Olkapään kiputila on varsinkin työikäisten ihmisten yleinen ongelma. Olkapään keskeisen alueen muodostaa olkanivel, jonka ympäröimä pallomainen kiertäjäkalvosinjännerakenne mahdollistaa olkapään jäntevyyden,joustavuuden ja sitä kautta liikkuvuuden. Nuorella ihmisellä olkapään liikkuvuus ja joustavuus on parempi. Niin kuin muissakin nivelissä, keski-ikäisellä ihmisellä nivelkapselin jäykistymisen ja kuluman myötä olkapäänkin vaivat yleensä lisääntyvät.

Tavallisimpia olkapäähän kohdistuvan kivun syitä ovat olkapäätä ympäröivien luisten ja pehmytkudosrakenteiden iän myötä tapahtuvat rappeutumismuutokset kuten olkanivelrikko, jänteiden rispaantuminen, tulehdukset ja kalkkeutuminen. Lisäksi kipua voi aiheuttaa myös jännerakenteiden repeäminen, olkanivelen liiallinen ahtaus tai löysyys ja ns. jäätynyt eli kutistunut olkanivel. Särky tuntuu olkapäissä varsinkin yöaikaan.

Kipeä olkapää vaatii pitkittyessään perusteellista selvittelyä lääkärin vastaanotolla. Sairaudenmäärityksessä apuna voidaan käyttää olkapään ultraäänitutkimusta, varjoainekuvausta tai magneettitukimusta syyn esille saamiseksi ja oikean hoidon määrittämiseksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä kipeän olkapään aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia. Lisäksi kipeä olkapää on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

Olen 40v.mies,oikea olkapää on ollut kipeä n.vuoden verran.Nostelu hartioita ylemmäs tekee välillä kipeää,yöllä särkyä ja aamu jäykkyyttä(ei joka yö),käden puutumista peukalon ja kämmenselän puolelta.ja välillä kiertoliike tekee kipeää.Olkapäätä en ole satuttanut mihinkään,olen tullut vaivan kanssa toimeeen tähän asti,mutta nyt oireet voimistuu.Onko hoitona puukko vai jumppa.

13_s

TriDoc
26. helmikuuta

Tämäntyyppisissä tilanteissa ja oireilussa olkapään Ultraäänitutkimus antaa osaavissa käsissä tietoa olkanivelen tilanteesta, mahdollisista jännetulehduksista, ärsytyksestä, olkanivelen rakenteellisesta ahtaudesta ja mahdollisista olkanivelkapselin kulumista tai jopa repeämistä. Usein kuvantamistutkimukset ovat viitteellisiä, ja lopullinen varmuus syntyy vasta tähystysleikauksen yhteydessä, jos tilakuva ja löydökset niin vaativat. Olkapään tavallinen rtg-tutkimus antaa tietoa luukulumista ja mahdollisista kalkkeutumista eli ei ole ehken ultraäänitutkimuksen veroinen, mutta joskus selventää tilannetta.
Kuvauksesi perusteella voisi epäillä kroonistunutta syytä olkapääkipusi taustalla. Usein ahdas olkapää oireilee tämäntyyppisesti, jolloin syntyy hankausta olkanivelkapseliin joka varsinkin nostoliikkeessa tuntuu kipuna. Myös krooninen limapussintulehdus on joskus pitkään oireileva Asiasi vaatii kuitenkin yleislääkärin/ortopedin henkilökohtaista selvittelyä, jonka jälkeen kun syy on selvillä, oikeat hoitotoimenpiteet voidaan vaivaan kohdistaa.

1_s

Anonyymi
13. maaliskuuta

Olen 44 vuotias liikunnallinen nainen. Kaksi vuotta sitten maratonin jälkeen vasen olkapää alkoi kipuilla. Lopulta vuosi sitten menin lääkärin vastaanotolle. Sain olkapäähän kortisonihoitoja. Etupuolelle pistetty lääke piti kivut kurissa n. kuukauden. Olkapään takaosaan pistetty n. viikon. Useimmiten käden nostaminen suoraan sivulta ilman kipua onnistuu vain n. 30 asteeseen ja sen jälkeen käsi on nostettava yläasentoon irvistäen. Käden saavuttaessa vaakatason, kuuluu olkapäästä pieni naksahdus. Suoraan edestä nostettaessa kipua ei tunnu. Eikä myöskään silloin, jos joku nostaa käteni ylös suoraan sivulta. Yöllä herään kipuun usein kääntyessäni. Olkapää on röntgenkuvattu ja ultrattu. Niissä ei mitään poikkeavaa. Ennen okapäävaivaani podin jonkinverran vasemmankäden puutuvia sormia. Ne paranivat niskajumpan avulla.

1_s

Anonyymi
21. huhtikuuta

Olen 58vee mies,noin puolitoista vuotta sitten alkoi oikea olkapääni oireilla,kun nostan oikean käteni suorana sivukautta ylös,tuntuu olkapäässä voimakas kipu.Olkapää ultrakuvattiin,myös röntgenk.,ei löytynyt mitään vikaa,ainoastaan todettiin olkajänneahtaus,käskettiinmennä kirurkille operoitavaksi olkapään luujännekanava,onko näin,ja miten kyseinen operaatio käytännössä tapahtuu,kuinka pitkän sairasloman vaatii voikotehdä lainkaan-mitään?sain myös kortisonipistoksen joka vähän helpotti,kuinka pitkä on sen vaikutus?

