Korvien lukkiutuminen on yksilöllinen oire johtuen paljolti korvatorvien ja –käytävien rakenteesta ja väljyydestä. Pienillä ja kasvuiässä olevilla lapsilla korvien lukkiutuminen on tavallisempaa, mutta oire on yleinen myös aikuisilla flunssasairauksien aikana. Flunssasairauksissa limakalvotulehdus aiheuttaa korvatorvien turvotuksen ja ilmastoinnin huononemisen välikorvaonteloon, jonne voi kertyä myös limaa. Normaalissa flunssasairaudessa oireen hoidoksi riittää seuranta ja ylähengitysteiden limakalvoa supistavat tipat tai lääkitys.

Jos korvien lukkiutuminen johtuu ahtaasta korvatorvesta, joka ilmastoi välikorvaa nielusta korvatorven kautta, auttaa korvatorven toimintahäiriöön säännöllinen itse suoritettu harjoittelu. Käytännössä otetaan nenästä kiinni ja puhalletaan hennosti ilmaa molempiin korviin, jonka seurauksena korvat yleensä aukeavat. Puhaltaminen on tehtävä varoen, jottei tärykalvo repeä puhalluksen vaikutuksesta. Tällä harjoittelulla voi joka päivä tehtynä harjoittaa korvatorven ilmastointikykyä. Ahtaan korvatorven ja ilmastointikyvyn aleneman toteaminen on ennen harjoitteluun ryhtymistä hyvä selvittää korvalääkärillä tai siihen perehtyneellä lääkärillä.

Ylähengitystieoireiden puuttuessa korvakäytävän vahatulpan aiheuttama tukeutuminen tulee ottaa huomioon korvien lukkiutumisen aiheuttajana. Useilla ihmisillä vahatulppamuodostus on toistuva, ja sen ainoa hoito on säännöllinen 3 kuukauden välein suoritettava korvakäytävien puhdistus huuhtelemalla tai imulla suorittaen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä korvien lukkiutumisen aiheuttaja on usein ollut paniikkihäiriö. Lisäksi korvien lukkiutuminen on voinut liittyä 13 muuhun sairauteen.

Keskustelu

5_s

m49-267
18. marraskuuta

mie oon saanu nuo korvat auki silleen että pien kiinni nenästä ja samalla puhallan ulos.

8_s

Piippo
29. marraskuuta

Niin, tuo ohje auttaa silloin, kun limakalvot eivät ole liian turvoksissa. Minullakin tuo temppu on aika ajoin onnistunut, mutta kun poskionteloiden tulehdus kroonistui, niin ei auttanut tuohon vaivaan enää mitkään temput. Korvat menivät niin lukkoon, että kuulo aleni ja hajuaisti hävisi. En kuitenkaan antanut korvalääkärin puhkaista tärykalvoa (vaikka nestettä näyttikin olevan tärykalvon sisäpinnalla), vaan odottelin kärsivällisesti. Tulehduksessa tulee aina välillä hivenen terveempi kausi ja silloin saatan saada esim. 5 viikon huonokuuloisuuden jäälkeen joksikin aikaa kuuloni takaisin. Se on ihana tunne, vaikka olisi väliaikaistakin!