Nefropatia liittyy yleisimmin diabeettiseen munuaissairauteen, jossa munuaisten pienistä hiussuonten vaurioista voi pidemmällä ajalla kehittyä munuaisen toiminan muutoksia. Myös jotkin lääkeaineet ja myrkyt voivat aiheutaa munuaisvaurioita.

Nefropatiamuutoksia voidaan torjua hyvällä diabeteksen hoitotasapainolla, verensokerin säätelyllä ja hyvillä elintavoilla. Kaikilla diabeetikoilla on tärkeää seurata virtsaan erittyvää albumiinia sekä munuaisen toimintaa mittaavaa kreatiniiniarvoa, jotka kertovat munuaisten toiminnasta ja kunnosta.

Ennenkaikkea korkea verensokeri, mutta myös korkea verenpaine ja muut lisäriskitekijät, kuten tupakointi ja epäedullinen ruokavalio vaikuttavat haitallisesti lisäsairauden kehittymiseen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
19_rs Diabeteksen munuaismuutokset 1
61_rs 1-tyypin diabetes 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Vähäsuolainen ruokavalio 1

Keskustelu

4_s

f82-1850
15. tammikuuta

minulla ei ole munuaisissavikaa,ei diabetestä eikä verenpainetta. Tämä on ääreishermosairaus jaloissa ja nyt myös oireita käsissä. Lääkäri ei ottanut kantaa, vaikka kutina on kova ja hermokipu sietämätön joskus. Aspirin auttaa ja kutinaan hydrokortison kylmät kääreet , mutta ei aina. Tuskallista kävellä yökaudet.

4_s

f82-1850
15. tammikuuta

voiko joku vastata ja kertoa mikä auttaa, onko tähän täsmälääkettä ?