Niskakipu on yleisimpiä tuki-ja liikuntaelinoireita, mutta se voi liittyä myös muihin sairauksiin kuten verenpainetautiin, infektioihin sekä äkillisiin henkisiin vastoinkäymisiin kuten ahdistukseen ja masennukseen. Ahdistuneisuuteen ja masennukseen liittyen niskakipu voi syntyä lihasten kokonaisvaltaiseen jännitykseen tai jännittämiseen liittyen.

Tuki-ja liikuntaelinperäisenä niskakipu voi johtua kaularangan erilaisista sairaustiloista, kuten nivelrikosta, nikaman välilevysairaudesta ja siihen liittyvästä hermojuuriahtaumasta tai lihasjännityksestä. Staattinen toimistotyö ja huonot työasennot lisäävät ylimääräistä lihasjännitystä, mikä saattaa lisätä myös niskaoireita. Niskoihin iskevä noidannuoli, toiselta nimeltään torticollis, aiheuttaa äkillisen kaularangan jähmettymisen, eikä pään kääntö onnistu ollenkaan.

Myös koholla olevan verenpaineen tai migreenin seurauksena voi ilmetä epämääräistä niskan jäykkyyttä, raskasta oloa tai niskakipua. Erilaisiin virus-tai bakteeri-infektioihin voi liittyä niskojen imusolmukkeiden suurenemista tai vain muuten niskasärkyä tulehdukseen ja kehnoon oloon liittyen. Aivokalvontulehdus on pelätyin bakteerin aiheuttava infektio, jonka epäily vaatii välitöntä selvitystä ja sen varmennuttua intensiivihoitoa. Tavallisimmin niskakipu helpottaa usein kevyellä hieronnalla tai omatoimisella venyttelyllä. Flunssatilanteessa tilaan auttaa usein särkylääke.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä niskakivun aiheuttaja on usein ollut migreeni, fibromyalgia tai masennus. Lisäksi niskakipu on voinut liittyä 28 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet hieronta, liikunta ja kipulääkkeet. Myös kolmea muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

m54-160
6. marraskuuta

Tietääkö kukaan, miten särkylääkkeitä tulisi syödä, että ne vaikuttaisivat? Pitääkö särkylääkkeitä ottaa säännöllisesti kuurina vai voiko ottaa vain sillloin kun kipua tuntuu?

13_s

TriDoc
6. marraskuuta

Särkylääkkeitä voi ottaa ja käytännössä nautitaan tilanteissa, jossa kipu tai särky yllättää ja niitä voidaan hyvin käyttää pelkkänä oireenmukaisena ja tilannekohtaisena lievittävänä lääkityksenä. Pitkittyneissä kipu-ja tulehdustiloissa säännöllisesti otettuna särkylääkkeestä tosin voi olla enemmän hyötyä tulehduksen vähentämisessä kuuriluontoisesti nautittuna, esimerkiksi 7-10 pvän kuurina samaan tapaan kuin antibioottikin, mutta antibiootin kaltaista kuuriluontoista TARVETTA tähän ei ole samalla tavoin. Tällaisi kroonisia kiputiloja ovat erilaiset jännetulehdukset, jänteen kiinnittymiskohdan tulehdukset ja muut tuki-ja liikuntaelimistön tulehdukselliset kiputilat. Samoin leikkauksenjälkeiseen kovaan kipuun kuuriluontoisesti nautitusta kipulääkityksestä on yleensä apua ja se estää myös pahoinvointia. Sivuvaikutuksena on muistettava vatsan ärsyyntyminen, joka voi olla este tällaiselle kuuriluontoiselle käytölle.

11_s

Ft-Marko
3. marraskuuta

Niinkuin artikkelistakin käy ilmi, niskakivun syy voi olla hyvin vaihteleva.

Näin syksyisin on hyvä muistaa suojata niskaa ulkona liikkuessa kylmältä ja vedolta, mikä aiheuttaa niskalihaksissa jännityksen lisääntymistä. Kun lihakset ovat valmiiksi jännittyneet, revähdys- ja jumitusriski kasvaa aiheuttaen päänsärkyä, yläraajojen puutumista, huimausta yms.

Joskus niskakipujen taustalla voi olla myös selän rythtivirheet, mitkä puolestaan voivat johtua alaraajojen ongelmista. Fysioterapeutin kannalta syyt voivat olla siis hyvin moniniaset, mutta onneksi suurin osa niistä on korjattavissa.

2_s

f56-3093
17. marraskuuta

En tiedä mitä tekisin kovan niskakivun ja jännityksen vuoksi.

Vaiva on pahentunut vuosien myötä.

Vielä on tosin kokeilematta mm. omt-terapia.

Aiheen kysymykset