Jäykkä niska on yleinen tuki- ja liikuntaelinsairauden oire. Kohtalainen niskajäykkyys voi liittyä lihasjännityksen laukaisemaan päänsärkyoireistoon, jonka osana saattaa kehittyä pään kääntöliikkeen vajavuus ja kivuliaisuus. Niskojen jäykkyyden äärimmäinen muoto on niskoihin iskevä noidannuoli, toiselta nimeltään torticollis, joka aiheuttaa äkillisen kaularangan jähmettymisen, eikä pään kääntö onnistu ollenkaan. Tila kestää noidannuolen tapaan 3-10 pvää ja paranee yleensä levolla.

Äkillinen, aiemmin kokematon niskajäykkyys yhdessä tai ilman infektio-oireita saattaa olla merkki Suomessa harvinaisesta aivokalvontulehduksesta, joten siihen on suhtauduttava vakavasti. Siihen viittaavat poikkeava uneliaisuus, tajunnan tason lasku ja petekkiat eli verenpurkaumat iholla. Aivokalvontulehduksen epäily vaatii välitöntä selvitystä ja sen varmennuttua intensiivihoitoa.

Iän myötä kaularangan välilevyt madaltuvat yleiseen kulumaan ja rappeumaan liittyen ja myös kaularangan nikamien toisiinsa liittävissä pikkunivelissä kehittyy välilevymadaltumien lisäksi kulumamuutoksia sekä hermojuurten ahtaumia, jotka vähentävät tukikudosten joustavuutta ja altistavat kaularankaa erilaisille kiputiloille ja jopa kaularangan lukko-oireille. Fasettilukko kaularangassa tarkoittaa kaularangan pikkunivelten "lukkiutumisoireistoa". Yleisesti myös kylmä, vetoisuus ja huono ergonomia altistavat jäykälle niskalle.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä niskajäykkyyden aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia. Lisäksi niskajäykkyys on voinut liittyä kuuteen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Capana
12. lokakuuta

Itsellä vaivaan auttoi käynnit OMT-fysioterapiassa. Monta vuotta tuli kuljettua lääkärissä ja tutkimuksissa sairaalassa ilman apua. Aina diaknoosina oli migreeni ja hoitokeinona toinen toistaan vahvemmat särkylääkkeet joista ei paljon apua ollut. Lopulta sairaalan lääkäri antoi lähetteen OMT-fysioterapiaan ja se auttoi. Fysioterapian avulla lisättiin kaularangan ja nivelten liikkuvuutta hieronnalla ja erilaisilla venytyksillä sekä annettiin hyvät itsehoito-ohjeet jotka ovat auttaneet siihen että nykyisin ei enää tarvitse syödä särkylääkkeitä ja kivut ovat poissa.