Nielemiskivun aiheuttavat syyt ovat moninaiset. Yleisin nielemiskivun syy on virustaudin aiheuttama kurkkuärsytys, joka aiheuttaa niellessä kivun tunnetta. Harvinaisempia syitä ovat suun alueen kasvaimet. Joskus ruokaillessa erilaiset vierasesineet, kuten kalan ruodot tai kanan luut saattavat juuttua nieluun ja aiheuttaa pistävän nielemiskivun tunteen. Ruoka-aine allergioissa voi esiintyä suun ja nielun limakalvon ärsyyntymistä, jopa äkillistä turpoamista, joka alkaa nielemiskipuna.

Muita syitä ovat kilpirauhasen suurenemisen tai siihen liittyvien kyhmyjen aiheuttama paine, joka ääritilanteessa voi aiheuttaa nielemiskivun lisäksi jopa äänen käheyttä. Vatsan refluksitaudin aiheuttama närästys ja hapon nousu suuhun aiheuttaa yleensä ruokatorven yläosan limakalvolle vaurion, joka aistitaan kipuna, painostavana tunteena kurkussa tai rinnanalassa.

Tavallisimmin nielemiskivun syyt johtuvat erilaisista edellä kuvatuista hengitystietulehduksista (kurkkutulehdukset) tai nielun läheisyyteen liittyvien elinten poikkeavista oireista (reflux-oire). Harvinaisimpina nielemiskipuja aiheuttavina syinä ovat suun ja nielun alueen epämuodostumat tai kasvaimet, kuten kielisyöpä, kurkunpään syöpä sekä ruokatorven yläosan kasvainsairaudet.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nielemiskivun aiheuttaja on usein ollut kilpirauhasen vajaatoiminta, refluksitauti, ruoka-allergiat tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi nielemiskipu on voinut liittyä 13 muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
18. tammikuuta

Hei!Kurkussani tuntuu kipua, kun nielen. Se tuntuu nielun vasemmalla puolella. Kuumetta minulla ei ole, eikä muitakaan oireita. Mistä tämä johtuu? Pitäisikö mennä lääkäriin? Ei kai kyse ole mistään syövästä?

13_s

TriDoc
18. tammikuuta

Nielemiskivun ensisjainen syy on infektion (yleisimmin virus) aiheuttama nielun limakalvon tulehtuminen ja ärsyyntyminen, mikä tyypillisesti tuntuu kurkussa muiden flunssaoireiden kanssa ärtymyksenä, kurkun karheutena, vihlovana tai puuduttavana kipuna. Joskus ainoana virustaudin oireena koetaan nielemiskipua. Oire on hyvänlaatuinen ja itsestään ohimenevä. Maailmalla hyvin yleiseen flunssatautiin liittyy usein erilaisia kurkkuoireita, joista nielemiskipu on yksi tavallisimmista.

Harvemmin nielemiskivun taustalla on muitä syitä. Nielun bakteeritulehduksen aiheuttama kurkkupaise ei ole kovin harvinainen, mutta siihen liittyy usein myös muita yleisoireita. Lievä nielemiskipu menee yleensä muutaman päivän seurannalla ohi, mutta lääkärikäynti on tarpeen, jos epäilee vakavampaa tulehdusta tai bakteerin aiheuttamaa nielurisatulehdusta esimerkiksi. On mahdollista, että esimerkiksi kielisyöpä voi aiheuttaa painon tunnetta tai nielemiskipua, mutta tällainen on hyvin harvinainen löydös jopa paljon potilaita katsovan lääkärin vastaanotolla, joten ajatukset on ensin hyvä suunnata yleisimpiin ja tavallisimpiin nielemiskivun syihin. Lähinnä tuon virusperäisen kurkkutulehduksen, joka on itsestään paraneva, erottaminen bakteerin aiheuttamasta (tavallisimmin peitteinen nielurisatulehdus) nielutulehduksesta, on vastaanotolla se tavallisin kysymys.

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

Olen tässä potenut jo 2 kk kurkkukipua, syönyt 3 antibioottikuuria ja tällä hetkellä suussa jyllää sammas. Kieli on tyvestä ollut turvonnut ja nielemiskipuja ollut jo ainakin kuukauden ajan, ja parina viimepäivänä kurkunpää on tuntunut ahtautuneen kummasti. Ajattelin kysyä täältä ennenkuin taas ravaan lääkäriin uutta antibioottikuuria "hakemaan" että voisiko tämä olla jonkin näköistä suusyöpää kun huulien sisälläkin tuntuu nuppineulan nupin kokoisia paukamia? Olisi kiva saada tietää ihan vaan oman mielenrauhan takia. Olen 18-vuotias, harrastanut jo pari vuotta tupakointia ja juomista, olen jättänyt pahat tavat pari viikkoa sitten pois.

Aiheen kysymykset