Korvakipu on yleinen oire lapsilla ja usein myös merkki alkavasta korvatulehduksesta. Korvatulehdukset ovatkin lapsilla aikuisia selvästi yleisempiä. Aikuisella korvakivun syyt ovat moninaisemmat. Yleisesti korvakipua koetaan flunssan yhteydessä sekä sen jälkeen jälkitautina syntyneen korvatulehduksen oireena. Flunssasairauden yhteydessä nenäonteloiden ja nielun limakalvot voivat turvota, mikä ahtauttaa joskus myös välikorvaan menevää korvatorvea ja sinne kertyy limaa.

Ilmastoinnin huononeminen nielussa ja korvatorvessa voi aiheuttaa välikorvassa paine-eron, joka aistitaan tärykalvon venytyksen kautta kipuna. Osalla ihmisistä nielusta välikorvaan johtava ilmastoiva korvatorvi on rakenteeltaan niin ahdas, että ilmastoinnissa syntyy pienestäkin flunssaoireesta häiriötä, mikä aistitaan nopeasti korvaperäisenä kipuna ja korvien lukkoisuutena. Tilan jatkuessa välikorvaan voi syntyä myös bakteeritulehdus tai kirkas nesteentäyttämä välikorvaan aiheuttaen kipua, kuulonlaskua ja huminaa.

Kurkkukipu tai nielurisoista peräisin oleva kipu aistitaan usein korvakipuna ja joskus kipu voi olla peräisin myös leukanivelistä. Korvakivun aiheuttaja voi siis johtua laajalta alueelta nielua ja leukaniveliä. Kivun jatkuessa kroonisempana myös korvakäytävän tulehdukset on otettava huomioon.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä korvakivun aiheuttaja on usein ollut korvakäytävän tulehdus, korvatulehdus tai nielurisatulehdus. Lisäksi korvakipu on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Korvakäytävän tulehdus 4
87_rs Korvatulehdus 3
88_rs Nielurisatulehdus 2
Stub Kasvohalvaus 1
Stub Bellin pareesi 1
Näytä kaikki

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
14. syyskuuta

Voisiko pistävä korvakipu mahdollisesti johtua syvällä suussa olevasta tosi suuresta aftasta?

13_s

TriDoc
14. syyskuuta

Korvaan säteilevä kipu voi olla hyvinkin peräisin nielun alueelta, esimerkiksi nielurisoista tai muusta nielun alueen ärsytyksestä Toispuolinen nielussa sopivassa kohdassa oleva afta voi myös heijastaa kipua niin, että se aistitaan korvaperäisenä. On yleistä, että nielun alueella oleva kipu voidaan aistia korvassa. Tämä johtuu yhteisestä hermotuksesta.

1_s

Anonyymi
15. syyskuuta

Kiitos tiedosta. Terveyskeskuksen lääkäri totesi korvakivun johtuvan juuri tuosta isosta aftasta. Saa nähdä kuinka kauan paranemiseen menee.

1_s

Anonyymi
2. lokakuuta

hmm mullakin on kurkku vähän kipee ja rauhaset kaulalla vähän turvonnu. Kun avaa suuta vähän niin tuntuu korvassa ja vähän leukaperässä pientä kipua mitäs tää ny sit o?

13_s

TriDoc
3. lokakuuta

Kuten tuossa edellä käsiteltiin, yleisesti ja yksinkertaistettuna lievät kurkkuoireet voivat melko helposti säteillä toispuoleisesti korvaan ja tuntua vihlovana kipuna. Toisaalta kurkkutulehduksen lisätautina voi joskus olla jopa korvatulehdus. Lievimmillään kysymys on kuitenkin vain heijastekivusta korvaan. Flunssa-aikana tämä kysymys on ajankohtainen useassa perheessä. Oireen voimakkuus ja kesto, aikaisempi sairaushistoria (onko korvatulehduksia ollut useasti) vaikuttaa asian arviointiin ja kotiseurantaan sekä yhteydenoton tarpeeseen lääkäriin, jonka arvioimana asia lopullisesti sitten jatkuessaan selviää.

