Kurkkukipu on verraten tavallinen oire virusflunssan aiheuttamana. Virustaudissa nenän limakalvo turpoaa ja usein kuivattaa kurkkua, jolloin syntyy ”kurkun karheutta”. Kurkkukivun syynä voivat olla myös tulehtuneet nielurisat, jotka saattavat vaivata myös kroonisesti ja aiheuttaa kurkun ärsytystä pidemmällä ajalla.

Muina tekijöinä on muistettava poskiontelotulehdus, joka aiheuttaa nieluun ärsytystä sinne valuvan lima- ja bakteerieritteen myötä. Poskiontelotulehduksen aiheuttama kurkkukipu on pahimmillaan aamuisin, ja sillä on taipumus selvitä iltaan mennessä ärsyyntyäkseen taas seuraavana aamuna nieluun valuneen räkäeritteen vaikutuksesta. Kurkkukipu voi viattomimmillaan liittyä myös kurkun kuivumiseen esimerkiksi puhetyössä. Talvisaikaan keskuslämmityksen ansiosta ilma on hyvin kuivaa, mikä saattaa aiheuttaa kurkkuoireita esimerkiksi opettajan työssä. Kurkun kuivumiseen auttaa veden nauttiminen.

Ruoka-aine allergioissa voi esiintyä suun ja nielun limakalvon ärsyyntymistä, jopa äkillistä turpoamista, joka alkaa kurkkukipuna. Virustaudit ovat kokonaisuudessa yleisempiä kurkkukivun aiheuttajia kuin bakteerin aiheuttamat kurkkutulehdukset. Näin ollen antibioottihoidosta ei yleensä ole suurta hyötyä hoidossa. Harvinaisempia kurkkukivun syitä ovat kilpirauhasen suureneminen, sekä erilaiset kasvaimet nielun ja kielen alueella. Ne paljastuvat harvinaisempina kurkkukivun syinä kroonistuneiden kurkkukipuoireiden takaa eivätkä yleensä liity äkillisiin kurkkukivun aiheuttajiin.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kurkkukivun aiheuttaja on usein ollut siitepölyallergia, flunssa, ruoka-allergiat tai eläinallergia. Lisäksi kurkkukipu on voinut liittyä kymmeneen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet lepo, kipulääkkeet ja itsehoitokipulääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

7_s

M2O
26. lokakuuta

Kurkkukipu on pitkään kestävänä erittäin kiusallista. Itselläni oli 4kk kestävä kipeän kurkun kausi. Välillä oli muutaman päivän erittäin kipeä ja sitten muutaman päivän vähän rauhallisempi. Kuitenkin sellainen pieni karheus oli kurkussa kokoajan. Söin yhden voimakkaan antibiotti-kuurin, mutta se ei auttanut mitään. Lopulta 4kk:n piina loppui itsestään ja verikokeissa selvisi että aiheuttajana oli jonkin sortin virus.Nyt ei onneksi yli vuoteen ole enää vaivannut. Onko kenelläkään muulla vastaanvanlaisia kokemuksia?

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

Mieheni väittää, että hänen kurkkukipunsa johtuu siitä, että kaupunkiasunnossamme ikkuna on öisin vähän raollaan. Hän sulkee jatkuvasti ikkunan sairastumisen pelossa. Kaupunkiasunnossamme ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Pyydän vastausta, voiko ilman läpivetoa kesäaikaan sairastua kurkkukipuun vain siksi, että ikkuna on hieman auki. Me muut "asukit" haluaisimme ilman vaihtumista makuuhuoneessa, jotta voisimme nukkua.

13_s

TriDoc
21. kesäkuuta

Voi olla, että herkkä kurkku saattaa ainakin ohimenevästi reagoida esimerkiksi vedolle tai ikkunan auki pitämisestä syntyvälle ilmavirralle. Myös siitepölyallergikot voivat saada oireita keväisin ja kesäisin auki olevasta ikkunasta. Terveyden ja ilmanvaihdon kannalta ikkunan auki pitäminen on muutoin hyvä ja terveellinen tapa, kunhan on riittävästi peittoa päällä ilmojen viilentyessä. Uskoisin, että kysymyksessä on enemmän tottumiseen, tottumuksiin ja yleiseen viihtyvyyteen liittyvä kysymys kuin terveydellinen ongelma noilla edellä sanotuilla varauksilla. Meillä kaikilla on omat tottumuksemme, joiden suhteen kompromisseja puolin ja toisin joutuu välillä sitten tekemään. Terveyden suhteen ei koidu harmia, päädytte sitten mihin lopputulokseen tahansa.

3_s

HateMe
28. huhtikuuta

Hei, saako mistään enää valmistetta Toclase?
Onko jokin erityinen syy miksi ko. valmistetta ei enää saa? Onko mitään vastaavaa tuotetta? (Auttoi pahaankin kurkkukipuun kurlatessa ko. yskänlääkkeellä.)

Aiheen kysymykset