Nenäverenvuoto voi alkaa itsestään ilman syytä tai sen syynä voi olla flunssa, runsas niistäminen, vamma, yksilöllinen limakalvon vuototaipumus tai verenvuototauti. Yleinen atooppinen taipumus tai herkkä nenän limakalvon reagointitapa erilaisille ärsykkeille voi altistaa limakalvon kuivuudelle tai ärsytykselle ja sitä kautta myös nenäverenvuodolle.

Usein nenäverenvuoto alkaa nenän kaivelun aiheuttamasta ärsytyksestä. Mekaanisen tai allergisen ärsytyksen seurauksena nenän limakalvot voivat herkistyä ja punoitella, mikä lisää spontaanin nenäverenvuodon riskiä. Nenäverenvuoto alkaa yleensä nenän etuosasta, jota lääketieteelliseltä nimeltään kutsutaan Locus Kiesselbachin alueeksi, jossa limakalvon alla verisuonitus on poikkeuksellisen tiheä. Nenän etuosan vuoto (locus Kiesselbach) on mahdollista tyrehdyttää nenätulpalla, kylmällä nenää painaen tai nenää kevyesti puristamalla. Kahvin juonti saattaa joskus provosoida vuoto-oireita.

Joskus vuoto on niin intensiivinen ja jatkuva , että nenän etuosan vuotava verisuoni on hoidettava lääkärin toimesta ”polttamalla” eli laapistamalla. Toimenpiteessä kuumennetaan laapishelmi, jolla ikään kuin "poltetaan" vuotava limakalvon kohta aiheuttaen sen arpeutuminen, jolloin verenvuoto saadaan tyrehtymään. Taempana nenäontelossa olevat verenvuodot ovat harvinaisempia ja usein vaikeahoitoisimpina vaativat jatkuessaan korvalääkärin hoitoa. Kun nenäverenvuoto on saatu tyrehtymään, on syytä olla varovaisempi nenän niistämisessä.nenän limakalvoa voidaan rauhoittaa kostutustipoilla sekä a-vitamiinitipoilla, jotka vähentävät uusintavuodon riskiä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nenäverenvuodon aiheuttaja on usein ollut siitepölyallergia. Lisäksi nenäverenvuoto on voinut liittyä neljään muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
33_rs Siitepölyallergia 10
29_rs Atooppinen ihottuma 4
152_rs Verenpainetauti 3
175_rs Allerginen nuha 2
259_rs Vasomotorinen nuha 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
14_rs Nenän niistäminen 2

Keskustelu

8_s

007
15. lokakuuta

Kuinka olette saaneet nenäverenvuodon loppumaan helpoiten?

1_s

Anonyymi
11. joulukuuta

Mulla tullee verta nenästä niin usein et yleensä tungen vähän paperia vaan tukkeeksi ja se on siinä. Kerran vuoto oli kuitenki niin runsasta että jouduin menemään sairaalaan ja siellä ne neuvo et parasta on mennä istumaan hiukan etukeno asentoon, niistää nenä tyhjäksi jotta hyytymä tulee ulos ja sitten puristaa nenää heti nenäluun ALTA, toimi heti.

13_s

TriDoc
13. joulukuuta

Erinomainen neuvo! Näin talvella keskuslämmitysaikana sisäilma on usein liian kuivaa, mikä ärsyttää nenän limakalvoa ja se aistitaan herkästi nenän tukkoisuutena. Tässä tilanteessa nenän kova niistäminen voi aiheuttaa herkästi vuodon. Kuivaan huoneilmaan on kaksi ratkaisua. Joko kostuttaa huoneilmaa tai helpompi tapa on kostuttaa säännöllisesti nenän limakalvoa. Tähän auttaa nenäkannu tai nenän limakalvon kostuttaminen kostutusliuoksilla. Kannattaa itse valmistaa huuhteluliuos sekoittamalla teelusikallinen ruokasuolaa litraan keitettyä ja jäähdytettyä vettä. Tällöin syntyy n 1% suolaliuos, joka vastaa elimistön omaa nestetasapainoa eikä aiheuta sinänsä ärsytystä limakalvolla. Jos huuhtelee nenää tavallisella vesijohtovedellä, voi se hieman ärsyttää suolapitoisuuden puutteen takia, vaikka sinänsä helpottaisikin oireita!

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Kärsin nenäverenvuodosta joka päivä parin viikon ajan käytettyäni kuukauden joka päivä nenäsumutetta. Sumute tuhosi limakalvoni. Lääkärin neuvosta jätin sumutteen ja ostin A-vitamiinitippoja. Nenäverenvuoto hävisi viikossa! Ylläpitohoitona useimpina aamuina tipautan pisaran pari sieraimiin yhäkin.

4_s

ritvamummi
24. tammikuuta

Minulta tulee aika usein verta oik.sieraimesta.Ensin luulen,että se on nuhan alku,kun tulee jotain ohutta,Mutta vertahan se on.Olen paikallani ja laitan wc paperista tukon sieraimeen.Puristan samalla pikkusormen viimeistä niveltä sivuttain.Jossain oli neuvo,että se tekee pienen tulpan ja estää veren.Enpä tiedä. Vuoto loppuu kuitenkin.

2_s

f28-1571
1. huhtikuuta

multakin tuli noin kahen viikon aikana melkein joka päivä verta nenästä. Jossain vaiheessa päätin että nyt riitti ja menin poltattamaan nenäni. En tiiä miten ne suomessa toimii, mut täällä hollannissa toimen pide ei ainakaan ollut mieluisa. Eka ne tunki koko nenän TÄYTEEN puudutusainetta sisältävää paperia ja sit paperien poiston jälkeen tikun päästä jotain ihme ainetta tökki nenän sisään. Tuntu oikeesti kuin se olis syövyttäny aukon aivoihin asti :D no ainaki toimi, mut en oo kyllä heti tekemässä uudestaan.

1_s

m38-9
6. huhtikuuta

Suomessa tehdään ihan samalla tavalla, tohtori kysyi otetaanko puudutuksella vai ilman. Tehokasta, mutta ei kovin mukavaa.

1_s

Anonyymi
27. lokakuuta

Todella pahaksi menneet nielurisojen proput ovat nyt aiheuttaneet puhjetessaan veren vuotamista nielusta ja myös nenän takaosan puolelta. Proput ovat pesiytyneet ylös nieluun, lähes korvien korkeudelle eli nenän takaosaan ja kun sellaisen puhkaisee, niin kuulostaa kuin murskaisi piparin palan.