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

auttaako burana korvakipuun?

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Suun kautta otettavat särkylääkkeet ovat kohtalaisen tehokkaita ja käyttökelpoisia kaikkeen särkyyn, myös korvaperäiseen kipuun. Korvakipu painottuu suurimmaksi osaksi lapsipotilaille, minkä vuoksi lääkärin määrättävissä on myös kipua poistavia korvakäytävään tarkoitettuja tippoja, samoin kuin nestemäisessä muodossa olevia särkylääkevalmisteita, joita on helppo annostella.

1_s

Anonyymi
10. tammikuuta

Hei!! Minulla oli korvasärkyä pari-kolme päivää vuoden vaihteessa. Ihan lievää vihlomistä, en mennyt lääkäriin. Uuden vuodenpäivänä istuin elokuvissa kun alkoi kova rätinä ja pistos korvassa, se johti siihen että korva puhkesi. Sieltä tuli veristä nestettä ja kipu li sietämätön. Rätinä myös jatkui. Menin lauantaina terveyskeskukseen ja lääkäri katsoi korvaan ja sanoi että kova tulehdus ja 10pv antibioottikuuri. Vielä on muutama tapletti syömättä. En kuule korvalla mitään. Metallista nitinää kuuluu puheena ja korvaan pistää kipuaaltoja. Mikä avuksi???

13_s

TriDoc
10. tammikuuta

Tärykalvon puhkeaminen välikorvantulehduksen seurauksena ei ole nykyäänkään kovin harvinaista edes aikuisella, vaikka antibioottihoitojen yleistyminen onkin näitä tapahtumia jonkin verran vähentänyt. Yleisesti tärykalvon puhkeamisen jälkeen paine välikorvasta on purkautunut eritteen vuotaessa korvakäytävään, josta se on vielä puhdistettavissa ja joskus imettävissä tärykalvon puhkeamista seuraavassa lääkärintarkastuksessa.

Yleensä tulehduksen hoitona aloitetaan antibioottikuuri, jonka vaikutusta voidaan tarkastella aikaisintaan 2 viikon kuluttua (3vkoa). Hoidon jälkivaiheessa esiintyvä tukkoisuus voi liittyä vielä paranemiseen tai esimerkiksi uudelleen nesteen/eritteen kertymiseen välikorvaan. Tämä selviää vain uusintatarkastuksella, joka kannattaa suorittaa antibioottikuurin lopulla, jos korva säilyy antibioottihoidosta huolimatta tukkoisena.

Kroonistuva tai pitkittyvä korvatulehdus, samoin kuin äkillisenkin korvatulehduksen toteaminen ja luotettava erotteludiagnostiikka on hyvin vaativa tehtävä meille lääkäreille. Kuka tahansa toki opetettuna pystyy tunnistamaan tärykalvon punoittelun, mutta oireen taustalla olevien sairauskokonaisuuksien tunnistaminen vaatii usein pitkälle menevää harjaantumista kyseiseen erikoisalaan. Hankalat ja pitkittyneet tapaukset voivatkin joskus vaatia korvalääkärin tutkimusta ja hoitoa. Tapauksessasi on syytä nyt kontrolloida tilanne uudelleen lääkärisi vastaanotolla kysymyksenasettelulla, onko kysymyksessä vielä pitkittyneeseen paranemiseen liittyvä korvien tukkoisuus vai tulehduksen uusiutuminen/pitkittyminen/ eritteen kertyminen uudelleen välikorvaan?

