Kirvely virtsatessa on verrattain yleinen oire. Se liittyy useimmiten naisilla tavalliseen virtsatieinfektioon. Naisilla virtsaputki on vain muutamia senttimetrejä pitkä, minkä vuoksi infektion kulkeutuminen virtsarakkoon tai erilaiset virtsaamiseen liittyvät oireet ovat miehiin verrattuna yleisempiä. Naisilla voi esiintyä epämääräistä kirvelyä ilman, että infektiota virtsateissä voidaan todeta. Terveellistä virtsarakon toimintaa edistää esimerkiksi päivittäinen puolukoiden nauttiminen, mikä hapantaa virtsaa ja ehkäisee samalla virtsavaivoja.

Miehillä kirvely virtsatessa on harviaisempaa virtsatieinfektioon liittyen. Useammin virtsankirvely liittyy saatuun sukupuolitautiin, lähinnä klamydiainfektioon tai harvemmin tippuriin. Klamydia on yleinen sukupuolitauti varsinkin nuorilla ja voi olla täysin oireetonkin, mikä vaikuttaa hoitoon hakeutumisen viivästymiseen. Epämääräisten oireiden esiintyessä virtsaputkessa olisi sukupuolitaudin mahdollisuus hyvä tarkistaa, jos sen syntyminen on mahdollista seksuaalikäyttäytymisen perusteella. Suomessa terveyskeskuksissa on järjestetty toimiva joustava vastaanottomahdollisuus kaikille sukupuolitautia epäiltäessä ja tutkimukset sekä hoito ovat kaikille myös ilmaisia.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä virtsakirvelyn aiheuttaja on usein ollut virtsatieinfektio. Lisäksi kirvely virtsatessa on voinut liittyä neljään muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Virtsatieinfektio 7
Stub Eturauhastulehdus 3
Stub Trikomonasinfektio 1
Stub Klamydia 1
Stub Tippuri 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
10. helmikuuta

Hei.Vaikea löytää oikeaa kategoriaa kun virtsainfektiosta ei ole kyse.Kokeet ovat siis puhtaat.Oireeni on kiusallinen: pissahätä koko ajan, vaikka rakko olisikin tyhjä.Sukupuolitautia minulla ei voi olla. Pari vuotta sitten kärsin 3kk samasta vaivasta.Meni sitten itsestään ohi.Yritämme mieheni kanssa lasta.Kuukautisieni alkuun on vielä n.viikko.Onko mahdollista että ihan alussa oleva raskaus aiheuttaisi oireen?Täällä pienessä kylässä ei pääse kuukausiin gynelle eikä yksityiselle yhtäkkiä ole rahaa.Kertoisitko vaihtoehdot mistä voisi olla kyse.ikää 22 vuotta

13_s

TriDoc
10. helmikuuta

Kysymyksesi on hankala, koska yksiselitteistä vastausta ei varmaankaan kysymyksenasetteluusi ole mahdollista antaa. Suosittelisin kuitenkin , että olette lääkärisi kanssa tarkistaneet virtsakokeet useamman kerran. Vaikka sukupuolitaudin todennäköisyyttä ei ole, olisi hyvä määrittää nämä ihan rutiinisti, koska pitkittynyt alapään oire tulee aina tarkastaa myös sp-tutkimuksin. Oiretta on ollut sinulla aiemminkin, mikä voi joskus syntyä stressioireiden pohjalta. Liiallinen sympaattisen hermoston aktivoituminen voi joskus aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kirvelyä ilman että asia muuten näkyy ulospäin. Kerran aiemmin vaivan helpottaminen itsestään viittaa ehkä hyvänlaatuiseen oireeseen. Terveyskeskuksessa voisit vielä kysyä em. tutkimuksia. Jos kaikki ovat kunnossa, voisit vielä seurailla, menisivätkö oireet samalla tavalla ohi. Jatkotutkimusten tarve kannattaisi jättää ehkä myöhempään aikaan, jos tilanne ei kaikesta huolimatta mene ohi.

