kierron puoliväliin asti vahvistaa kohdun limakalvoa vastaanottamaan hedelmöittynyt munasolu. Kun tätä ei tapahdu, valmistaa luonto loppukierron ajan kohdun limakalvoa surkastuttamalla ja aiheuttamalla limakalvon osasten poistumisen verenvuodon mukana kohdun valmistautumaan uuteen hedelmöityshetkeen seuraavan kierron puolivälissä. Kohdun kuukausittaisen munasolun vastaanottamiseen valmistautumisen edellytyksenä on edellisen kierron surkastuneen limakalvon puhdistautuminen ja poistaminen kuukautisten avulla.

Käytännössä niukat kuukautiset esiintyvät naisilla, joilla on säännöllinen ehkäisylääkitys tai hormonikierukka, jotka hormonivaikutuksensa avulla pitävät kohdun limakalvoa lepotilassa eikä kohdun limakalvon uusiutumiselle ole samanlaista tarvetta. Kuukautisvuodot jäävät usein käytännössä pois tai ovat niukat. Hormonaalisen ehkäisyn loppuessa tai vaihtuessa kuukautisvuoto palautuu aiemmalle normaalille tasolleen. Myös erilaiset stressitekijät, henkinen paine tai menetykset, voimakas laihduttaminen tai aliravitsemus ja kilpaurheilijamainen liikunta voivat niukentaa tai jättää kuukautiset kokonaan pois. Myös vaihdevuosia lähestyttäessä kuukautisvuoto voi vähentyä merkittävästi, mikä on fysiologinen ilmiö.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä niukkojen kuukautisten aiheuttaja on usein ollut endometrioosi. Lisäksi niukat kuukautiset on voinut liittyä yhteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Endometrioosi 3
Stub Myoomat 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä