Yleislääkärin vastaanotolla hoidetaan paljon närästyspotilaita. Närästyksen aiheuttaa alemman ruokatorven sulkijalihaksen löystyminen, jonka seurauksena hapanta mahansisältöä pääse virtaamaan ruokatorveen. Tästä seuraa limakalvon voimakas ärtymys ja kipu. Normaalisti vatsalaukun sisällön tulisi siirtyä ohutsuoleen päin, mutta takaisinvirtauksesta ruokatorveen käytetään myös nimitystä refluksioire. Usein taustalla on myös palleatyrä, jonka aiheuttamana vatsalaukun ja ruokatorven välinen sulijalihas löystyy.

Närästystä aiheuttavat vaaleat leivät, runsaat ja käristetyt liharuoat, alkoholipitoiset virvokkeet sekä runsas ja epäsäännöllinen syöminen. Närästysoireita lisää myös ylipaino, alkoholin käyttö sekä tupakointi. Tyypillisimmillään närästys tuntuu rintalastassa, johon voi liittyä myös happaman eritteen nousemista suuhun. Hankalammissa ja epäselvemmissä tapauksissa varsinkin vanhemmilla ihmisillä närästysoire kuvataan joskus rintakivun tapaiseksi. Kyseisessä tapauksessa tarkka sairaudenmääritys on tarpeen.

Närästystä poteva voi tehdä paljon oiretta estääkseen. Tärkeintä olisi kiinnittää huomiota monipuoliseen kasvivoittoiseen ja kevyeen ruokavalioon, joka tulisi nauttia säännöllisinä aikoina ja yhdistää se samanaikaiseen laihdutukseen sekä haitallisten elintapojen poistamiseen (alkoholi, tupakointi). Hoitokeinona yölliseen närästykseen voi kokeilla pääpuolen sängynpäädyn nostamista 5-10 cm jalkapuolta ylemmäs.Suurin osa närästysoireita voidaan hoitaa elämäntapamuutoksin, mutta pitkittyneessä tapauksissa tulee kääntyä lääkärin puoleen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä närästyksen aiheuttaja on usein ollut refluksitauti tai astma. Lisäksi närästys on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet suolahapon erityksen estäjälääkkeet, vatsahappoja neutraloivat ja limakalvoa suojaavat lääkkeet, laihdutus ja vähärasvainen ruokavalio. Myös kolmea muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
5. marraskuuta

No, nyt oli sellainen pikainen sairaalareissu. Epäiltiin keuhkoveritulppaa. En saanut henkeä muuten kuin istuma-asennossa.Luulin , että nyt lähtee henki.Kouristukset tulivat myös, sekä oksennukset. Aamulla heti lähdimme yksityiselle lääkäriasemalle. Siellä oli onneksi lääkäri, joka otti kantaa heti.Labrassa otettiin jokin pikatesti.Tukos oli sellainen, että siltä istumalta heti sairaalaan. Sairaalassa tehtiin useita kokeita sekä tutkimuksia.Sain hyvät lääkkeet.Pääsin kotiin illalla. Nyt olen lepäillyt täällä neljän seinän sisällä.Tätä retkeä ennen olin jo ollut viikkoa aikaisemmin terveysasemalla.Yhtä tyhjän kanssa koko juttu.Lääkäri totesi, että tätä on nyt ollut liikkeellä.Ei kokeita, ei mitään. Ainoastaan yskänlääkettä, ja ovesta ulos. Käynti kesti viisi ja puoli tuntia. Toivottavasti ei tarvitse mennä enää tuonne arvauskeskukseen.

Aiheen kysymykset