Kiire, stressi, ylikuormitus, mielialan ongelmat, univaje sekä alkoholin käyttö sekä rauhoittavat lääkeaineet vaikuttavat muistamiseen ja mieleen palauttamiseen. Ikääntymisen yhteydessä jotkut ihmiset kiinnittävät huomiota nimimuistin häviämiseen.

Olisi kuitenkin tärkeää erotella normaaliin ikääntymiseen liittyvä muistin heikkeneminen varsinaisesta sairaudesta tai sen oireesta. Ikääntyneellä ihmisellä muistin heikkenemiseen vaikuttavat merkittävästi aiempi aivojen harjoittaminen ja rasittaminen. On luonnollista että, vähemmän harjaantunut muistitoiminta on alttiimpi häiriöille ilman että on kyse sairausprosessista. Tarkempi tutkimus on aiheellista kun henkilö ei pysty muistamaan esimerkiksi naapureidensa nimiä, sovittuja tapaamisia tai kukkaro ja avaimet ovat joka päivä kadoksissa. Lisäksi uusien asioiden omaksumien kangertelee merkittävästi.

Kaikkia sairauteen liittyviä muistihäiriöitä voidaan hoitaa. Niitä ovat varsinkin aineenvaihdunnallisiin sairauksiin liittyviä muistin häiriöitä, kuten kilpirauhasen toimintahäiriö, B12-vitamiinin puutteeseen liittyvä häiriö, masennukseen ja uupumiseen liittyvä häiriö. Perusselvitykset voidaan suorittaa terveyskeskuksessa

Warning

Hoitonetin käyttäjillä muistihäiriöiden aiheuttaja on usein ollut masennus, kilpirauhasen vajaatoiminta tai pitkäaikainen masennus. Lisäksi muistihäiriöt on voinut liittyä 21 muuhun sairauteen.

Keskustelu

4_s

ritvamummi
17. toukokuuta

kuka tietää jos on ollut sydämen pysähdys ja elvytys.aivojen jäähtyminen ja nyt on muisti kadonnut paitsi muistaa vanhat asiat.Paraneeko?

4_s

Helena
17. toukokuuta

Otan osaa....Jos aivot ovat olleet ilman happea, siitä seuraa aivosolujen tuho, riippuu tuhon määrästä/ alueesta mihin vaurio vaikuttaa. Onko tapahtumasta pitkä aika? Onko ollut viitteitä muistin palautumisesta? Pahimmassa tapauksessa tila on palautumaton. Neurologi voisi antaa asiantuntialausunnon. Kuntoutus ja aika näyttävät mitä tapahtuu...se on pitkä taival. Voimia!

4_s

ritvamummi
18. toukokuuta

Kiitos Helena osaaottavasta vastauksesta.Tapahtui 5.5. nyt muistaa vanhoja asioita,mutta ei lähimenneisyyttä eikä 12 v sitten kuolleita läheisiä,ei edellisen päivän vierailuja ,etsii tavaroita koko ajan uudestaan ja uudestaan. Oli kova putoaminen ja tärähdys.Meinaa toipumisen usko loppua.

13_s

TriDoc
18. toukokuuta

Kuvauksenne perusteella on saattanut syntyä putoamisen seurauksena aivotärähdys tai jopa aivoruhje. Aivotärähdys on yleensä lievempi vammatyyppi, eikä tarvittaessa tehtävässä pään kuvantamistutkimuksissa todeta vamman tai iskun aiheuttamaa päänsisäistä vauriota. Aivotärähdys on siis ruhjetta lievempi. Aivoruhjetasoisessa vammassa voidaan todentaa aivokudoksessa verenpurkaumia, aivonsisäisiä ruhjeen merkkejä (kuolioita,verenvuotoa). Aivoruhje saattaa vamman seurauksena jättää pysyvää haittaa esimerkiksi muistitoiminnoissa tai muissa päivittäisissä toiminnoissa. Jos lääkärinne on varmentanut, että kysymyksessä olisi aivotärähdys, ovat täydellisen toipumisen mahdollisuudet yleensä erittäin hyvät ja ilmeiset. Jos tapauksessanne päänsisäisesti on todettu ruhjevamma tai muu päänsisäinen muutos, on paranemista silti odotettavissa kuukausien kuluessa. Kaikissa hermostollisissa vaurioissa on yleensäkin syytä odottaa kuukausia tilan korjaantumista asiantuntijan ( yleensä neurologi) seurannassa, joka pystyy antamaan yksityiskohtaisemman ennusteen yksilöllisen tapauksenne kohdalla. Kärsivällisyyttä ja toipumista toivottaen hoitonetin lääkäritiimi.