Ilman muutosta entisistä ruokailutottumuksista ilmennyt laihtuminen voi johtua monesta syystä. Perusaineenvaihduntamme ei kovin paljon muutu, mutta pienetkin huomaamattomat muutokset liikuntatottumuksissa voivat säännöllisesti toistettuina aiheuttaa laihtumista. Laihtumista tapahtuu periaatteessa aina silloin, kuin energiankulutus ylittää päivittäisen energiansaannin.

Muuttuneiden elintapojen lisäksi laihtuminen voi johtua puhjenneista sairaustiloista, kuten nuoruusiän diabeteksesta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta. Diabeteksessa hiilihydraattien imeytyminen elimistössä solutasolle heikkenee insuliinin vaikutuksen lakkaamisen myötä ja käytännössä ihminen voi menettää puutteellisen energian (sokerin) imeytymisen vuoksi menettää merkittävästi painoaan ennen sairauden diagnosointia.

Muita laihtumisen syitä vanhemmilla ihmisillä ovat erilaiset pahanlaatuiset kasvaimet ja syövät. Aikuisikäisillä ja nuorilla laihtumisen syynä saattaa olla syömishäiriö tai psyykkinen syy (masennus). Pienetkin ruokavaliomuutokset voivat intensiivisesti noudatettuna johtaa merkittävään laihtumiseen ilman, että on kyse mistään sairaudesta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä laihtumisen aiheuttaja on usein ollut anoreksia. Lisäksi laihtuminen on voinut liittyä kymmeneen muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
20. syyskuuta

Hei!
Olen alle kolmekymppinen juuri työelämään astunut opettaja. Olen ensimmäisen työkuukauden aikana laihtunut tahattomasti n. 3 kiloa, ja painan nyt alle 50 kg (pituuteni on 160cm). Painoni on siis jo tippunut lievän alipainon puolelle. En koe olevani ylenmääräisen ahdistunut uudessa elämäntilanteessa, syön normaalisti ja huomattuani painon putoamisen jopa enemmän ja useammin kuin normaalisti. Ruokahaluni on normaali. Oloni on terve, mutta tunnen lihasvoiman hieman ehtyneen ja siksi olo on välillä vähän vetämätön. Oletan, että painon putoaminen on somaattinen oire liittyen uuteen elämänvaiheeseen. Silti olen hiukan huolissani, koska lähimmät ihmiset ja ystävät ovat alkaneet kysellä, onko kaikki kunnossa, koska olen niin laihtunut entisestäkin hoikasta ulkomuodosta...
Kysymykseni kuuluu: missä vaiheessa olisi aiheellista kääntyä painon putoamisen vuoksi lääkärin puoleen?

13_s

TriDoc
22. syyskuuta

Nuorella ihmisellä painon vaihtelu ja laihtuminen liittyy usein erilaisiin muutoksiin elämäntilanteessa. Vaikka ruoan kalorimäärä säilyy entisellään, voivat muutokset työtehtävissä ja siihen liittyvässä liikunnan määrässä lisätä salakavalasti energian kulutusta, samoin erilaiset stressitilanteet. Jos ei koe mitään ruumiillista oiretta, voi rauhassa analysoida, jääkö aikaa riittävästi lepoon, ruokailuun ilman ylimääräistä stressiä. Jos tilanne ei normalisoidu tarkemmalla ruokavalion seuraamisella muutamassa kuukaudessa, voi toki käydä keskustelemassa lääkärissä, joka voi harkita muutamien perusverikokeiden määrittämistä. Painotasosi on kuitenkin vielä hyväksyttävällä hoikalla tasolla, joten asiaa lienee vielä mahdollista seurata ja korjata mahdollisia ravitsemuspuutteita, joita on voinut syntyä uuden elämänvaiheen myötä.

11_s

mantskuli
12. marraskuuta

hei! olen 24v nainen. olen laihtunut viimeisen 3kkn aikana n.8kg, ennen painoni oli 86kg ja nyt 78kg. en ole yrittänyt laihduttaa. koko tuon 3kk ylämahaani on "poltellut" jonka vuoksi kävin vatsalaukun tähystyksessä jossa ei lyötynyt muuta poikkevaa kuin harmiton? polyyppi, vastaukset koepaloista saan parin viikon päästä.ruokahalu on vähentynyt, ja joskus harvoin kun on nälkä niin maha "täyttyy" jo muutaman haarukallisen jälkeen eikä ruoka enää maistu. muutaman viikon on vaivannut myös väsymys, tuntuu ettei ole energiaa mihinkään eikä jaksa tehdä mitään... minulla on myös sillointällöin "kipukohtauksia" jolloin nousee kylmähiki, ripuloin, koko maha tuntuu siltä kuin se olisi "krampissa" , missään asennossa ei ole hyvä olla ja toisinaan tuntuu että kipu on niin kovaa että taju lähtee. kipu kestää muutaman tunnin ja sen jälkeen maha on vielä pitkään arka.. (näitä on ollut jo muutaman vuoden ajan) samoihin aikoihin muutama vuosi sitten alkoi myös tulla ulosteen mukana välillä verta, toisinaan veri on kirkkaanpunaista mutta välillä "rusehtavaa" vanhemman veren väristä, verta tulee reilusti kun sitä tulee ( pöntön vesi värjäytyy kokonaan ja paperi näyttää pyyhittäessä sille kun olisi kuukautiset runsimmillaan) toisinaa olen huomennut että ulosteessa on "limaa"... suolta ei ole tähystetty kun en ole siihen uskaltautunut, onko muuta vähemmän inhoittavaa tapaa tutkia suolta? mistä oireet voisivat johtua? tuskin mistään vakavasta voi olla kyse kun osa oireista on ollut jo muutaman vuoden?

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Ei ole ihme, jos painosi on pudonnut kun ruoka ei maistu, vatsa turvottelee ja närästää. Kipukohtaukset, krampit, ripuli oireesi, ulosteen limasi ja energian puutteesi voivat viitata ärtyväsuolioireyhtymään. Veren näkyminen ulosteessa ei siihen kuitenkaan kuulu. Yleensä veri tulee peräpukamista, mutta veriulosteet ovat syy paksunsuolen tähyvtämiseen, jossa selvitellään erillaisia suolistosairauksia. Ei ole helpompaa, eikä toisaalta parempaa tutkimusta kuin tähystystutkimus, johon sinun mielestäni kannattaisi vielä mennä.

Aiheen kysymykset