Kylkikipu on yleinen oire erilaisissa vapaa-ajan pelitilanteissa tai työtapaturmissa sattuvissa kyljen ruhjevammoissa. Kylkikipua voi esiintyä myös hengitystieinfektioihin liittyen (keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus) sekä sydänsairauksissa. Kylkeen kohdistuva kova isku aiheuttaa yleensä paikallisen turvotuksen ja kivun. Joskus myös kylkiluu voi mennä iskun voimasta poikki.

Kyljen vammat eivät yleensä vaadi hoitoa, mutta voimakkaiden ja pitkäaikaisten oireiden vuoksi lääkärin tutkimuksiin hakeudutaan usein. Lievänkin iskuvamman saanut henkilö voi joutua potemaan kylkeään 2-3 viikon ajan, vaikka murtumaa ei välttämättä olisikaan. Kylkiluumurtuman ollessa kyseessä kipu kestää yleensä viikon kauemmin. Varsinaista hoitoa ei yksittäiseen kylkiluun murtumaan ole, mutta kipu estää usein työskentelyn ruumiillisissa töissä. Kylkiluuvammaan liittyen seurannassa on tärkeää varmistaa, että toipumisen aikana ei kehity hengenahdistusta, kuumetta tai veriyskää, mikä on selkeä syy hakeutua uudelleen lääkäriin.

Toispuoleista kylkikipua syntyy usein myös ilman vammaa kylkiluuvälihermon jäätyä puristuksiin tyvestään selkäydinkanavasta kylkeen haarautuessaan. Kysymys on useimmiten rintarangan alueen hermojuuren puristumisesta. Tällainen pinnetila voi aiheuttaa koko toispuoleisen kyljen hankalan kiputilan, joka saattaa aiheuttaa hengittässä kipua ja vaikeuttaa liikkumista. Tilanne helpottaa yleensä levolla ajan kanssa, mutta voi kestää usean viikon ajan.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kylkikivun aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia tai masennus. Lisäksi kylkikipu on voinut liittyä 22 muuhun sairauteen.

Keskustelu

4_s

Helena
18. helmikuuta

Minua on muutaman vuoden riivannut vasemman kyljen kipu. Se pahenee raituksessa, esim. tanssi-illan jälkeen, yöllä, en voi kääntää edes kylkeä ähkimättä ja ääneen valittamatta. No, nyt olen jättänyt tanssiharrastuksenkin pois. Kokeilin tähän jokapäiväiseen "normaaliin" kylkikipuun Buranaa ja se turruttaa oiretta. Pitäisi vain muistaa ottaa sitä , mielummin 3x päivässä. En tiedä mistä johtuu...lienee taas joku lukko selässä, tai jotain.

6_s

lisko
9. kesäkuuta

Mulla jo monta vuotta kiusannut oikean puoleinen kylkikipu. Kipu tuntuu heti kylkiluiden alla maksan alueella ja välillä myös selän puolella. Välillä se on paineen tunnetta, välillä poltetta, välillä tuntuu kuin olisi jotain ylimääräistä siellä painamassa ja välillä se on tuskaista kipua. Tähän astiset verikokeet ollu ok. UÄ:ssä ja gastroskopiassa ei löytynyt mitään syytä. Jatkotutkimuksia tehdään monen eri oireen takia. Löytäisivät nyt edes jonkun syyn, koska jatkuva kipuilu ilman järkevää syytä on hermoja raastavaa.

1_s

Anonyymi
6. lokakuuta

kipulääkärin konsultaatiota odotan,,,,

6_s

lisko
31. lokakuuta

Vielä ei ole syytä kylkikivulle löytynyt. Nyt on taas vähän parempi vaihe. Ei vaivaa kokoajan, mut silloin jos otan olutta alkaa kylki kipuilemaan.

Aiheen kysymykset