Kuumeella tarkoitetaan elimistön ruumiinlämpötilaa, joka kainalosta mitattuna nousee yli 37.5 asteen. Tätä alemmasta lämpötilasta käytetään nimitystä lämpöily. Kuume on elimistön puolustusreaktio ulkopuolisia taudinaiheuttajia sekä vieraita partikkeleja vastaan.

Yleisimmät kuumeen aiheuttajat ovat virukset, joiden seurauksena yleinen flunssatauti, nuhakuume syntyy. Muita yleisiä sairauksia ovat virusten ja bakteerien aiheuttamat vatsataudit. Joskus allergisen reaktion yhteydessä kehittyy lämpöilyä, mutta yleisempää se on muissa kroonisissa tulehdussairauksissa, allergioissa sekä eräissä syöpätaudeissa.

Kuumeilun selvittämisen kiireellisyys määräytyy yleistilan ja muiden oireiden perusteella. Yleisimmin kuumeilu liittyy pitkäkestoiseen virus- tai bakteeritautiin varsinkin, jos kuumeilevalla on ylähengitystieoireita. Hyväkuntoisella aikuisella tilaa voi seurata pidempään, mutta kuumeilun jatkuessa yli 2 viikkoa on syytä suorittaa perustutkimuksia tilanteen selvittämiseksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kuumeen aiheuttaja on usein ollut flunssa, virtsatieinfektio tai nivelreuma. Lisäksi kuume on voinut liittyä 36 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut kipulääkkeet. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

5_s

m49-267
18. marraskuuta

minulla alkaa tuntumaan että olis kuumetta jos lämpö nouseepi vähän yli 37... ja 38 on jo semmonen jomotus jotta vuodepotilaanahan se pittää.

8_s

007
27. marraskuuta

Samoin täällä... 38c alkaa olemaan sellainen raja että vuodepotilaaksi useimmiten vie (näin lienee ainakin parasta). Urheilut olen kyllä jättänyt väliin jo jos lämpö nousee yli 37c:n.

1_s

Anonyymi
22. maaliskuuta

Mitä sitten jos kuume ei nouse? Itselläni ei tunnu kuume nousevan koskaan yli 37,5c:n ja silti joudun jäämään vuodepotilaaksi. Mistä tämä voi johtua ja onko tämä huono asia?

1_s

Anonyymi
20. lokakuuta

Kannattaako hoitotyön tekijä ottaa sikainfluenssarokote? Mitä haittavaikutuksia kyseisellä rokotteella on? Ja mitä jos ei ota rokotetta ja joutuu hoitamaan kyseiseen influenssaan sairastuneita?

13_s

TriDoc
20. lokakuuta

Jos ja kun rokotteen ensi erät ovat saatavilla ensi viikosta lähtien terveyskeskuksista, joihin rokotukset on keskitetty tai josta informoidaan rokotuspisteistä, näkisin rokotuksen järkeväksi terveydenhoitohenkilökunnalle, jotka ovat ensimmäisiä rokotuksen vastaanottajia terveyskeskuksessa tehtävän rokotusjärjestyksen mukaan.
Sikainfluenssavirusrokotteista (PANDEMRIX) kiistellään Euroopassa. Saksassa osa virkamiehistä rokotetaan eri lisäainetta sisältävällä rokotteella kuin muu väestö, joka on kirvoittanut kielet eriarvoisuudesta. Suomessa kaikki ihmiset rokotetaan samalla lisäaineisella (pandemrix) rokotteella.
Terveyden-ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla löytyy varmaankin kaikkein seikkaperäisin selvitys H1N1-rokotteen haitoista ja sivuvaikutuksista. Käsittääkseni kaikki allergiset reaktiot tai niiden mahdollisuudet ovat yleisesti aika vähäiset ja rokote on yleisesti turvallinen.
Rokottaminen tuskin on pakollista. En usko rokottamattomuuden aiheuttavan muuta kuin että mahdollisuus työstäsi tarttuvan influenssan sairastamiseen kasvaa. Immuniteetin voi käytännössä saada sekä rokotteen avulla tai sitten sairastamalla luonnollisesti kyseisen infektion. Uskon suurimman osan selviävän tilanteesta kummallakin tavalla ihan turvallisesti. Tässä tilanteessa, kun rokote on jo valmiina meitä varten ja se on saatavana ilmaiseksi, näkisin ettei siitä ainakaan keskimäärin haittaa synny. Kaikkea hyötyä emme ehkä pysty tässä vaiheessa arvioimaan.

8_s

Proual
8. marraskuuta

Huh, nyt nousi sitten lämpö 38 asteeseen. Kumma kyllä, olo ei ole pahin mahdollinen. Toivottavasti ei tästä enää pahene.

2_s

f62-4279
17. maaliskuuta

Tyttärelläni 21 v. on alkanut lokakuussa sairastelu. Aluksi nielutulehduksia ja proppuja ja monta lääkekuuria. Nyt vielä maaliskuussa 37-37,2 kuumeilua jatkuvasti. Kaikki verikokeet tehty, ultrattu vatsa otettu keuhkoröntgen ja tutkittu poskiontelot, mistään ei löydy mitään. Pitäisikö seuraavaksi poistaa nielurisat. On jo poistattanut viisaudenhampaansakin. Mistähän tämä voisi loppua, voisiko olla allergiaa?

8_s

Arkajalka
23. maaliskuuta

Itselläni todettiin syyskuussa mononukleoosi, jonka jälkeen alkoi angiina ja nieluuni kehittyi paise. Olin viikon sairaalassa ja ihan puolikuollut, koska en ollut pystynyt syömään kunnolla pariin viikkoon ja päädyinkin sairaalaan yhtenä yönä, kun en saanut enää vettäkään nielaistua. Paise klaffattiin useana aamuna ja lopulta sitten päästivät kotiin. Sairaalassa sain antibiootteja ja kotona kuuri jatkui. Olivat pistäneet minut jonoon nielurisaleikkaukseen.

Angiina kuitenkin aina alkoi uudestaan kun antibiootit loppuivat ja lopulta leikkausta kiirehdittiinkiin.Kaikki vaivat päättyivät siihen leikkaukseen. Ei enää kuumeilua tai muutakaan vaivaa.Itse suosittelisin tuollaisessa tilanteessa leikkauttamaan nielurisat.

2_s

Hoitonetti
11. huhtikuuta

Kysyjä ei kerro ovatko nielutulehdukset varmennettu nieluviljelyllä, osa saattaa olla viruksen aiheuttamia, eivätkä tarvitse antibioottihoitoa. Proput eivät vaadi lääkehoitoa. Niitä kertyy joillakin ihmisillä nielurisoihin ja he poistavat niitä mekaanisesti. Kehon lämpö 37-37,2 on ns. subfebriiliä lämpöilyä, ei kuumetta. Joskus se on oire sisäilman epäpuhtauksista mm. kosteusvaurioiden yhteydessä. Oireiden mukaan suunnatut tutkimukset: Prick perussarja, NSO-rtg tai sinus-UÄ, thorax-rtg, B- ja Ex-Eos, PEF-seuranta ja spirometria voidaan tehdä tarvittaessa, mikäli on epäily tällaisesta. Nielurisojen poisto on perusteltua, mikäli on nieluviljelyin varmistettuja useita kuumeisia streptokokki nielurisatulehduksia tai nielupaiseita.

Aiheen kysymykset