Ilmavaivoista kärsiminen on yleensä yksilöllinen oire, mutta se on yhteydessä nautittuun ruokavalioon, ruoka- ja lisäaineyliherkkyyksiin (sorbitoli) ja joihinkin harvinaisempiin sairauksiin kuten keliakiaan, jossa se voi esiintyä keskeisenä ja ainoana oireena. Ilmavaivat voivat liittyä osana myös ärtyneen suolen oireyhtymään sekä erilaisiin mielialaoireisiin liittyvinä fyysisinä suolisto-oireina.

Laktoosi-intoleranssissa ilmavaivat ovat tyypillinen ja tavallinen oire. Se syntyy maitosokeria pilkkovan laktaasi-entsyymin puutteesta, jonka seurauksena laktoosin eli maitosokerin pilkkoutuminen ohutsuolessa estyy/häiriintyy. Maitosokeri kulkeutuu pilkkoutumatta paksuunsuoleen, jossa bakteerit hajoittavat maitosokeria epätäydellisesti kaasuiksi aiheuttaen ilmavaivoja. Ilmavaivat perustuvat bakteerin liikakasvuun paksusuolessa, jossa luodaan perusta suolikaasujen muodostukselle riittämättömän ruoansulatuksen kautta.

Nopea syöminen ja ahmiminen laukaisee ilmavaivojen muodostuksen. Lisäksi rasvainen ruoka, leivonnaiset, suklaa, kasvikset ja muutamat muut ruoka- ja lisäaineet kuten sorbitoli lisäävät oireita. Ongelmallisten ruoka-aineiden tunnistaminen ja säännöllinen syöminen auttavat tavallisesti oireiden hallinnassa.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ilmavaivojen aiheuttaja on usein ollut laktoosi-intoleranssi tai Ärtyvän suolen oireyhtymä. Lisäksi ilmavaivat on voinut liittyä kahdeksaan muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet ruoansulatushäiriöiden hoitolääkkeet, ruoka-aineen välttäminen ja vähälaktoosinen ruokavalio. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

mistä apu jatkuviin ilmavaivoihin.kaikesta ruuasta vaivoja?

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

Hei, itselläni oli pitkään sama ongelma. Lopulta löysin ne ruoka-aineet, jokta aiheuttivat ilmavaivoja kaikista eniten. Jättämällä ne pois tilanne helpotti jonkin verran. Minun kohdallalni esimerkiki jukurtti oli tällainen aine.

4_s

Helena
31. tammikuuta

Hei
Katselen satunnaisesti tänne. Huomasin tuon sinun hankaluutesi. Minkälainen ruokavalio sinulla on? Käytätkö paljon valkoista leipää, esim. sekaleipää, pizzoja, karkkeja, syötkö pullaa? Huomasin, iän karttuessa, että esim. kotonatehdyt sämpylät ja myös pulla aiheuttivat kamalat ilmavaivat,mutta esim. vain yksi leipä ei tihnyt niitä. Sitten on maito. Toiset voivat käyttää maitoa missämuodossa tahansa, toiset vain hapanmaitotuotteita, kuten piimä, viili, jogurtti. Toiset sietävät vain vähälaktoosisia tuotteita. Jotkut eivät siedä ollenkaan maitoa. Jos asia vaivaa voisit käydä laktoosirasituksessa, se karsisi sen ongelman ja saisit tutkittua tietoa, maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat kaksi eri asiaa, li on maitosokerin imeytymishäiriö, maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin. Tässä vähän alkua. Luulisi, että sinulla on toiminnallinen vaiva, eli jokin ruoka-aine aiheuttaa kaasunmuodostusta, tavalisimmat aineet ovat juuri maito, vehnä, hiiva, herneet, sokeriset esim. karkkien syönti.

Pakkaspäivän terveiset. Helena

1_s

Anonyymi
7. helmikuuta

Hei! Voiko millään tutkimuksella todeta, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat ilmavaivoja? Siis muuten kuin systemaattisesti kokeilemalla? Testannut olen vaikka mitä, mutta syytä ei löydy. Maidottomalla ruokavaliolla olin pitkään maitoproteiiniallergian takia, ja silloin ilmavaivoja oli ihan yhtä paljon kuin nykyäänkin allergian hävittyä. Syön aika vähän leipää, mutta paljon makaroneja ja pastaa. Jukurtteihin ja muihin maitotuotteisiin en juuri koske, ne maistuvat pahalle. Karkkia syön kerran viikossa pikkupussin, samoin pitsapäivä on kerran viikossa. Muuten syön monipuolisesti normaalia kotiruokaa.

Ilmavaivoja on tasaisen runsaasti läpi viikon.
t. Anna

1_s

Anonyymi
13. joulukuuta

Hei, minullakin on pitkään ollut sama vaiva, enkä tarkasti tiedä, mistä tuotteista se johtuu. Käytän kuitenkin hyvin paljon täysjyvätuotteita, jogurttia ja soijaa, sillä kasvissyöjänä ruokavalioni on hieman suppeampi. Toisaalta syön myös todella paljon hedelmiä.
Päivästä riippuen oireeni vaihtelevat, vaikka ruokavalioni pysyy jopa päivittäisellä tasolla hyvin samankaltaisena. Joskus vaiva johtaa myös todella pahaan vatsakipuun. Onko ruokavaliosta jonkin tuotteen pois jättäminen ainoa tapa testata oireiden syytä?

1_s

Anonyymi
17. helmikuuta

Olen 22-vuotias tyttö ja minulla on ollut vatsaongelmia pienestä pitäen. Lapsena minulla oli paha koliikki, ja kuukausia kestävä ummetus. Nykyään jatkuvat ilmavaivat,turvotus ja "jatkuva vatsan käymistila" haittaa elämääni todella paljon..Lopetin leffassa käynnin,koska vatsani jatkuva ääntely nolotti niin ja kaikki sosiaaliset tilanteet haittaavat. Syön mielestäni ihan terveellisesti,salaattia,jätin pois pastan ja en syö valkoista leipää,jugurtteja(sokerin takia),roskaruokaa todella harvoin,karkkipussin kerran viikossa. Eikä auta. Kokeillut olen maitohappobakteereja,muita ruoansulatuslääkkeitä mitä apteekista saa,mutta ei tehoa..En tiedä mitä tekisin?

1_s

Anonyymi
10. huhtikuuta

Löytyi apu!

Tee tuolta löytyvä "immuunipuolustusmittari"-

http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Kolme_vaikutukseltaan_tarkeinta_bakteeria.html

Noissa probiooteissa on se idea, että:
1.Nuo bakteerit pitää olla juuri nuo nimenomaiset bakteerit.
2.Niitä on saatava limakalvoille vähintään 5-miljardia bakteeria päivässä.
3.Niitä on saatava limakakvoille jatkuvasti joka ikinen päivä!

-
Lue-
http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Kadonneiden_mh-bakteereiden_arvoitus.html

4_s

Helena
13. huhtikuuta

Oletko kokeillut makaronin ja pastan muuttamista johonkin muuhun, ei vehnää sisältävään. Itse olen huomannut vehnätuotteiden lisäävän ilmavaivoja, turvotusta ja myös mahan toimintaa. Tämä vain 1 vinkki.

Aiheen kysymykset