Korvien soimisella eli tinnituksella tarkoitetaan molemmin-tai toispuoleista korvien soimista tai huminaa. Tinnituksen aiheuttaja on yleensä sisäkorvan hiusverisuoniston rappeumaperäinen syy tai äkillisesti syntynyt meluvamma, jonka jäljiltä korvien soiminen voi syntyä. Kysymyksessä on hyvin hankala oire, josta kärsii Suomessakin ainakin jossain määrin miltei 500 000 ihmistä

Rasitus, stressi ja tupakointi pahentavat yleensä oireita. Joillekin ihmisille korvien soimisesta on vain vähän haittaa, mutta osalle se on häiritsevää, jopa invalidisoivaa oireilua. Tilannetta ei helpota, ettei korvien soimiseen ole saatavissa suoraan oireeseen kohdistuvaa hoitoa, mutta sitä voidaan todennäköisesti ehkäistä ja ehkä lieventää asianmukaisella kuulonsuojauksella ja terveillä elintavoilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä korvien soimisen aiheuttaja on usein ollut paniikkihäiriö tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi korvien soiminen on voinut liittyä 12 muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

m60-2700
27. elokuuta

Omat kokemukseni tinnityksestä alkoivat n.2 vuotta sitten.

Sydämen sykkeen tahdissa kuuluva humpsutus vasemmassa korvassa,joka haittasi eniten nukkumaan mennessä,sekä yöllä herätessä.Monet lääkärissä käynnit eivät tuottaneet tulosta,kunnes itse mainitsin verenpaineesta joka oli moneen kertaan mitattu työterveydessä140/95(155/105)ja kysyin enkö voisi saada jotain alentavaa lääkettä?Muutamat lääke kokeilut,ja parin kuukauden jälkeen humpsutus jäänyt kokonaan pois.

Mutta nyt 3kk sitten hävisi kuulo kyseisestä korvasta.T,yöterveyteen siellä korva huuhteluja jokusen kerran ,ei apua(kuulo mitattu nyt kahdesti)Yleislääkäri tutkinut kahdesti,korvalääkäri kerran laitoi jonoon K-S-KSairalaan,sitä odotellessa.

T:Mies -59. 180/80kg

13_s

TriDoc
28. elokuuta

m50-2700 antoi hyvän kuvauksen siitä, miten koholla oleva verenpaine saattaa ilmetä korvaoireina, huminana, painon tunteena tai sillä,että humina tuntuu sydämen sykkeen tahdissa. Korvien soimisen suhteen tulisi aina tarkistaa verenpaine. Se on nykyään helppo tehdä vaikkapa omalla kotimittarilla, joka on kohtuullisen luotettava nykyään. Verenpaineen oma kotimittaus on mielestäni potilaan kannalta myös mielekäs ja käytännöllinen tapa tarkkailla terveyttään. Onko muilla kokemuksia korvien huminan taustalla olevasta verenpaineen noususta?

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

Mulla oikees korvas harvoin erittäin korkeeta vaihtuvaa ininää ("hjimmjimmjimm") eikä oikeel korval silloin kuule yhtä hyvin kun vasemmal. Yleensä se hiljenee tai vähenee kokonaan yön jälkeen. Mahtaako liittyä jotenkin sterssiin tai verenpaineeseen?

11_s

Rituli
23. marraskuuta

Onko täällä joukossamme kenelläkään korvien soimista ,siis tinnitusta olisi mielenkiintoista keskustella,kuinka se ilmenee ja mitä muuta se aiheuttaa,minulla itselläni ei ole,mutta miehelläni sitä on,joka on välillä aika kiusallistakin ja häiritsevää ja oletteko saaneet siihen jotain lievennystä ja apua jollain tavalla,verenpainetta hänellä ei ole eikä ainakaan mainittavampaa stressiä !

11_s

Rituli
16. joulukuuta

Tuosta korvien soimisesta kysyisin vielä,koska lääkäri on ollut täällä palstoilla äskettäin,niin kysyisin onko mitään lievitys keinoa,uutta tällä vaivalla todettu,tätä ei taida paljoa ainakaan Hoitonetin käyttäjillä olla,koska siitä ei täällä ole asiasta keskusteltu,tai sitten en ole huomioinut ja hyvät vinkit olisi tervetulleita,sillä poishan niitä ei kyllä varmasti enää saa koskaan ja siihen liittyy joskus nukkumaan mennessä,jonkinlaisia"kilahduksia"korvissa ja koska itselläni ei niitä ole on hankala kuvailla,sillä miehelläni niitä on !

6_s

Elisa
16. joulukuuta

Minulla korvat soivat oikeastaan koko ajan. Se ei ole mitenkään häiritsevää mutta kuulen sen kyllä, kun oikein pysähdyn kuuntelemaan. On siellä ilmeisesti koko aja, mutta lienen tottunut, koska en enää kiinnitä siihen sen kummempaa huomiota. Se on korkea, sinnittelevä ääni, tuntuu kuin se menisi pään läpi korvasta korvaan..en ole edes koskaan keskustellut asiasta lääkärin kanssa. Sen on kai jo osa jokapäiväistä elämääni.

1_s

Mörrimöykky
16. joulukuuta

Itselläni ovat korvani soineet,kohisseet,vinkuneet,niin kauan kuin muistan.
Tällä hetkellä on äänessä pikkuinen lintu,se sirittää pienellä äänellä oikein nätisti.Ei haittaa ollenkaan,nähtävästi olen tottunut tilanteeseen.
Luullakseni ilmiöille ei mahdeta mitään.

1_s

Mörrimöykky
16. joulukuuta

Eräs keino,jos on oikein haittaava tilanne,niin voi käyttää taustamusiikkia.Tämä varmaankin vaatii erityisjärjestelyjä perheessä.
Jos lähitienoillasi on kuuloliiton osasto,sieltä voi kysyä neuvoja.Sähköpostilla voi ottaa yhteyttä,vaikkapa suoraan kuuloliittoon.

4_s

Eva
16. joulukuuta

Mulla auttoi tinnitukseen tyynyn vaihto. Iltaisin nukkumaan mennessä kuului semmoista morsetusta tin-tin-tin-ti-tii-taa---...oli tosi ärsyttävää. Sitten ostin terveystyynyn, niin jo häipyi meteli korvasta:))

11_s

Rituli
16. joulukuuta

Kiitän lämpimästi vastauksistanne,tuohon korvien soimiseen,välitän tietoa kumppanilleni jotka hyviä neuvoja kaikki,jospa vielä otan yhteyttä kuuloliittoonkin !