13_s

TriDoc
21. huhtikuuta

Hei! Kuvasit juuri aikuisen ihmisen tyypillisimmän olkavarren loitonnusliikkeessä esille tulevan kiputilan. Oireistosi on ehkä olkapään kiputiloista yleisimpiä ja perussyynä on usein olkapään ahtaus (katso myös "ahdas olkapää"), johon liittyy olkavarren loitonnuksessa kiertäjäkalvosimen lihasten osuminen luisen olkanivelen kattoon ja hiertyminen/ärsytystila, mikä synnyttää ahtaassa tilassa kipua. Jos hankaus jatkuu pitkään, voi kiertäjäkalvosinjänteeseen syntyä haavauma/repeämä. (Kiertäjäkalvosinjänne on käsitettävissä olkanivelen ympärillä olevaksi kumiseksi suojukseksi aivan kuin auton pallonivelen ympärillä on kuminen suojus!). Usein ärsytystilanne rauhoittuu ajan kanssa itsekseen, ja tässä kortisoni-injektio olkapäähän voi joskus toimia tilannetta rauhoittavasti. Kortisoni-injektio nimenomaan vähentää kiertäjäkalvosimen turvotusta, joka tulehtuessaan entisestään kaventaa olkapään liikkumista nivelen sisällä vähentyneen tilan takia. Tulehduksen/kivun kroonistuessaa kannattaa kirurgin tutkia tilanne. Usein helpotusta saadaan olkapäähän kirurgisesti suorittamalla leikkaus, jossa laajentamalla olkanivelen luista kattoa olkanivel pääsee väljemmässä tilassa "pyörimään" ilman syntyvää hankaamista. Jos oireisto on jatkunut pitkään ja vaivaa yhä kroonisemmin, voidaan asiaa selvittää myös kunnallisella lähetteellä sairaalassa, jolloin mahdolliset toimenpiteet tulevat potilaalle edullisemmaksi.

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Minulla on tod.näk. ahdas vasen olkapää ja kaipaisin jumppaohjeita. Röntgenissä ei näkynyt mitään. Kipuilu jatkunut lähes vuoden. Ei voi nostaa hartiotason yli kättä - ei etenkään sivukautta. Taakse kurkottaminen - takin pukeminen - välillä tuskallista. Särkee yöllä,. aamuisin käsi puutunut - pikkurilli ja nimetön täysin tunnottomat. LÄäkäri määräsi fysioterapeutille - mutta aika vasta viikkojen päästä. Mitä voisin itse tehdä? Olen 65 vuotias nainen. Oikeakätinen.

13_s

TriDoc
18. toukokuuta

Ahtaan olkapään pahenemisvaiheen oireena esiintyy olkapään kipua varsinkin raajaa hartiatason yli nostaessa. Käden nostoliikettä yli olkapäätason pitäisi nyt välttää, koska se pahentaa yleensä turvonnneen olkanivelkapselin hankausta ja kipua olkapäässä. Olkaniveltä olisi kuitenkin hyvä liikuttaa sen jäykistymisen estämiseksi. Kaikki kivuttomat olkapään pyörittävät liikkeet ovat sallittuja hartiatason alapuolisesti suoritettuna. Esimerkiksi "puurokauhan pyöritys" sekä olkapäästä alaspäin suunnatut käden venytykset ovat sallittuja ja suositeltavia olkapään toiminnan ylläpitämiseksi.

4_s

lieppo
19. toukokuuta

Minulla on leikattu molemmat olkapäät ahtautumien takia ja ovat onnistuneet tosi hyvin ei senjälkeen ole ollut särkyjä. Vesenta olkapäätä hoidettiin ensin kortisonilla ja fysioterapialla helpotus oli hetkellistä, ultraäänikuvauksessa vasta todettiin, ahdas olkapää ei auta muu kuin leikkaus. Röntgenissä nämä vaivat eivät välttämättä näy.Tiedän miten tuskallista on pukeminen ja yölliset säryt tyyny kainalossa nukuin monet yöt se vähän helpotti. Suosittelen jatkotutkimuksia.

1_s

Anonyymi
25. toukokuuta

Oikea olkapääni on kipeytynyt aivan tavattoman kipeäksi viime aikoina. Se on ollut jo vajaan vuoden arka, muuta olen siitä syyttänyt vain huonoa nukkuma-asentoa, koska aamuisin on sormet puutuneet tai jopa koko käsi aivan tunnoton. Nyt en enää pysty nostamaan kättäni sivukautta ylös, vain n. 30 astetta. Etukautta kyllä juuri ja juuri nousee, mutta sattuu kovin. Takin pukeminen on tuskaista (onneksi tulee kesä). Jos autan kättä toisella, saan sen kyllä ylös. En silmämääräisesti näe turvotusta, mutta nivel tuntuu "paksulta". Työterveyshoitaja ei tunnu ottavan minua tosissaan, eikä tämä vaiva vaadi lääkäriaikaa. Hänen mielestään jumppa on avain kaikkeen. Toki näinkin on, mutta teen kiltisti päivittäin monet niska-hartia-olkapää jumpat päätetyöskentelyn takia. Voiko tämä nyt sitten olla tuota ahdasta olkapäätä?

