Kynsien paksuuntuminen on usein yhteydessä sieni-infektioon, mutta voi esiintyä myös erilaisissa kynnen kasvuhäiriöissä ja kynsiaiheen vaurioissa. Kynnen alle kertyvä ylimääräinen pehmytkudos voi liittyä osaksi näitä kynnen kasvuun liittyviä häiriöitä. Tavallisimmin kynsien paksuuntuminen voi syntyä psoriasiksessa sekä varsinkin nivelpsoriasiksessa, jossa kynsimuutoksia tavataan runsaammin, jopa 80%:lla nivelpsoriaatikoista. Kynsien paksuuntumista liittyy krooniseen sydän- ja verisuonisairauteen, esimerkiksi valtimonkovettumatautiin, jossa verenkierron väheneminen kehon ääreisosiin voi aiheuttaa erilaisia kynnen kimmoisuuden ja ulkomuodon muutoksia.

Kynsisienessä kynnen pinta haperoituu, paksuuntuu, halkeilee ja hilseilee. Kynnen paksuuntuessa sen alle usein kertyy sienirihmastoa, joka joskus irrottaa koko kynnen paikoiltaan. Kynnen paksuuntumien ja kynsisienenkin hoito voi joskus vaatia yhteistyötä jalkojen hoitajan kanssa suun kautta otettavien lääkkeiden ja itse tehtävien paikallishoitojen lisäksi.

Erilaisissa arkipäivän askareissa suositetaan varsinkin naisille käsineiden käyttöä erilaisissa kynnen pinnallisissa haurastumis-tai kulumistiloissa, koska käsinein suojautuneena kynnen pintaa, sen reunoja ja samalla käsiä kuluttava vaikutus on hyvin vähäinen. Terveetkin kynnet hyötyvät myös kynsipetiä kosteuttavista hoidoista, kuten kylvyistä sekä tämän jälkeen kynnen pinnan rasvaamisesta kosteusvoiteilla, jolloin kynnet saavat tarvitsemaansa rasvaa sen sisäistä elastisuutta parantamaan.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
64_rs Nivelpsoriasis 2
174_rs Kynsisieni 2
63_rs Psoriaasi 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1
841_rs Jalkahoito 1

Keskustelu

10_s

Nivelnoomi
6. joulukuuta

Kynnethän voivat paksuuntua myös psoriaseksesta. Itselläni hoidettiin kynsisienenä kalliilla lääkkeillä pari vuotta vaikka ei saatu sientä kiinni lab kokein. Menin lopulta ihotautilääkärin luo joka totesi melko pian katsomisen jälkeen...kynsipsoriasis ja siitä samalla lähete lisätutkimuksiin ja sain lisälahjana nivelpsoridg. Kynteni "kamalat" , käyn aina käsi-ja jalkahoidossa kerran kuussa..itse en saa leikatuksi kynsiäni. Saako joku KELA korvauksen käsi-jalkahoidoista psoripotilaat?

10_s

Pohjantikka
10. toukokuuta

Minuun taitaa sopia parhaiten tuo yleiskuvauksessa mainittu pehmytkudoksen kasvu kynnen kärjen alle. Kaikki alkoi melko pienestä loukkaantumisesta.Viljely ja myös lääkärin toteamus: Ei sientä.
Olen vähän ymmällä. Lääkäri sanoo, että kynsi pitäisi poistaa, mutta uutta ei tulisi kasvamaan tilalle. Kuitenkin kynnen juuripäässä uusi kynsi näyttää ihan hyvältä.