Kuiva iho koetaan usein ominaisuuksiltaan herkkänä, halkeilevana, kosketusherkkänä ja kutisevana. Normaalisti tiivis ihohuokosten kautta erittyvä rasvakerros muodostaa ihon pinnalle luonnollisen suojan, joka toistuvan päivittäisen peseytymiskulttuurin vuoksi on ohentunut ja muuttanut merkittävästi ihomme rakenteita kuivempaan suuntaan. Talvisin ihoa kuivattaa myös keskuslämmitys.

Kuivan ihon hoitokeinoina ovat päivittäinen rasvaus ja kuorivien pesuaineiden välttäminen ihonpesussa. Rasvat muodostavat ihon pinnalle kalvoa, joka vähentää kosteuden haihtumista ihon pinnalta. Kuiva iho on omiaan aiheuttamaan myös ihohaavaumia, jotka saattavat kroonistua ja muuttaa ihon pinnan bakteerikasvustoa.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kuivan ihon aiheuttaja on usein ollut kilpirauhasen vajaatoiminta tai atooppinen ihottuma. Lisäksi kuiva iho on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet perusvoiteet ja vitamiinivalmisteet. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

10_s

Pertti
2. joulukuuta

Ihooni ilmestyy sinne tänne kuivia ja kutisevia laikkuja, jotka hoitamattomina paksuuntuvat ja käyvät vähän kivulloisiksikin. Syynä on selvästi ihon kuivuus vähän yleensäkin mutta ko. kohdissa erityisesti. Mikä voide mielestäsi olisi paras noihin kuiviin laikkuihin?

1_s

Anonyymi
4. lokakuuta

Minulla on acne rosacean kaltaista punoitusta ja nåppyloita kasvoissa joka ei ole parantunut tetrasykliinilla. Korkeaan verenpaineeseen kåytån cozaar comp forte X 1. Laakari suositteli siirtymista atacandiin (atacand plus 16mg/12,5 ) X 1. Pitaisiko atacandin annostus olla suurempi ottaen huomioon ettå olen kåyttånyt cozaar comp fortea ( losart. 100mg/diur.25mg )?

13_s

TriDoc
7. lokakuuta

Kysyit tärkeästä aiheesta! Useat ihmiset miettivät samaa asiaa vertaillessaan kahta eri lääkevalmistetta, joissa mainitaan kauppanimen lisäksi lääkkeen vahvuus, tässä tapauksessa atacand plus 16/12.5mg ja cozaar comp 100g/25mg.
Erilaisissa lääkevalmisteissa milligrammamäärät eivät ole keskenään yhteismitallisia. Molemmissa edellämainituissa lääkkeissä annoskoko on kummallakin omassa sarjassaan normaali. Lääkärisi on suosittanut sinulle tavallisimpia käytössä olevia annosmääriä kummankin valmisteen osalta.

Acne rosacea on sitten verenpainelääkkeistä riippumaton asia. Joillakin ihmisillä tetrasykliinit auttavat välillä, välillä taas huonommin. Tilanne on hyvä kontrolloida omalla lääkärilläsi, jos hoitovaste puuttuu kokonaan terasykliinistä tällä kertaa.

Aiheen kysymykset