Nilkan alueen kiputiloja syntyy nuorilla ja aktiivi-ikäisillä nilkkaan kohdistuneisiin vammojen tai nyrjähdysten johdosta. Mahdollisuus nilkan sijoiltaanmenoille kasvaa vammojen ja nilkan rakenteellisen löysyyden seurauksena. Tyypillisesti nilkassa esiintyy lisääntyvästi rasituksenaikaista ja/tai sen jälkeistä kipuilua. Hoitona nilkan löysyyteen voidaan nilkkaa tukevia nivelsiteitä kiristää leikkauksella, jolloin nilkan tukevuus ja liikuntakyky paranee.

Vanhemmilla ihmisillä nilkan kipu voi liittyä nilkan nivelten kulumaan, kihtiin tai verisuonisairauteen (alaraajojen laskimotukos tai valtimoahtauma). Myös nilkkaan kiinnittyvien lihasten kiinnityskohdan tulehdus on mahdollinen. Nilkan takaosan kipu voi liittyä erilaisiin jänteiden kiinnityskohtien kuten akillesjänteiden kiinnityskohdan tulehdukseen tai siihen liittyvään limapussin tulehdukseen.

Nilkkanivelrikko on polven tai lonkan kulumaa selvästi harvinaisempi. Se syntyy usein nilkan murtuman tai muun vamman seurauksena ja voi aiheuttaa kävelyä vaikeuttavaa kipua.Kihtikohtaus nilkassa ei myöskään ole harvinainen, vaikka tyypillinen kihtikohtaus on ylivoimaisesti yleisin isonvarpaan tyvinivelessä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nilkkakivun aiheuttaja on usein ollut skolioosi, fibromyalgia, nivelrikko, nilkan nivelrikko tai nilkan nivelsidevammat. Lisäksi nilkkakipu on voinut liittyä kuuteen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet ja lepo. Myös yhtä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kipulääkkeet 4
12_rs Lepo 2
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
21. marraskuuta

Itselläni oli lätkävamman takia joskus nuorempana nilkka kipeä pitkään, piti linkuttaa rappusissakin. Tähystysleikkauksessa kävin, mutta siellä ei löytynyt mitään. Ajan kanssa ongelma katosi, eikä ole palannut. Outoa, mutta hyvä näin.

1_s

Anonyymi
28. tammikuuta

Minulla on sekä pitkittäis-että poikittaisholvikaaret jalassa madaltuneet. (Tukipohjallinen on, mutta pitäisi kai uusia.) Liekö siitä sitten tämä nilkkasärky. Polveakin on alkanut särkeä.

1_s

Anonyymi
23. kesäkuuta

Itsellä esiintyy etenkin vasemmassa nilkassa joskus lenkin/hiihdon jälkeen vihlovaa kipua ja se kestää useammankin päivän. Jäähoito ja venyttely ei tunnu hirveästi auttavan. Pitäisi varmaankin käydä lääkärille näyttämässä. :/

Aiheen kysymykset