Nenän ajoittainen tukkoisuus on yleisimpiä ihmisten kokemia oireita. Toisilla oireet voivat myös kroonistua. Tukkoisuuden tavallisimmat syyt voivat liittyä yliherkkyystaipumukseen erilaisille ärsykkeille (allerginen nuha) tai taipumukseen reagoida ympäristön ärsykkeisiin lisääntyneellä limanerityksellä (vasomotorinen nuha).

Yleisesti nenän tukkoisuuden fysikaaliset tekijät ovat jääneet allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavia tekijöitä vähemmälle huomiolle. Varsinkin talvilämmityskaudella asuntojen ja toimistojen kuiva huoneilma on ylivoimaisesti keskeisin nenän limakalvoa kuivattava tekijä joka aistitaan nenän tukkoisuuden tunteena. Sisäilman liiallisesta kuivuudesta johtuvaa tilannetta voi helpottaa joko kostuttamalla huoneilmaa tai suoraan nenän limakalvoa kostutustipoilla tai nenäkannulla. Fyysinen pulssitasoa nostava aerobinen liikuntasuoritus (hikinen juoksulenkki) on fysiologisesti yksi parhaita nenän tukkoisuuden vähentäjiä, kun lenkin jälkeen niistetään nenään kertynyt erite.

Muita rakenteellisia syitä nenän tukkoisuusoireisiin ovat nenän väliseinä vinous, ahtaat nenäkäytävät tai nenän polyypit, jotka tulevat yleensä esiin toispuoleisena tukkoisuusoireena. Ohimenevää tukkoisuusoiretta voivat aiheuttaa myös erilaiset tulehdukselliset tilat nenän limakalvolla (poskiontelotulehdus) ja sen sivuonteloissa. Nenän tukkoisuusoire voi pitkittyessään vaatia yleis- tai korvalääkärin selvityksiä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä nenän tukkoisuuden aiheuttaja on usein ollut siitepölyallergia, eläinallergia tai astma. Lisäksi nenän tukkoisuus on voinut liittyä 12 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet nenän niistäminen ja väsyttämättömät antihistamiinit. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
27. marraskuuta

Voin allekirjoittaa kuvauksessa näkyvän vihjeen fyysisestä liikunnasta nenän tukkoisuuden vähentäjänä. Nyt kun on tullut taas liikuttua enemmän, nenä tuntuu paljon aukinaisemmalle (vaikkei se nyt hirveän tukkoinen yleensäkkään ole) kuin normaalisti.

8_s

Piippo
10. maaliskuuta

Minustakin tuntuu, että liikunnalla saan limaa liikkeelle, joten tukkoinen nenä edes hetkellisesti tyhjenee ja avautuu. Mutta joskus liikunnan jälkeen on kyllä entistä sairaampi olo. Oireet viittaavat ihan selvästi poskiontelon tulehdukseen (poskia pakottaa, otsaa pakottaa, päätä särkee ja oudosti yskiminen tuntuu hampaissa), vaikka poskionteloista ei kuvien perusteella huuhdeltavaa löydy. Pitääkö olla liikkumatta, vaikka ei ole kuumetta??

13_s

TriDoc
10. maaliskuuta

Jos fyysiset voimat sallivat ja tuntuu muuten pirteältä, voi ulkoilmassa sen verran reippailla flunnsan paranemisvaiheessa, että saa nenän auki ja irtoamassa olevan liman ulos. Tulehdusvaiheessa kivuliaana tästä ei ole yleensä hyötyä vaan haittaa ja tulee yhä sairaammaksi ja kuume voi nousta takaisin. Paranemisenkin taitaminen taitaa olla taitolaji!

8_s

Piippo
10. maaliskuuta

Kiitos viestistä. Uskon kyllä, että paraneminen on taitolaji ja etenkin meille aktiivisesti liikuntaa harrastaville voi olla tosi vaikeaa pysytellä riittävän kauan levossa. MUTTA, minulla ongelmana tuntuu olevan se, että en ole paranemassa mistään. Nenän tukkoisuus alkoi 7 kk sitten täysin ilman mitään flunssaoireita. Siis ei ollut kuumetta, ei kurkkukipua, ei pääkipua, ei lihassärkyjä, ei edes vuotavaa nuhaa, vaan ensin alkoi kuiva yskä ja sitten ääni alkoi honottaa ja olo tuntua tukkoiselta. Teki mieli niistää, mutta mitään ei oikein tullut ulos. Nyt kyllä jo irtoaa räkää sekä keuhkoista että nenästä ja välillä paljonkin, mutta mistä olen toipumassa? Tai olenko edes vielä toipumassa? Astmaa ei ole ja punkteeraukset eivät auta, mutta olo ei ole läheskään terve.

Aiheen kysymykset