4_s

Helena
25. toukokuuta

Meni ihmeessä tk-lääkärisi pakeille. Minulla on "jäätynyt olkapää", joka valvotti ja valvottaa jonkiverran edelleenkin. Tk lääkäri suostui rtg kuvaukseen ja uä-tutkimukseen, mutta hän ei pitänyt olkapää vaivaa jäätyneenä, mutta jumppari , rtg-lääkäri sekä fysiatri tulivat siihen tulokseen. Nyt kipuilen ja odotan, kunnes kipu loppuu, "sulaminen" alkaa+ fys.hoito, n. 1.5v kuluttua. Nyt ei voi jumpata, ärsyttää liikaa. Hae apua!

1_s

Anonyymi
8. kesäkuuta

Kirjoittelin 25.5 kipeästä olkapäästäni. Kiitos kaunis teille, että potkitte minua menemään sinnikkäästi lekurille. Nyt sitten pienen kiivaan keskustelun ajanvaraus tätin kanssa työterveydessä, pääsin lääkärille ja saatiin tutkittua mikä siellä olkapäässä oikein on. On kuulemma "ahdas olkapää" ja nyt syön pari viikkoa Arcoxia 120 mg ja sit jos ei auta, laitetaan kortisoni piikkiä ja sit tuumitaan mitä tehdään, jos ei apua tule. Puukkoon tartutaan kuulemma vaihtelevasti, mutta sain hyvän lääkärin, joka haluaa auttaa "nuorta" (39 v.) jatkamaan työikäänsä. Onneksi en noudattanut sen työterveyshoitajan jumppaohjeita, tein vain omiani, mitkä ei sattuneet. Hänen ohjeet olisi pahentaneet tilannetta. Lääke auttaa kipuun, mutta puutumista se ei poista, aamuisin on edelleen käsi aivan tunnoton ja päivälläkin turtuu tosi herkästi. Nyt sit olen varovasti ärsyttämättä olkapäätä liikaa, mut kuitenkin koitetaan säilyttää jäljellä oleva liikkuvuus. Mutta hoito on kuitenkin käynnissä ja varovaisen toiveikkaana odotan tulevaa.

4_s

Helena
8. kesäkuuta

No hyvä, kun olit sitkeä ja sait tahtosi läpi. Niin sitä pitää. Tsemppiä : )

1_s

Anonyymi
4. marraskuuta

Viime keväänä kirjoitin tälle palstalle pitkään vaivanneesta kipeästä oikeasta olkapäästä,oireena yö särkyä,aamu jäykkyyttä,nostot hartia tason yli teki kipeää,jonka jälkeen hakeuduin hyväksi koitulle erikoislääkärille (käsikirurgi).Heti vastaanotolla kertomani oireiden ja lääkärin tutkimuksen jälkeen sain vastauksen vaivaan,ahdas olkapää, eli jänteen hankaus olkanivelen kattoon,siltä istumalta jäin odottamaan kutsua leikkaukseen.Kutsu tuli syyskuussa ja leikkaus aika lokakuussa.Leikkaus tehtiin puudutuksessa tähystämällä kahdesta pienestä reiästä Dg:Akromioplastia.Nyt on yö särky loppunut ja muutkin oireet lievenneet,olkapää on tietysti vielä kipeä leikkauksen jäljiltä,mutta tulee varmasti paranemaan hyvään kuntoon.Eli hakeutukaa erikoislääkärille joka on syventynyt tiettyyn osa-alueeseen.eli tässä tapauksessa olkapäähän(käsikirurgi).Terv.40 v. mies.

1_s

Anonyymi
10. marraskuuta

Minulta leikattu ahdas olkapää lokakuussa. Olen parhaillaan vielä sairaslomalla leikkauksen jälkeen. Leikkaus meni hyvin. Rispaantuneita jänteitä piti siistiä. Putsattiin kalkkia ja avarrettiin olkanivelen kattoa sekä jouduttiin katkaisemaan hauiksen pitkäjänne sen huonon kunnon takia. Ei voitu korjata, oli kuoleentunut sekä repeämä siinä. Leikkauksen jälkeen ensimmäisinä viikkoina kivut hävisi ja pystyin tekemään fysioterapeutin antamia kuminauha liikkeitä, mutta nyt kun sairasloman loppuu häämöttää niin olan kivut pahentuneet. Määrätyt liikkeet sattuvat ja olka ärsyyntyy. Kuinka kauan olette olleet sairaslomalla leikkauksen jälkeen (tähystysleikkaus) ja kuinka kauan olka antaa oireita rasituksen jälkeen. Alussa kipu oli hallittavissa mutta nyt pienikin rasitus aiheuttaa särkyä olasta ranteeseen asti.
Vastauksia odotellen epätietoinen

1_s

Anonyymi
10. marraskuuta

Tähystysleikkauksesta nyt kulunut 1kk.ja sairaslomaa jäljellä vielä 1kk.Leposärky on loppunut kokonaan,ainoastaan rasituksen jälkeen vähän aikaa vielä särkyä olkapään etupuolella ja sivulla,ääriliikkeet tekee vielä kipeää ja ärsyttävät eniten olkaa ja sitten jos nukkuu leikatulla puolella kyljellään,niin kyllä herättää.