1_s

Anonyymi
12. heinäkuuta

ensin oikea skylki kipeytyi pissaamine lisääntynyt,pissan jälkeen polttaa tuntuu kuin rakkoa jokin painaisi.nyt kylkikipu molemminpuolinen,kuin tukilihaksa lamassa,ikävää särkyä

1_s

Anonyymi
21. lokakuuta

Olen reilu parikymppinen nainen. Sain hieman yli 3 vk sitten päivystyslääkäriltä viikon pivmesillinaamikuurin vti-epäilyyn (jatkuva pakottava pissaamisen tarve, virtsakokeessa ei nitriittejä, ei merkittävästi nousseet tulehdusarvot, mutta verta kuulemma oli). Oireet tuntuivat helpottavan hetkeksi, vaikkakin sain antibiooteista hiivasienitulehduksen, joka aiheutti muuta haittaa. Pari viikkoa myöhemmin pakottava virtsaamisentarve palasi taas yhtä tuskallisena. Kävin tk:lla antamassa virtsanäytteen, josta tehtiin bakteeriviljely. Mitään ei kuitenkaan löytynyt, klamydia testattiin, sekin negatiivinen. Kävin yksityisellä gynellä, joka määräsi dalacin-emätinvoidetta ja kehotti syömään buranaa 3xpvä. Buranalla oireet helpottivat niin että saan unta ja pystyn töitä tekemään, paine tuntui omituisesti lähinnä klitoriksessa, mutta kun viikon kuurin jälkeen koitin jättää niitä pois, palasi pakottava pissahätä.
Mikä ihme syynä voi olla, jos ei kerran vti? Gynekologi puhui virtsateiden ärsytystilasta joka voi tulla vti:n seurauksena ja saattaa kuulemma kestää kauankin. Voiko tässä tehdä muuta kuin purra hammasta ja nappailla särkkäreitä? Kaikenmaailman IC ja virtsaputkioireyhtymä-jutut hermostuttaa, virtsarakon syövästä puhumattakaan, koska tupakoin 10 vuotta.

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

On hyvä, että vaivaasi on tutkittu perusteellisesti, eikä mitään vakavampaa ole todettu. Epäily korkeintaan on lievän virtsatieinfektion jälkioireilusta, joka saattaa olla hyvinkin oikea selitys. Myös muilla kuin pelkästään fyysisillä asioilla, kuten elämäntilanteella ja elämänahallinnallisilla asioilla saattaa yleisesti olla merkitystä koettujen oireiden suhteen. Nimittäin meillä KAIKILLA on aikakausia, jolloin voimme kokea tai "herkistyä" erilaisille oireenkokemisille. Ihminen ei ole pelkästään mekaaninen kone vaan fyysiseen ja psyykkiseen vuorovaikutuksen kautta hahmottuva biologinen olento.

Yleisesti ottaen tällä tavalla perusteellisesti tutkittuja, mutta hieman epäselväksi jääneet oireita, (jotka muutenkin ovat yleisiä ja joita esiintyy naisilla melko runsaasti) voi olla joskus järkevää jäädä joksikin aikaa seuraamaan, koska useimmiten ne rauhoittuvat ajan kanssa. Oireiden rauhoittuminen useimmiten vanvistaa, että kysymys on ohimenevästä, toiminnallisesta tai vaarattomasta oireesta.
Sinun kannattaa ensisijaisesti seurata oireitasi ja noudattaa lääkärisi ohjeita jatkon suhteen. Tässä kuitenkin yleistä pohdintaa, miten tämäntyyppisissä vaivoissa yleensä pyritään toimimaan. Hyvää jatkoa!

1_s

Anonyymi
11. helmikuuta

kokeilkaa jotain karpalo tabletteja kun oireet alkaa.. minulla ne auttavavat ja oireet on ollu tuo jatkuva pissahädän tunne ja paine/polte emättimessä.
kaikki kokeet on otettu mutta mitään järkevää lääketieteellistä selitystä en ole saanut. =(

12_s

f52-3427
7. heinäkuuta

Kärsin voimakkaasti virtsaamisen tarpeen tunteesta, joka ei helpota virtsatessa. Gyne määräsi keltarauhashormonia, joka onkin auttanut pari vuotta. Nyt kuitenkin jo kuukauden verran oireet joihin keltarauhashorm. eivät vaikuta. Edelliset kuukautiset todella olemattomat; voisiko olla asiaan vaikutusta? Voiko olla vaihdevuosioire; olen 42v. Muita vaihdevuosioireita en ole huomannut. Stressiäkin mietin, ainahan tuo on läsnä, mutta kuinka varmistan että syy olisi sen? Kaikki neuvot olisivat tarpeen, hermot meinaavat mennä!

