Kilpirauhasen kyhmyt tai niiden epäily ovat melko tavallinen yleislääkärillä käynnin aihe. Usein kaulalla esiintyy erilaisia kiputiloja, joissa kilpirauhasen kyhmyt on otettava yhtenä vaihtoehtoina huomioon, vaikka tunnustellen kyhmyt eivät yleensä aristakaan. Aiemmin kyhmyisyys oli maassamme yleisempää struuman aiheuttaman kilpirauhasen suurenemisen takia.

Epäselvä kilpirauhasen kyhmy on aina selvitettävä, mieluiten ultraäänitutkimuksen ja ohutneulanäytteen avulla, jolloin kyhmyn syy ja solurakenne saadaan selville ja mahdollinen vaarattomuus voidaan todeta. Pelkkä kilpirauhasen ultraäänitutkimus ei kerro kyhmyn hyvänlaatuisuudesta tai pahanlaatuisuudesta vaan tutkimukseen on hyvä liittää ohutneulalla otettava näytepala. Jos ohutnäyte ei ole riittävä, tulee kyseeseen kyhmyn kirurginen poisto. Noin 5 %lla lääkärin vastaanotolla käsin tutkimalla löydetyistä kyhmyistä osoittautuu myöhemmissä selvityksissä pahanlaatuisiksi. Kilpirauhasen levinnyt syöpä saattaa aiheuttaa oireena äänen käheyttä ja nielemisvaikeuksia, mutta äänenkäheydellä ja nielemisvaikeuksilla on muitakin syitä.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kilpirauhasen kyhmy 2
12_rs Kilpirauhasen liikatoiminta 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
8. marraskuuta

Haluaisin tietää kuinka nipeasti struuma etenee.. Minulla on kyhmy kaulassa, joka kasvaa 2cm 3 kk:ssa.. Olisiko struuma? mistään ei see tietää mitä tarkoittaa nopeasti ja hitaasti kasvava kyhmy?

1_s

Hoitonetti.fi
21. marraskuuta

Struuma eli suurentunut kilpirauhanen oli Suomessa yleinen löydös aina 1900-luvun alkuvuosikymmeniin asti, kunnes suolaan alettiin lisätä jodia. Tämän ansiosta struuma on maassamme saatu kuriin. Normaali kilpirauhanen painaa noin 20 g. Struumassa kilpirauhanen voi olla tasaisesti suurentunut tai sitten kyhmyinen, ja kyhmyjen koko voi suurentua ajan myötä. Puhutaan kyhmystruumasta.
Struuman diagnoosin voi tehdä vain lääkärin vastaanotolla kliinisen tutkimuksen ja tarvittavien kuvantamis (ultraääni)-ja kilpirauhasen laboratoriotutkimusten perusteella. Struuma on sisnänsä hyvänlaatuinen sairaus. Ongelmana on että valitettavasti muutama prosentti kilpirauhaskyhmyistä voi olla pahanlaatuisia, mikä vaatii asiaankuuluvia tutkimuksia tämän poissulkemiseksi. Tämäntyyppisissä asioita lääkärin siis tulee miettiä truuman hoidossa.