Naisten liikakarvoitus on varsin tavallinen, mutta yleisesti kiusalliseksi koettu oire. Sillä käsitetään miestyyppistä karvankasvua tavalla, jota ei tyypillisesti lasketa naisellisiksi ominaisuudeksi. Raja lievän ja voimakkaan karvankasvun välillä on kulttuurillinen kysymys.

Yleisesti kyseessä ei useinkaan ole sairauden oire vaan peritty taipumus. Monet hormonit säätelevät myös karvankasvua. Kun veressä on liikaa testosteronia, kiihtyy karvoitus myös kasvojen alueella. Myös naisilla erittyy pieni määrä testosteronia munasarjoista sekä lisämunuaisista. Joskus eritys voi kiihtyä ja tavallinen sairaudellinen syy liikakarvoitukselle on munasarjojen monirakkulatauti. Useimmiten monet perinteiset tekijät kuten perimä, ylipaino ja lääkitykset selittävät koetun oireen tai taipumuksen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä liikakarvoituksen aiheuttaja on usein ollut vaihdevuodet. Lisäksi liikakarvoitus on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Vaihdevuodet 5
12_rs Kilpirauhasen liikatoiminta 2
Stub Kilpirauhasen kyhmy 1
62_rs Miestyyppinen kaljuuntuminen 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

2_s

n31-259
16. marraskuuta

naisten liiallinen karvankasvu on todellakin kiusallinen ongelma.itselläni kasvaa tummia ja kiusallisia karvoja leuan alla,kasvoissa ja alapäästä napaan asti.joudun nyppimään lähes päivittäin leuan alla olevia karvoja joka ei todellakaan ole mukavaa.kävin lääkärissä kyseisen ongelman takia ja minulta otettiin gynegologisia testejä mutta mitään erityistä syytä liikakarvoitukseen ei löytynyt.se on kuulma vaan perinnöllistä.voiko näistä ylimääräisistä karvoista päästä eroon vai joudunko vielä joku päivä ajamaan partaa kuten miehet?

13_s

TriDoc
16. marraskuuta

Hei! Kuvauksesi perusteella todennäköinen syy karvankasvun taustalla ei vaikuttaisi olevan harvinaisempi hormonaalinen häiriö vaan selkeästi yleisempi ihon karvankasvutaipumus, joka myös periytyy. Kannattaisiko Sinun ottaa yhteyttä kosmetologiin tai hoitolaitoksiin, jotka ovat tottuneet hoitamaan ja käsittelemään tätä ongelmaa. Sellainen vaikutelma syntyy, että ongelma olisi kosmetologin keinoin parhaiten autettavissa/ratkaistavissa.

1_s

Anonyymi
14. syyskuuta

todellaki kiusallinen ongelma. itsestäni tuntuu välillä, että olisin hiukan liikaakin miesmäinen.. syön epilepsialääkkeitä ja e-pillereitä, voiko nämä olla syy miksi liikakarvoitusta? itselläni on haalean ruskean värisiä karvoja rinnoissa/rintakehässä, vatsakarvojakin on, naamassa ei tietääkseni ole mitään kummallista ilmennyt? ja "alavatsa"/"napa"-karvojakin kasvaa ja joudun aina joskus leikata niitä, jos kasvavat häiritsevän pitkiksi.. selässäkin on jonkun verran vaaleantummia karvoja, ja tämä on niin kiusallinen juttu että en saa mielenrauhaa, ennen kun saan tietää mistä tämä johtuu? Kiitos vastauksestasi!

1_s

Anonyymi
17. joulukuuta

Se on todellakin ikävää. Minulla on myös erittäin runsas karvoitus alapään alueella ja peräreiän seudulla ja jatkuu puoli reiteen asti. Kun sheivaan sänki tulee niin nopeasti ja kivuliaana takaisin että se on mahdotonta. Olen koittanut myös kuumavahaa ja sokerointia, mikään ei tunnu auttavan karvat kasvavat heti takaisin. Lääkäriin en ole kehdannut mennä ja ajattelin jos täältä saisi jotain vinkkejä.Myös nänni pihan alueella kasvaa noin sentin pituisia tummia ja melko paksuja karvoja, olen niitä yrittänyt pinseteillä ja epilaattorilla poistaa mutta se on todella kivuliasta. Kasvonikaan eivät ole säästyneet karvoilta. Nenän alla kasvaa tummia karvoja, ne on melko helppo poistaa, mutta kasvavat nopeasti takaisin ja leuan alla toistuu sama juttu. Haittaa paljon myös sosiaalista elämääni, koska ikävä totuus on se, että tämä voisi olla deitti hakemukseni, ja ei näytä kovin lupaavalta. Saanko ikinä miesystävää? Tai lapsia? Mitä tehdä?

1_s

Anonyymi
18. helmikuuta

Hei lääkäri.Voiko liiallinen karvan kasvu johtua kilpirauhasen vajaa/liikatoiminnasta tai tyroksiinilääkkeestä?Minulla on kaksi tiheä ja voimakaskarvaista aluetta kasvoissani. Kosmetologin mukaan se on hormonaalisen näköistä liiallista karvankasvua.Sairastan lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa ja minulla on tyroksiinilääkitys (0,25 mg).Kiitos vastauksesta!

1_s

Anonyymi
21. maaliskuuta

Minkäläinen hoito olisi parasta...

Itselläni on liikakarvoitusta kasvoissa paljon leuan ja ylähuulen päällä tummaa karvankasvua. Joudun ajelmaan "parran ja viikset" joka aamu sillä se kasvaa ihan tummana sänkenä.
Samoin on alkanut kasvaa tummaa karvaa lähes koko selän alueella.
Rinnoissa nännien ympärilla on mustaa karvoitusta, sekä alavatsan seudussa karvoitus on myös runsasta.
Kuukautiseni alkoivat n.13.vuotiaana ja olivat aika säännölliset kunnes n 20 vuotiaana kuukautiset pikkuhiljaa jäivät kokonaan pois.
Samaan aikaan lihoin n15 kg, olen käynyt tuloksettomia lapsettomuushoitoja ja kuukautiset tulvet vain terolut lääkkeen avulla.
Ohjeena olen saanut syödä Terolut lääkettä muutaman kerran vuodessa jotta vuoto tulisi.
Kärsin liikakarvotuksesta todella paljon ja painonhallinta on myös vaikeaa, minulla on todettu polykystiset munasrjat.

Onko oireisiini mikä hoito parasta?

T.33-v nainen 162 cm 80 kg