11_s

Rituli
7. heinäkuuta

Olen huono antamaan tähän neuvoja,itse kyllä menisin lääkärille,koska sieltä kuitenkin ammattilaiset ovat asialla.Mielestäni vaihdevuosiinkin liittyy muitakin oireita ja aika nuori olet vielä niihin,joskin nekin saattavat alkaa jo sinunkin iässäsi.Minulla aikoinaan oli tuon tapaista vaivaa,jossa virtsarakko oli madaltunut,tuli kohdunpoistu ja sen jälkeen virtsarakon kohotus leikkaus,luulen että osaltaan minulla syytä oli ylipainollakin.Toivon että saat asian hoidettua,koska se alkaa kyllä vaikuttamaan mielialaan ja hermoihin,kun elää epätiedoisuudessa vaivan kanssa !

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

minulla on ollut monta kertaa virtsatulehdus, olen 15 vuotias ja kuukautiseni ovat alkaneet jo vuosia sitten. viimeksi minulla oli virtsatulehdus n kuukausi sitten ja nyt on ilmennyt taas kirvelyä virtsatessa ja koko aikaista virtsaamisen tarvetta. se vaikeuttaa todellakin elämääni. mutta miten minun pitäisi sitten toimia kun haluan viedä näytteet laboratorioon terveyskeskukseen?

2_s

f34-6114
5. huhtikuuta

Olen 26 vuotias nainen. Oireet alkoivat viime kesänä, aloin tuolloin seurustella uuden miehen kanssa. Miehellä todettiin sittemmin klamydia, mutta itseltäni ei sitä kuitenkaan löydetty (nyt yhteensä neljä kertaa käynyt testissä). Kaksi lääkäriä ja gynekologi ei ole saaneet selville mikä on. Papa oli puhdas, kaikki sukupuolitaudit on testattu (minulta sekä mieheltä, minulta myös trikomoniaasi). Virtsatietulehdusta ei löydetty. Hiivakin on testattu. Tosin ekalla kerralla, kun kävin oireista valittamassa, löytyikin hiiva. Sinänsä ihmettelin löydöstä, koska olen sairastanut hiivan useamman kerran, mutta tällä kertaa ei ollut mitään kuumotusta tai polttelua tai muitakaan normaaleja hiivan oireita. Hiivalääkkeet ei kuitenkaan tähän vaivaan auta eikä toisella kertaa hiivaa näkynyt testissä.

Oireet: Pissalla käymisen jälkeen virtsaputken suulla tuntuu inhottavalle. En oikein osaa kuvailla tunnetta. Välillä tuntuu kuin olisi pissahätä, välillä se on kihelmöintiä, välillä polttelua, mutta useimmin se on vain tasaista inhottavaa oloa. Tuo tunne on kaksi kertaa ollut tosi paha eli en ole pystynyt muutakuin kiemurtelemaan sängyssä ja itkemään. Virtsaputken suun painaminen auttaa ja näillä kahdella kerralla olenkin istunut toinen jalka koukussa niin, että kantapää painaa virtsaputken suuta. Auttaa tosin vain sen aikaa, kun jaksaa tässä asennossa istua ja kun painaminen loppuu, kipu palaa.

Tämä inhottava tunne tulee yleensä vain virtsaamisen jälkeen, joskus se kuitenkin alkaa vaikka vessassa käynnistä olisi jo aikaa. Virtsaamisen aikana ei ole koskaan kipua eikä tunnu yhtään inhottavalta vaan päinvastoin, pöntöllä istuminen auttaa. Tunnetta kestää noin puoli tuntia kerrallaan. Tuon ajan siis tuntuu aika tasaisena epämiellyttävä tunne ja siis yleensä noin puolen tunnin jälkeen sitten häipyy pikkuhiljaa. Noilla kahdella pahemmalla kerralla kipua on kestänyt pidempään, noin 1-1 1/2 h.
Olen huomannut, että tunne on pahempi, jos en ole juonut tarpeeksi. Ja myös silloin, jos käy pissalla, vaikka virtsarakko ei ole kunnolla täynnä.
Minulla ei ole koskaan ollut virtsatietulehdusta. Myöskään tihentynytttä virtsaamisen tarvetta ei ole. Käyn ehkä 5 kertaa vuorokaudessa pissalla. Juon yleensä todella vähän. Olen kasvissyöjä. En ole ainakaan huomannut, että jokin ruoka-aine pahentaisi oireita, mutta mikään ei myöskään ole helpottanut (esim. karpalomehu). Välillä voi olla oireettomia kausia. En käytä mitään lääkkeitä.

Aiheen kysymykset