Kyynärpään kivun tavallisin syy on ns tenniskyynärpään (lateraaliepikondyliitti) aiheuttama kiputila olkaluun ulomman nivelnastan kohdalla. Olkaluun ulompaan nivelnastaan kiinnittyvät mm. kyynärvarren ojentajajänteet, joiden kiinnittymiskohdassa syntyy tuntemattomasta syystä kiputila/tulehdus. Tenniskyynärpäätä harvinaisempi kyynärpään kivun syy on olkaluun sisemmän nivelnastan kiputila (ns. golfinpelaajan kyynärpää, mediaaliepikondyliitti).

Kyynärpän kipu voi myös syntyä myös ulnaarisen hermon pinnetilan tai tulehtuneen limapussin seurauksena, jolloin kyynärpäähän syntyy pullottava, jopa golfpallon kokoinen tulehduspatti. Kyynärpään kuluma on harvinaisempi kivun syynä ja syntyy yleensä seurauksena aiemmalle kyynärpään murtumalle tai loukkaantumiselle.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kyynärpään kivun aiheuttaja on usein ollut tenniskyynärpää. Lisäksi kyynärpään kipu on voinut liittyä kahteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
129_rs Tenniskyynärpää 8
Stub Limapussintulehdus 2
188_rs Kyynärpään limapussintulehdus 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Itselläni on kynärpäänsiäpuoli ollut kipeä jo puolitoita vuotta. kipu tuntuu nostettaesa jotain vaikka vesi lasia, myös öisin kipeä ei tiedä mihin käden laittaisi. Läkärissä epäilivät kolfkyynärpäätä. kolmesti laitettu kortisooni piikki joka jokikin aikaa helpottaa kipua. viimmeksi toukokuussa 09 laitettu. Olen kulkenut hierojilla, urheilu vammojen hoitaja,hieroja yms. lla . Maksaa n.50 kerta, mutta apua ei vielä ole löytyyt. Lääkärit ei ole kuvanneet eikä sen tarkemmin tutkineet van kortisooni piikki kyllä se siitä. Pitää mennä kai yksityiseen lääkäriin, että tutkivat kuitenkin kunnolla...

13_s

TriDoc
16. helmikuuta

Kuvasit hyvinkyynärpääsi kiputilan,sairauden ja sen kehittymisen (kroonistumisen). Sekä yleisempi ns.tenniskyynärpää,että hieman harvinaisempi ns.golfinpelaajan kyynärpää ovat molemmat ns insertiittejä,eli jänteen luuhun kiinnityskohdan ärsytys/tulehdustiloja. Ihmiskehossa on samankaltaisia jänteen kiinnityskohdan tulehduksia myös kehoa, ja puhutaan maailman yleisimmistä sairauksista ja oireyhtymistä. Tulehdus/ärsytyksen syntyminen tapahtuu näissä kaikissa kohdissa miltei samaan tapaan, mutta perussyy on edelleen selvittämättä.
Vaikka tällaisen tulehdustyyppin kaikenkattavaa hoitoa tarjotaan mm.kaupallisissa lääkärimainoksissa, perustuu oikeasti tarjottavissa oleva hoito (kortisoni-injektiot, kiristyspanta, lepo, särkylääkkeet) vain oireen lievitykseen. Valitettavasti tyypillisissä kroonistuneissa tilanteissa auttaa vain aika ja kärsivällisyys. Tulehdus yleensä, viimeistään vuosien oireilun jälkeen rauhoittuu, mutta sitä ei osata kunnolla vieläkään hallita muuten kuin lievittää.

1_s

Anonyymi
24. heinäkuuta

Moi, Harrastan judoa ja yleisurheilua. Yksi päivä , (olen 14 vuotias) . Eräänä päivänä harkoissa pyysin ensi kertaa 600 gramman keihästä heitettäväksi sillä olen jo 14 ja puolivuotta vanha.En venytellyt paljoa paitsi harjoitus heitoilla. Olen heittänyt aiemmin noin 2 vuotta 400gr keihäällä. Heitin muutamia lämmitys heittoja ja sitten kolme sellasita puolet teho heittoja jonka jälkeen heitin yhden heiton täysiä,(heitinn siis kaikki nämä heitot 600 gramman keihäällä) heitto meni hyvin mutta heiton jälkeen kätteen sattui. Käsivärren sisäpoulella olevan kyhmyn ala ja sivupuolilta. Käytin kylmää kolma päivää mutta kipu ei ole hellittänyt?? Haluaisin vielä jatkaa judoa ja keihän heittoa.Kipu on aika kovaa kun sitä liikutta tai puristaa, Tämä tapahtui 4 päivää sitten, Haluaisin jatka vielä keihhään heittoa ,mutta en pysty ainakaan jos kipu on. Miikä auttaisi.

Aiheen kysymykset