11_s

Tarja-2705
12. marraskuuta

Hei!
Kysyisin , kun sinulta on siistitty olkapäästä rispaantuneita jänteitä, minulla todettiin rispaantunut jänne vuosi sitten, ei asialle pysty kuulema tekemään, olkapää on mua vaivannut jo kuutisen vuotta, on leposärkyä, ja olkapää tuntuu oudolta, no sain taas lähetteen ultraan 7.12, Saa nähdä onko muuta vikaa, kun ei täällä saa kunnon hoitoa, eli eivät tutki, kun minun olkapääkipu on muuttunut krooniseksi.
Toivon pikaista paranemista, ja hyvää talven jatkoa

1_s

Anonyymi
12. marraskuuta

Minulla on tehty aika paljon olkaleikkauksen yhteydessä. On siistitty jänteiden reunoja ja nivelpintoja. Kiertäjäkalvosimessa oli rappeutumaa ja sitä vähän yritetty siistiä. Kurjin juttu oli tuo hauislihaksen pitkän pään jänteessä ollur osarepeämä lähellä ankkuria ja tässä kohtaa myös jänne oli tendinoottinen (krooninen tulehdus) ja joutuivat laittamaan jänteen poikki. Nyt minulla on sellainen Kippari-Kalle lihas. Eivät korjaa tämän ikäisellä koska nainen (51 v) tulee toimeen ilman sitä (voi kuulemma jäädä hermosärkyä, jos kiinnitys ei onnistu, en tiedä) Pääasia että pääsi kivusta eroon. Se jäi sairaalaan, kunhan nyt saisi itsensä siihen kuntoon että voisi tehdä normaaleja kotitöitä kivutta.
Minulta ei ole koko aikana otettu kuvia olasta, lääkärit olleet sitä mieltä ettei niissä näy kumminkaan mitä sisältä löytyy. Kaksi käsikirurgia tutki minut ja heti he sanoivat syyksi ahdasolkapään sekä tuon hauiksen jänne. Leikkaukseen jonotin vain 5 viikkoa. Mutta koko hommassa minulla meni melkein vuosi. Jouduin olemaan kyllä aika monta viikkoa tuon vuoden aikana saikulla sekä kolme kortisoni piikkiä sinä aikana. Viimeinen piikki ei enään tehonnut kun tulehdus oli muuttunut krooniseksi.
Ole kovana lääkärissä ja näytä heille että haluat apua tuohon pitkään kipuiluun.

11_s

Tarja-2705
14. marraskuuta

Kiitos vastauksestasi, no katsotaan mitä ultra lääkäri löytää, onko jänne jo katkennut, nyt kun on olkapäästä asti jokin jänne ranteeseen asti kipeä, no täällä missä asun, ei oo kuin terveyskeskus, ja täältä ei lähetettä heru keskus-sairaalaan, minulla kun on muutama vuosi sitten diagnosoitu ahdas olkapää, katsoin noita lääkärin lausuntoja.
Mutta jos ei ala parantua, täytyy vissiin yksityiselle mennä, vaikka nää eläkeläisen tulot ei niin kauheet ole.
Mutta kiitos sinulle ja hyvää talven odotusta ja pikaista paranemista

1_s

Anonyymi
20. marraskuuta

Minulta leikattiin oikean käden olkapää 15.10, jonossa 8 kk. En ole yhtään kivutonta päivää nähnyt, Ennen leikkausta kivut, varsinkin öisin neljä vuotta. Limapussi poistettiin tulehduksen vuoksi, avarrettiin olkapäätä ahtauden vuoksi, jänteissä rispaantumista, alapuolella kalkkia, ei voitu poistaa sijainnin vuoksi. Olen yrittänyt tehdä kuntoutusliikkeitä, ei onnistu kivun vuoksi. Kävi rtgssä, aloitetaan kortisoni/puudutus pistokset. Tuntuu välillä kannattiko mennä leikkaukseen, en ole kammannut hiuksiani enkä muutakaan paljon tehnyt oikealla kädellä. Käsillään paljon tehnyt. HARMITTAA.

1_s

Anonyymi
16. tammikuuta

Hei,Saisinko apua.Olkapääni oireillut jo pitemmän aikaa,ainakin pari vuotta,kipua tuntuu olkapään etupuolella etenkin rasittaessa.Tällä hetkellä on menossa kuntoutus jakso,fysiatri huomannut,että olkapäässä väljyyttä/löysyyttä,saadaanko olkapää kuntoon harjoituksilla vai onko leikkaus edessä.Olen kuullut,että tekevät jotain kiristysleikkauksia..?Onko apua?

13_s

TriDoc
17. tammikuuta

Nivelen rakenteellinen löysyys on melko yleinen syy toistuvan nivelkivun taustalla. Nilkkka, ranne, polvi (polvinivel, polvilumpion toistuva sijoiltaanmenotaipumus) ja olkapää ovat mm. sellaisia tyypillisiä paikkoja, jossa nivelen löysyys voi aiheuttaa yksilön toimintaa haittaavia oireita. Näitä oireita ovat mm rasituksen jälkeinen nivelkipu, kipu liikkeessä, nivelen jäykkyysoireilu rasituksen jälkeen ja alentunut rasituksensieto niveltä kuormittaessa. Vaikeissa tiloissa toistuvat sijoiltaanmenot eivät ole harvinaisia.

Rakenteellinen nivelen löysyys voi ilmetä vain yhdessä, muutamassa nivelessä tai sitten miltei kaikissa nivelissä (ks nivelten yleinen laksiteetti) Rakenteellinen olkanivelen löysyys ei välttämättä vaadi mitään vammaa vaan on synnynnäinen ominaisuus. Lievemmissä tapauksissa kuukausia kestävällä olkaniveltä ja sen ympäröiviä lihaksia vahvistavalla kunto-ohjelmalla voidaan saavuttaa täysin tyydyttävä tilanne, mutta vaikeammissa tapauksissa leikkaus voi olla tarpeen. Kirurgi tai ortopedi pystyy asiaa vielä selventämään tekemänsä tutkimuksen perusteella.

Hankala olkanivelen löysyys voi oireilla toistuvana nivelen sijoiltaanmenona esimerkiksi ihan tavallisessa liikkeessa kuten nostoliikkeessä, mikä todennäköisesti vaurioittaa myös niveltä ympäröivää nivelkapselia ja saattaa aiheuttaa jo sinänsä korjausleikkauksen tarpeen. Kiristysleikkaukseenkin sisältyy aina epäonnistumisen riski, jonka vuoksi jokainen tapaus olisi yksilöllisesti arvioitava leikkaavan lääkärin toimesta, hyödyttäisikö ja olisiko yksilön kohdalla leikkauksesta tilanteeseen apua. Sama yksilöllisen arvioinnin vaatimus pätee muihunkin leikkausta vaativaan tilanteeseen.
Tilanteessa, jossa tarvitaan arviota asiassa, olisi mahdollista hakeutua omalle lääkärille, jota kautta pystyisi harkitsemaan kunnallista erikoislääkärin konsultatiota tai toinen mahdollisuus on käydä yksityisellä lääkärillä suoraan.

1_s

Anonyymi
9. maaliskuuta

Miten voi olla mahdollista jos olkapäässä on kalkkia ja sitten vielä ihmisiä kehoitetaan syömään kalkkitabletteja

1_s

Anonyymi
9. maaliskuuta

verisuonet kalkkeutuvat entisestään syömällä lisä kalkkia

1_s

m48-3263
10. maaliskuuta

Voiko ahdas olkapää aiheuttaa myös hauislihaksen pitkän pään irtoamisen? Esim. pitkäaikainen tulehdus?

13_s

TriDoc
11. maaliskuuta

Tuskin hauislihaksen jänne repeytyy ahtaasta olkapäästä johtuen. Ennemmin käsittäisin kysymyksessä olevan jänteen yleisen haurastumisen perusteella syntyvän repeytymisen. Etenkin tällä jänteen alueella tapahtuu jännerakenteelle tyypillistä haurastumista, jonka seurauksena jänteen vetolujuus vähenee aiheuttaen usein voimaa vaativassa liikkeessä jänteen irtoamisen/poikkimenon sen kiinnityskohdastaan. Pitkäaikainen jänteen tai sen lähialueen tulehdus toki vielä edesauttaa lisää jänteen haurastumista.

1_s

Anonyymi
11. maaliskuuta

miten monta gradus- luokituksia on olemassa, onko liikuntaelinten gradus- luokka III paha leikkauksen suhteen. kiitos tiedosta.

1_s

Anonyymi
11. maaliskuuta

Millä tavoin jänteisiin syntyy kalkkia. Vai onko kyseessä pelkkä tulehdus, joka kalkkeutuman aiheuttaa. Onko muitakin syitä

1_s

Anonyymi
4. toukokuuta

haluaisin tietää kuinka kauan kestää parantua olkapään rispaantuminen jänteessä?

9_s

reporanka
4. toukokuuta

Mikä jänne Sinulla on rispaantunut?

1_s

Anonyymi
28. toukokuuta

Olkapäässäni todettu syyskuussa -09 kietäjäkalvosinoireyhtymä. Kortisonia olen saanut kaikkiaan 6 piikkiä (3x2), fysioterapeutin luona käyntejä 10, akupunktiota 4 kertaa.

Vieläkin särkee, joka aamuyö herään kipuun jolloin on otettava särkylääkettä (Panacod). Kiertoliikkeet ja ylöskohotukset sattuu. Ortopedillä olen käynyt tammikuussa ja hän kehoitti katsomaan vielä muutaman kuukauden.

Olen pyytänyt lääkäriltäni (työterveys) uutta lähetettä ortopedille mutta aina on vastauksena että katsotaan vielä ja jatka kuminauhaharjoittelua (eli "taasko tuo akka tulee valittamaan olkapäätään").

Olen totaalisen väsynyt tuohon särkyyn kun töissäkin pitää pillereitä ottaa että jaksaa päivän olla.

9_s

reporanka
28. toukokuuta

Kannattaisiko yrittää toisen lääkärin kautta, vaikka tk:n, jatkohoitoon?

Kokemuksesta tiedän, ettei leikkauskaan aina ole se autuaaksitekevä. Mutta oletan, ettei tuo vaiva ainakaan pitkittyessään helpota.

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

Jonotan kieräjäkalvosimen oireyhtymän vuoksi nyt operointiin, jonne jonot n. 6kk. Kuuluuko oireisiin, että tuo kipeä käsi palelee ja sormet ovat kylmät? Terveä käsi samanaikaisesti normaalilämpöinen.

9_s

reporanka
21. kesäkuuta

Kai niitä oireita on useita. Itselläni ennen toista leikkausta puutui pikkurilli ja nimetön. Se johtui siitä, että kyynärsauvakävelystä johtuen (mahdollisesti) joku hermo jäi puristukseen.

Pidä ryhti hyvänä, niin ei tule niin paljon venytystä kudoksiin ja verikin kiertää paremmin.

Aika pitkä on kyllä jonotusaika.

11_s

Juska
21. kesäkuuta

Minä olen saanut ultraääni hoitoa olkapään jänne repeämän kipuun, hoito erittäin tehokasta, kipu helpotti jo parin käynti kerran jälkeen,(minulla hauislihaksesta katkennut jänne ja olkapäästä se leveä jänne revennyt, kipua ei muuten pahemmin paitsi kovan rasituksen jälkeen.

1_s

Anonyymi
29. syyskuuta

Minulla todettiin n. vuosi sitten olkapään kiertäjäkalvosimen oireyhtymä. Kävin fysikaalisessa 8 kertaa ja akupunktiossa 2 kertaa - ei mainittavaa apua. Olen vuorotellen töissä ja sairaslomalla, kun kädessä on aivan tolkuton särky - olkapäästä sormenpäihin ja kyynärpäähän painottuu myös kova särky.

Liikeradat on kohtalaiset (nostot ei oikein onnistu) mutta tuo särky "syö naista 48v.". Lisäksi käsi puutuu ja palelee. Öisin on kaikkein vaikeinta.

Onko muilla samanlaisia oireita eli meneekö ajan myötä ohi (montako vuotta?) vai vaatiiko operointia?

Syön päivittäin 4 - 6 Panacodia ja yöksi otan Norflex 100mg, tulehdusarvot hieman koholla jatkuvasti (senkka 27 ja CRP 17). Ensi viikolla on aika fysiatrille keskussairaalalle - mitähän sellainen tekee?

2_s

Riesa
29. syyskuuta

Minulla alkoivat kädet oireilla toden teolla viime syksynä. Tammikuussa vasta ne kuvattiin ultrassa ja kummassakin olkapäässä todettiin kalvonkiertäjän oireyhtymä. Oikeassa pahempi. Sama vaivako? Erikoislääkäri sanoi joillekin auttavan 2-3 kortisonipiikitystä. Minulla ne auttoivat. Olen sen jälkeen ja ennen sitä käynyt fysioterapiassa. Sen lisäksi olen myös kuntoutuksen läpikäynyt. Kädet ovat parempaan päin, kun ne piikitettiin ja olen saanut niihin henk.koht. jumppaohjeet. =)

11_s

Juska
29. syyskuuta

Itselläni ollut samanlaista vaivaa olkapäissä, tulehtuivat, piti pitää välillä kolmioliinassa kun ei kärsinyt yhtään liikettä, piikitettiin useamman kerran, auttoi vähäksi aikaa mutta tuli aina uudelleen, sitten olkapääni leikattiin ja kipu jäi kyllä pois, nyt käsi liikkuu eikä ole enää tulehtunut.

1_s

Anonyymi
30. syyskuuta

Mulle on annettu 5 kortisonipiikkiä, on auttaneet hetkellisesti mutta sitteen jälleen säryt palaavat. Työpäivän jälkeen kotona istuskelen ja tuen käden tyynyllä, koska tuntuu että olkapää on veltto ja käsi kaipaa tukea - eli väsyy tosi paljon. Töissä en kättä pysty mitenkään tukemaan vaan tavallaan "roikkuu" omalla painollaan koko päivän.

9_s

reporanka
30. syyskuuta

Kutenolen aiemminkin kertonut,minulla oli ikuisuuden olka kipeänä. Sitä piikitettiinsuunnilleen mennen tullen ja aina se oli kipeä. Ei auttanut fysioterapia eikä mikään. Lopulta kierätjäkalvosimeen repesi reikä ja se kursittiin kokoon, mutta koska jänne oli niin haperoa (kortisonipiikit?), ei parsiminen enää pitänyt. Toisessa leikkuussa vaan poistettiin vanhan ompeleet. Lopulta liki kaikki jänteet repesivät, eikä korjata enää voi ja käsi toimii sangaen vajavaisesti.

Nyt sitten on alkanut vasen olka temppuilla oikein tosissaan. Siinä on repeämä todettu pari vuotta sitten, mutta koska en ole töissä nyt ollut, sitä ei ole leikattu. Vaan on ilmeisesti tulehtunut tms, koska särky on liki jatkuvaa. Vaan kun ei oikein voi sille mitään tehdä, kun pelkästään tuolla liki toimimattomalla räpylällä en varmaan pärjäisi, niin en edes leikkuuseen hirviä mennä. Ja mitäs, jos menee toinenkin tassu toimimattomaksi niinkuin tuo ensimmäinen???

Kortisonipiikkejä ei kuitenkaan kannata ottaa kovin montaa. Ne haurastuttaa sitä jännealuetta ja jänteitä ei voi sitten jälkeenpäin uusiin vahtaa.

Nimim. kokemusta on

2_s

Riesa
30. syyskuuta

Kortisonipiikkejä ei varmasti kannata kovin montaa ottaa. Vierestä seuranneena, tiedän mitä se liika tekee. =)

1_s

m66-3486
30. syyskuuta

minulta leikattiin olkapää 24.8 .10 jänne oli katkennu 1.6.10 ei löytyny enää mistää päätä,sairaslomaa olis marraskuun loppuun,mutta palkkaa ei työn antaja maksanu kuin 4 viikkoa nyt pitäis mennä vissiin kelan luukulle?

9_s

reporanka
1. lokakuuta

Joo, ilman muuta menet hakemaan sairauspäivärahaa.

1_s

Anonyymi
4. lokakuuta

Onkohan tyhmä kysymys:) ?

Millaiset oireet on olkapään katkenneessa jänteessä, eli menikö käsi täysin toimintakyvyttömäksi, kova särky tms?

9_s

reporanka
4. lokakuuta

Olkapäässä on aika monta jännettä. Mikä niistä katkesi?

2_s

Riesa
4. lokakuuta

Ilman muuta hetimiten hakemaan sairauslomarahaa kelalta. Oon saanu osan liitosta, niiltä päiviltä, mitä kela on pitänyt omavastuupäivinä. Kun on pitänyt olla työnhakijanakin.

9_s

reporanka
4. lokakuuta

Siis mitä?????? Saikulla ollessako pitää olla työnhakijana?

1_s

m66-3486
4. lokakuuta

hetken oli kova,siis älytön kipu,ei voinu liikuttaa mihinkään suuntaan.kolmen päivän päästä jo liikkuu vaikka kipeetä ottikin .leikkaus tehtiin liian myöhään jänne oli jo vetäytynyt niin kauas että ei löytyny,mutta kyllä ilman sitäkin pärjää jollain lailla kuulemma.

2_s

Riesa
6. lokakuuta

Ei, vaan ennen ja jälkeen. =)

12_s

f57-3855
7. tammikuuta

Minulla todettiin reilu vuosi sitten olkapään kiertäjäkalvosimen oireyhtymä, sittemmin sanottu ahtaaksi ja välillä löysäksi - enpä oikein itsekään tiedä mikä on:).

Väillä oli tosi tuskainen ja särky jatkuvaa.

On jumpattu ja piikitetty kortisonia (kesäkuussa) ja nyt olen siinä pisteessä että odottelen operointiin pääsyä kevään aikana. Olkapäätä ei enää kuitenkaan särje päivittäin, leposärkyä kylläkin on yöaikaan ja kipeän olan kyljellä en pysty makoilemaan. Liikerata on rajoittunut eli esim. rintsikoiden laitto vaatii pientä "venkuilua" ja sivulle päin nostettaessa käsi nousee nipin napin olkapään korkeudelle. Joskus tuntuu olan etupuolella aika rajun tuntuinen ihmeellinen vihlaisu, ihan kuin joku työntäisi puukkoa sinne

Onkohan muilla ollut tällaisia muutoksia, eli mietiskelen tarvitsenko kuitenkaan tuota operointia vai paraneeko ajan myötä?

1_s

m61-3991
7. tammikuuta

on samantapaisia oireita,olkaluun kaulan murtumasta 3 kuukautta, fysioterapiaa eli voimistelua, kestää pitkään parantua, hiljaa hyvä tulee....joo, niin ainakin toivotaan. kestää pitkään parantua tälläiset kaatumis-vammat pyörällä. T : Ari-matti

1_s

m61-3991
7. tammikuuta

joo, on tullut nyt katseltua paljonkin olkapään ongelmista netistä, oppia ikä kaikki. vaikka eri diagnoosit jokseenkin samat vaivat.

4_s

Eva
7. tammikuuta

Sama vaiva ollut jo vuosia..osittainen repeämä todettu, kipulääkkein ja fysioterapeutin ohjeilla kuntoutusta . Lisänä tenniskyynärpää ja rannekanavan ahtauma. Kipu on leposärkyä olkavarressa ja myös vihlovaa kipua olkapään etupuolella.
Välillä ei kipua ollenkaan, mutta silloin kun oireilee, niin se kovaa.
En tiedä onko leikkauksesta apua, olen kuullut kahdenlaisia mielipiteitä:puolesta ja vastaan.

12_s

f57-3855
10. tammikuuta

Kiitos kaikille vastauksista.

Mullakin kylkiäisenä tuo tenniskyynärpää vaivaa ja välillä olenkin kahden vaiheilla eli heijastuuko tuo kipu kyynärpäästä olkaan saakka vai... Viikonloppuna tuli siivoiltua joulukamppeita pois ja viime yönä kipu oli sitten taas jälleen aika mojovaa, eli aina kyllä huomaa milloin kättä enemmän käyttää niin kostautuu heti särkynä.

4_s

Eva
10. tammikuuta

Miten sulla vaikuttaa esim perunoiden kuoriminen? Mulle ei tee hyvää...muussit tuleekin pussista meillä!

12_s

f57-3855
11. tammikuuta

Muutama pottu menee hyvin, mutta isommassa satsissa pitää välillä huilia ja heilutella kättä kun tuntuu että voimat loppuu (vaikka ei pitäisi kovin fyysistä hommaa olla) ja tuntuu ikävää pistoa olan etupuolella.

4_s

Eva
8. heinäkuuta

Olkapää on kipuillut taas työviikon ajan, särkylääkettä on popsinut. Tilasin tänään terv.keskuskeen ajan, kun työterveys on lomalla ja fysiatri myös. Pääsen 14.7. ja ajattelin kortisonia pyytää. Mun tuurilla se se on tietty taas silloin kivuton, kuten viimeksi fysiarilla käydessä...koskaan ei ole silloin erikoislääkäriä, kun kipu on paha.

12_s

f57-3855
14. lokakuuta

Olkapää operoitiin (ahdas) toukokuussa tähystämällä. Käsi kyllä liikkuu suhteellisen normaalisti, mutta vihlovaa kipua on esim. kaikenlaisessa pilkkomisessa ja leivän leikkuussa.

Ko. olan puolella en pysty myöskään nukkumaan - unissaan jos olen kääntynyt niin herään särkyyn.

Joten olenko vaan liian malttamaton kivuttomuuden odottaja? Millaisia kokemuksia muilla on operoinnin jälkeen? Eli onko aihetta huolestua?

5_s

MotoLaura
14. lokakuuta

Moi!Miulla leikattiin vasenta olkapäätä (yliliikkuva sellainen) maaliskuussa 2010. Kipuilin pitkälti syksylle asti, mutta vuoteen en pystynyt nukkumaan vasemmalla kylellä ollenkaan ja oikeastaan vasta viime kuukausina olen pystynyt varaamaan painoa "normaalisti", eli esimerkiksi raskaita kauppakasseja, punnerruksia ym.

Että miun kokemuksen mukaan olkapään (joka on muuten miulla leikattu kahdesti) kuntoutuminen "normaaliksi" kestää.

9_s

reporanka
16. lokakuuta

Minulle on vuonna kivi ja kanto eli 2008 elokuussa tehty olkaleikkuu. Kiertäjäkalvosimessa oli iso reikä , joka kursittiin kasaan. Lisäksi olkaa avarrettiin eli poistettiin pala tuosta olkalisäkkeestä, joka kai oli kaiken pahan alku ja juuri. Sitä vaan ei ajoissa hoidettu ja siksi meni tosi huonoksi. Ja kortisonilla tuhottiin tietenkin lisäksi (ai minäkö katkera raakki?).:( Operaatio tehtiin avoleikkuuna ja kyllä se toipuminen kesti.

Jälkeenpän, mennessäni uudelleen sitä leikkuuttamaan, sainkin tietää, ettei sitä olkaa olisi saanut rasittaa vuoteen kovin pahasti. No, paikallinen ortopedi jopa käski treenata kättä enemmän ja isommilla painoilla. Jotta pieleen meni että rutina vaan kuului.

Saikulla olin tuon ekan operaation jälkeen reilun 4 kk.

Särky on nyt onneksi jäänyt pääosin pois, koska minullahan olasta toisen leikkuun jälkeen sitten repesi melkoisesti kaikkea. Kahden kunnon rusahduksen jälkeen käsi ei ole noussut avustamatta kuin 35 astetta.

Jos olassasi ei ole ollut mitään särkynyt, se varmaan ajan myötä paranee hyvin, niinkuin kuulemma suurin osa olkapäistä.

Kannattaa kyllä varoa sitä ainakin vuoden verran. Eikös se vanha sananlaskukin sano, jotta parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa. Ei siis kannattane liikaa riuhtoa.

Itse olen todennut tyynyn kainalossa hyväksi keinoksi pysyä "oikealla" kyljellä. Välillä on ihan pakko maata oikean olan päällä, kun vasen puoli väsyy eikä seljällään saata nukkua, kun selkä kipeytyy niin kovin. Mutta unissani en käänny, kun on tyyny kainalossa.

Kun noita kipua aihetuttavia hommia on kuitenkin joskus tehtävä, niin kannattaa kyllä käyttää vaikka kylmäpakkausta rasituksen jälkeen, jotta verenkierto elpyy. Ja liikunta on todella tärkeää, jotta aineenvaihdunta pysyy hyvänä myös siinä operoidussa osassa.

Varmaan olet saanut kuntoutusohjeet fysioterapeutilta. Niitä kannattaa jatkaa vaikka maailman tappiin (mikä se lieneekään) saakka.

12_s

f57-3855
17. lokakuuta

Kiitti kokemuksista. Elikkäs liian hätähinen olen - täytynee vaan odotella josko joku päivä olis ihan "normaali" eli ei kipuilis olleskaan.

Sitä vaan joteskin on aika tympiintynyt pienempäänkin kipuun:)

Aiheen kysymykset