Kiveskipu voi miehillä olla oire kroonisesta eturauhastulehduksesta. Eturauhasen tulehdus on miehillä yleinen sairaus aina 30 ikävuodesta ylöspäin ja siten usein myös kiveskivun taustalla. Usein eturauhasen tulehdusoireet voivat tuntua siittimen päässä tai kiveksissä jomottavana ja painostavana. Myös kipusäteilyä reisien sisäpinnoille raportoidaan. Kiveksiä tunnustellessa suurempaa aristusta ei kuitenkaan todeta vaan eturauhasen tunnustelussa tyypillinen eturauhasen tulehdukseen liittyvä aristus on todennettavissa säteilyoireineen.

Äkillinen voimakas kivesten alueen kipu ja turvotus viittaa kiveksen kiertymiseen, jolloin kivestä suonittavat laskimot jäävät puristuksiin ja vaarana on jopa kiveksen kuolio. Molemmat kivekset ikään kuin roikkuvat nivustaipeista lähtevien hermojen ja verisuonten muodostaman "kimpun" varassa. Näiden taipumuksena on satunnaisesti kiertyä akselinsa ympäri aiheuttaen verisuonituksen tyrehtymisen ja äkillisen kovan kivun. Tila vaatii nopeaa kirurgista hoitoa ja tällaisen äkillisen kivuliaan tilan ensihoitona on hakeutua mahdollisimman nopeasti sairaalaan.

Muita tavallisia syitä ovat lisäkivestulehdus sekä erilaiset vammat sekä ns vesikives, jotka saattavat aiheuttaa turvotusta kiveksen. Sikotaudin harvinainen jälkitauti miehillä voi olla kivesten turpoaminen ja kipu. Jos kiveskipua poteva henkilö ei pysty yhdistämään oireita esimerkiksi aiemmin todettuun eturauhastulehdukseen, on syytä käydä yleislääkärin vastaanotolla tarkastuttamassa tilanne.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Eturauhasen liikakasvu 2
Stub Eturauhastulehdus 2
103_rs Somatisaatiohäiriö 1
109_rs Eturauhassyöpä 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset