Tavallisimmin kun kyyneleritys silmien pinnalle vähenee, ohenee sarveiskalvon pinnan kuivumista suojaava ja voiteleva kyynelnestekerros, joka aistitaan silmien kuivuutena. Kuivasilmäisyys liittyy oireena enemmän keski-ikäisiiin tai vaihde-vuosi-ikäisiin naisiin, mutta oireita voi olla myös nuoremmilla. Kuivasilmäisyys on myös eräiden reumaattisten sairauksien, kuten Sjögrenin syndroman tavallisimpia oireita. Muita kuivasilmäisyyden syitä ovat silmäluomien krooniset tulehdukset sekä virheasennot.

Kuivasilmäisyyden tärkeitä hoitoperiaatteita ovat tulehdusten hyvä hoito, ja mm. ympäristöolosuhteiden hoito (ilmankosteus) niin, että kuivasilmäisyys vähenee. Useat potilaat ovat hyötyneet silmän pintaa kostuttavista tipoista tai geelivalmisteista.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kuivien silmien aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia tai vaihdevuodet. Lisäksi kuivat silmät on voinut liittyä kuuteen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet silmänkostutuslääkkeet ja perussairauden hyvä hoitotasapaino. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Silmänkostutuslääkkeet 3
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset