Keltaisuudella tarkoitetaan iholla ja selvemmin silmänvalkuaisista havaittavaa kellertävää väriä, joka johtuu bilirubiini-nimisen aineenvaihduntatuotteen kertymisestä liiaksi elimistöön. Bilirubiinia vapautuu hajoavista punasoluista ja maksa hajoittaa sitä kuljettaen edelleen sapen kautta suolistoon. Maksan tulehduksessa tai vajaatoiminnassa (kirroosi) kuljetus suoleen estyy ja sitä kertyy elimistöön värjäten ihoa kellertäväksi.

Keltaisuus on tavallista erilaisissa maksan vajaatoimintatiloissa (alkoholin aiheuttama maksakirroosi), tulehduksellisissa sairauksissa (hepatiitit) sekä sappiteiden eriasteisissa tukoksissa. Keltaisuutta voi syntyä myös äkilliseen voimakkaaseen veren punasolujen hajoamiseen liittyen esimerkiksi epäonnistuneeseen verensiirtoon tai muihin sairauksiin. Yksi perinnöllisistä bilirubiiniaineenvaihdunnan häiriöistä on Gilbertin tauti, joka on muuten vaaraton, mutta ilmenee korkeana verenbilirubiinitasona. Tämä johtuu maksan puuttuvasta kyvystä sitoa bilirubiinia ja niin se rikastuu elimistössä aiheuttaen ajoittaisen ihon keltaisuuden punasolujen hajotessa. Gilbertin sairautta ilmenee 4-6 % väestöstämme. Muita perinnöllisiä ja harvinaisempia bilirubiiniaineenvaihdunnan häiriöitä ovat Crigler-Najjar-syndrooma, Dubin-Johnsonin sekä Rotorin oireyhtymät.

Keltaisuus iholla on aina aihe erikoissairaanhoidossa tapahtuvaan selvittelyyn, koska sen taustalla olevat sairaudet ovat miltei aina erikoislääkäritasoista tutkimusta ja hoitoa vaativia.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä keltaisuuden aiheuttaja on usein ollut sappikivitauti. Lisäksi keltaisuus on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Sappikivitauti 3
Stub A-hepatiitti 1
Stub B-hepatiitti 1
Stub C-hepatiitti 1
Stub Maksakirroosi 1
Näytä kaikki

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
13. huhtikuuta

Moi! Olen 31v. nainen ja viikonloppuna mieheni huomasi suuni ympärillä ihoni muuttuneet selkeästi keltaiseksi. Myöhemmin päivällä oire poistui, mutta muistan tätä tapahtuneen ennenkin.
Mistähän moinen oire voi johtua? Käytän alkoholia vain kohtuudella sekä väkeviä todella harvoin, muutoin minulla ei ole keltaisuutta ihossa tai silmissä, ruokavalioni on monipuolinen enkä ole ylipainoinen (painoindeksi normaalin alarajoilla). Salmiakki on ainoa paheeni.
Terveisin Katruska

13_s

TriDoc
13. huhtikuuta

Hei! Suun ympärillä oleva keltaisuus johtuu muusta, todennäköisesti harmittomasta syystä kuin tämän otsakkeen alla oleva oire johtuu. Maksaperäisen syyn aiheuttama keltaisuus ei häviä ja on yleensä ensiksi havaittavissa silmänvalkuaisten kellertävyytenä ja sen jälkeen näkyy kautta koko kehon ihon haalean kuulakkaana keltaisuutena. Maksaperäisestä syystä johtuva ihon keltaisuus on melko harvinainen oire, mutta voi syntyä esimerkiksi sappikivien aiheuttaman tukoksen synnyttyä sappitiehyeen, jolloin kelllertävä väriainen bilirubiini ei pääse poistumaan normaalia tietä vaan ulospäin nähtävänä piirteenä värjää ihon kellertäväksi.

1_s

Anonyymi
6. joulukuuta

Hei
6 vuotiaalla pojallani on useamman viikon ajan ollut ihon keltaisuutta. (Pojalla on perussairautena astma) vauvana hänellä oli bilirubiiniarvot koholla jota hoidettiin synnytyssairaalassa. Kannattaako ihon väristä olla huolissaan? Muita "epämääräisiä" oireita ei ole ollut?
T. Huolestunut äippä

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Astma ei vaikuta ihon keltaisuuteen millään tavoin. Ruoka-aineista kannattaa huomioida kellertävää ihoa synnyttävät antioksidantit, etupäässä karooteenit, joita on runsaasti kasviksissa ja juureksissa, eritoten porkkanassa. Muita karoteenilähteitä ovat pinaatti, parsa, salaatti ja tomaatti. Karoteenejä voi saada siis vain edellämainitusta juures- ja vihannespitoisesta ruokavaliosta ja ihon keltaisuus syntyy, jos ruokavalio sisältää näitä tuotteita erityisen runsaasti.
Tällaisen tilanteen syntyessä runsaaasti karoteeneja sisältävän ruokavalion ansiosta kysymyksessä on pelkästään hyvänlaatuinen tilanne,joka asettuu 1-2 kuukaudessa em. ruoka-aineita hieman kohtuullistamalla.

Jos kysymys ei liene runsaasta karoteenipitoisen ruoan nauttimisesta, kannattaa asiaa selvitellä vielä lääkärin vastaanotolla. Onneksi kuitenkin kohtauksellisen ihon keltaisuuden taustalla on monia hyvänlaatuisia tiloja, joita edellä olevassa kuvauksessa on lueteltu, mutta on varmasti perusteltua asiaa selvitellä, jotta tiedetään mistä on kysymys eikä jää epäselväksi. Hyvää itsenäisyyspäivää!

1_s

Anonyymi
22. syyskuuta

Hei!

Reiteni iho alkoi yhtäkkiä kellastumaan. Kellertävän alueen ympärillä on tummempaa, haalean mustelman oloista aluetta. Kun koitin kädellä aluetta tunsin myös halkaisijaltaan 2-3 senttiä olevan patin... Kuulostaako huolestuttavalta? Pari päivää minulla on ollut vatsassa kipuja, mutta en ole yhtään varma liittyvätkö ne tähän, koska olen myös laktoosi-intoleraktikko ja olen saanut laktoosia.

Kaaduin viimeviikolla ja sain jotenkin lyötyä reiteni siten että pari päivää oli kipeänä. Voiko tämä liittyä tapaukseen?

Aiheen kysymykset