Jalkapöydän kipu on yleinen kiputila, josta miltei kaikilla ihmisillä on kokemuksia. Syyt ovat selkeät. Jalkapöydän rakenne on holvimainen jalkaterän luiden ja niitä kimmoisasti sitovien nivelsiteiden ympäröimä. Jalkapöydän kivulle altistaa holvimaisen rakenteen joustavuus ja sen rakenteelliset madaltumat (lättäjalka), rasitukseen liittyvät tilat sekä jalkapöydän painopisteen muutokset (kengät, korkeat korot), jotka vaikuttavat suoraan jalkapöydän rakenteisiin.

Jalkapöytä kannattelee kuperaa holvimaista rakennetta omilla pehmytkudoksillaan ja kimmoisuudellaan, jonka seurauksena hyvä jalkaterän lihasten lihaskunto auttaa ehkäisemään jalkapöydän laskua ja kiputiloja, joita voi syntyä joskus ilman ylimääräistä rasitusta. Jalkaholvin rakenteessa tapahtuu ikää myöten myös erilaista rakenteen muotoutumista, joka voidaan aistia helposti myös kipuna.

Jalkapöydän pitkittäisen luiden väliset hermot voivat ahtautua varsinkin jalkapöydänluiden 3-4 välissä, jolloin ahtauma aiheuttaa jomottavaa kipua (Mortonin oireyhtymä). Pitkäaikaisen rasituksen seurauksena jalkapöytään voi kehittyä myös rasitusmurtuma. Jalkapöydän seutu on säären ohella tyypillisin rasitusmurtuman syntykohta, jossa rasitusmurtuman muutosten syntyminen rtg-tutkimuksella havaittavaksi kestää useita viikkoja, joten sen toteaminen tapahtuu ensi vaiheessa tyypillisten rasitusoireiden perusteella. Tämä tarkoittaa rasitusmurtuman epäilyssä kaikesta ylimääräisestä liikunnasta luopumista. Jalkapöydän kipua voi ennaltaehkäistä riittävällä jalkojen venyttelyllä, liiallisen rasituksen välttämisellä sekä oikeilla jalkinevalinnoilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä jalkapöydän kivun aiheuttaja on usein ollut nivelreuma tai fibromyalgia. Lisäksi jalkapöydän kipu on voinut liittyä kuuteen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

11_s

abuela
2. maaliskuuta

Miks mun vasen jalkani turpoo päkiän päältä?

Ei oo kipee mutta kiristää kun on niiku "pallokala".Sitten niskat jää joskus "jumiin",ne rusahtelee ja paukkuu.Olisko sielläkin kuluma ja jos,niin onko siinä halvaantumisvaara?

13_s

TriDoc
2. maaliskuuta

Päkiän seudun turpoamisen selvittely tarvitsee selvitäkseen aina fyysisen lääkärikontaktin, esimerkiksi yleislääkärin vastaanotolla, mikä olisi vaivan selvittelyä ajatellen erinomainen ja kustannustehokas valinta. Yleisesti niskojen rusahtelu liittyy meille ihmisille ominaiseen nivelten ja sitä ympäröivien tukirakenteiden, nivelkapseleiden ja nivelsiteiden jäykistymiseen ja siten rakenteellisesti syntyy jännitys-ja jumiutumistiloja, jotka niveltä vaivatessa ja pakottaessa kääntymään sitten laukeavat rutisten ja paukahtaen. Ilmiö yleistyy erityisesti keski-iän jälkeen, jolloin nivelten ympäristöön kertyy kalkkia, nivelkapselien paksuuntumista ja muuta "ruostetta". Ainoa tätä kehitystä estävä toiminta olisi nivelen säännöllinen liikuttaminen voimistelun ja muun liikunnan merkeissä. Kiputiloissa myös tulehdusta vähentävillä kipulääkkeillä on oirehdintaa rauhoittavaa vaikutusta.

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Minulla on ollut jalkapöytä kipeänä noin viikon ajan lähtien siitä kun juoksin koulussa liikuntatunnilla 1500m.
Jalkapöytä on ollut vähän turvoksissa ja jomottanut ja yksi verisuoni on pullistunut tavattoman näkyväksi. En ole varma johtuiko tämä siitä, että juoksin sisareni kengillä, jotka puristivat vähän jalkaterästä.

11_s

Rituli
8. kesäkuuta

Onko täällä kenelläkään ollut,jalkapöytä kipua pidemmän aikaa,miehelläni on ollut jo n.2-3 kk jalkapöytä on aristava,kipeäkin ja hiukan on turvotusta,olen yrittänyt saada häntä käymään lääkärillä,mutta miksi ei sanani mene perille,hän vaan odottaa että se menee ohi,mutta mielestäni on se jatkunut jo ,niin kauan että pitäis mennä näyttämään ja levossakaan kun ei malta oikein olla,millä saisin hänet peloteltua lääkärille,antakaas joku tehoava keino...miks..miehet ovat niin......?

4_s

Eva
8. kesäkuuta

Pelottele nyt murtumalla ja reumalla aluksi! Jos ei tehoa niin lisää siihen amputaatio=))

11_s

Rituli
8. kesäkuuta

Kiitos Eva pistänpä,hiukan pelottelua peliin on hän ,niin "paksunahkainen"tyyppi ei meinaa mennä perille asti mikään..:)))

4_s

Eva
8. kesäkuuta

Miehet on semmoisia, mennään lääkäriin vasta kun on pää kainalossa.:)

6_s

Elisa
9. kesäkuuta

Lisää pelottelulistaan vielä kihti, avokkaalla on se aina silloin tällöin, siinäkin on jalkapöydässä kova kipu, turvotus ja punoittaa reilusti. Kyllä sinä topakkana yhden miehen lääkäriin saat, luettele kaikki vaivat, mitä täältä löydät, eiköhän suosiolla lähde.

11_s

Rituli
9. kesäkuuta

Kiitos Elisa ! Siinäpäs uusi uhka taas,jatkan kyllä niin kauan,että lähtee näyttämään sitä tänään viimeksi oon saarnan pitänyt,mutta eiköhän tässä vielä tulis onnistuminen,on jo suunta hiukan pehmennyt kyllä !

Aiheen kysymykset