1_s

Anonyymi
9. kesäkuuta

Terve! Oireeni liittyy korvanlehteeni. Havaitsin korvalehdessäni varmaan n 9kk sitten tosi pienen patin, vähän niin kuin korvanlehden keskellä olisi ollut pieni helmi. Noh, se oli harmiton enkä kiinnittänyt siihen huomiota ollenkaan. Joskus tammi-helmikuussa rupesin miettimään, että mikähän kumma rasvapatti tuo on ku ei edes häivy minnekkään. Joskus tässä keväällä aina puolivahingossa härpin korvanlehteä ja joskus olen erehtynyt puristamaan patin kokonaan littanaksi. Silloin jonkunmoinen "mätä" leviää koko korvalehteen ja korvanlehti suurenee hieman sekä tulee araksi. Muutaman päivän kuluttua korvanlehdestä taas löytyy pelkkä "helmi". Nyt oisko kuukausi pari niin korvanlehteni on ollut kokoajan huomattavasti toista korvanlehteä isompi ja se tuntuuu kuin se olisi täynnä jotain mätää. En ole jaksanut/muistanut vaivautua koskaan vaivani takia lääkäiriin, koska ei se ole kipeäkään ollut eikä muutenkaan mitään haittaa. Voisiko arvon lääkäri kertoa mitä kannattaisi tehdä tai mikä korvassani mahdollisesti on!

1_s

Anonyymi
20. kesäkuuta

Ja vastausta kiitoos

2_s

Hoitonetti
1. heinäkuuta

Vaikuttaa siltä, että korvanlehdessäsi on aluksi ollut talirauhanen, joka on tukkeutunut ja ihon alle on kasvanut ns. rasvapatti (hyvänlaatuinen rasvaa sisältävä kasvain). Näillä on taipumus ajottain suurentua, joskus ne tulehtuvatkin. Koska ”helmesi” on korvanlehdessä ja etenkin nyt kun korvanlehdessä tuntuu olevan nyt jotakin poikkeavaa (et kuvaillut, onko korvanlehti kuumottava tai punoittava, jolloin se on tulehtunut ). Otsikossasi on korvakipu, joten kyseessä voi olla mm. tulehdus. Sinun kannattaa nyt hakeutua lääkärin vastaanotolle. Korvan alueen mahdolliset tulehdukset on hyvä tutkia ja hoitaa mahdollisimman nopeasti.

1_s

Anonyymi
15. heinäkuuta

Hei! Eilen sisäkorvaani sattui vihloen, ja uskon sen johtuvan niskan jänteen jäykkyydestä ja huonosta nukkumisasennosta, jossa olen muutaman yön nukkunut. Viime yönä nukuinkin tavallista runsaamman tyynymäärän tukemana niin, että niska oli koko ajan tuen päällä. Voiko korvakipu johtua niskan rasittumisesta, säteillen korvakäytävään? Onko korvakivuissa vain harvoin kyse neurologisista oireista? Niskani jumituvat usein.

1_s

Anonyymi
26. heinäkuuta

Hei!
Kurkkuni on ollut kipeä koko kesän, nielaistessa tuntuu siis kipua. Kipu ei ole kovaa ja heti aamulla sitä ei tunnu. Kipu tuntuu olevan vasemmalla puolella kurkkua ja myös vasen korva on ollut kipeä pitkään, joskus myös oikea korva kipuilee. Korvakipukaan ei ole jatkuvaa, mutta lähes päivittäistä. Korva- ja kurkkukipu ei ole sietämätöntä, mutta häiritsevää. Mistä voisi olla kysymys?

1_s

Anonyymi
5. syyskuuta

Olen eläkeikää lähestyvä nainen. Lähes kaksikymmentä vuotta olen sairastanut Menieren tautia ja estääkseni "ísojen" kohtausten tulon, olen toistakymmentä vuotta käyttänyt Betaserciä täyden annostuksen säännöllisesti. Tauti alkoi korvakivulla, mihin liittyi humina ja korvan tukkoisuus. Klassinen kiertohuimaus oksenteluineen ja näköhäiriöineen alkoi vuosia myöhemmin. Viime kuukausina olen lähes päivittäin kärsinyt sietämättömästä sairaan puolen korvasärystä. Erikoislääkäri ei ole myöntänyt, että särky voisi liittyä tautiin, mutta kokemukseni mukaan se liittyy ja muistuttaa lääkkeen säännöllisestä ottamisesta.

1_s

Anonyymi
28. syyskuuta

Mistähän johtuu, kun oikea korva toistaa matalat äänet (töminän) liika voimakkaasti?

Aiheen kysymykset