Ihottumat kuuluvat lääketieteen valikoimaan, joita vielä nykypäivänäkin tutkitaan useimmiten perinteisillä menetelmillä, tutkijan omin silmin hahmottamalla. Osa ihosairauksista on itsenäisesti syntyneitä. Nämä ihotaudit eivät ole sidoksissa tai seurausta suoraan muista tekijöistä tai ympäristöstä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi ihon herpes-tulehdus ja vyöruusu sekä psoriasis.

Muita ihottumia ovat infektion ja muiden ärsyttävien tekijöiden (kemikaalit, ravintoaineet) seurauksena syntyneet ihottumat. Suuri osa ihottumista syntyy juuri ärsytyksen ja ympäristön tekijöiden seurauksena, kuten ärsytysihottumat sekä allergiaihottumat.

Ihottumat jaetaan äkillisiin ja kroonisiin ihottumatyyppeihin. Ihottumaa määritellessä on tärkeää tietää, mistä ihottuma on alkanut. Esimerkiksi psoriasis usein puhkeaa polvien ja kyynärtaipeiden kohdalla tai päänahasta. Vastaavasti vyöruusu-infektio on tavallisesti toispuoleinen.

Ihottumien hoidossa on tärkeätä aiheuttavan tekijän tunnistaminen ja hoidon kohdistaminen ärsyttävän tekijän eliminoimiseen. Tutkimus voi vaatia ajoittain myös muita ihotestejä, jopa koepalan ottoa epäilyttävältä alueelta ihottumatyypin määrittämiseksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ihottuman aiheuttaja on usein ollut ruoka-allergiat tai atooppinen ihottuma. Lisäksi ihottuma on voinut liittyä 12 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet perusvoiteet, kortikoidivalmisteet, väsyttämättömät antihistamiinit, paikalliset ihon bakteeritulehdusta hoitavat valmisteet ja paikalliset iholle annosteltavat valmisteet. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
15. lokakuuta

Ompas ihottumalla paljon erilaisia mahdollisia aiheuttajia... millaista ihottumaa teillä on ollut?

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

kutiseva

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

kutiseva ja käsivarsissa

10_s

Pertti
2. joulukuuta

Ihooni ilmestyy sinne tänne kuivia ja kutisevia laikkuja, jotka hoitamattomina paksuuntuvat ja käyvät vähän kivulloisiksikin. Syynä on selvästi ihon kuivuus vähän yleensäkin mutta ko. kohdissa erityisesti. Mikä voide mielestäsi olisi paras noihin kuiviin laikkuihin?

1_s

Anonyymi
11. helmikuuta

minulle tulee kutisevia paukamia päänahkaan ja kasvoihin, joskus rintaan. Ihotautilääkärit eivät ole saaneet selvyyttä mikä on. Olen käynyt keliakia testissäkin. Mitkään lääkkeet ei auta. Onko jollain kokemusta tästä?

1_s

Anonyymi
25. elokuuta

minulla on kämmenissä pieniä rakkulita jotka kutiavat ja sitten puhkeavat,,ja kuivuvat pois! näitä näppyjä on koko ajan kämmenissä...ja koko ajan oikeastaan samoissa paikoissa...

4_s

kuutamo
26. elokuuta

En tiedä oletko sama "kirjautumaton käyttäjä" jolta oli otettu keliakia-testi, mutta mulla oli ennen keliakiadiagnoosia rakkuloita kämmenissä...

1_s

Anonyymi
26. elokuuta

minusta ei ole otettu keliakia-testiä...kannaattaapa etsiskellä tietoja lisäää asiasta! kiitos vinkistä!

10_s

Pertti
27. elokuuta

Atooppisessa ihottumassa on samanlaisia oireita (myös kämmenissä). Siinäkin iho-ongelma tulee yleensä aina uudelleen ja uudelleen samaan kohtaan, vaikka sen saa välillä hoidettua pois. Kokeile voitelua hyvällä perusvoiteella.

8_s

wilsu
13. huhtikuuta

Minulle on ilmestynyt jalkateriin ja sääriin punaisia pienenpieniä näppyjä, ja jalkaterät kutisevat kovasti (tosin itse näpyt eivät). Pari viikkoa sitten niitä oli toisessa jalassa, nyt toisessa. En ole koskaan ennen kärsinyt mistään ihottumista, tosin jalkani hikoavat aika paljon ja joskus kutisevatkin ohimenevästi. Näpyt eivät häviä "lasitestissä", eli ne eivät vaalene kun painan lasin pohjan ihoa vasten. Viime aikoina on ollut jänne/jännetuppitulehdusta, ei tosin tässä raajassa missä näpyt ovat nyt. Muuten olen terve. Osaisiko kukaan arvata, mitä tällaiset pisteet saattaisi olla? Vai pitäisikö mennä ihan lääkärin puheille?

10_s

Pertti
19. huhtikuuta

Minusta pieniin ongelmiisi voisi olla kaksikin syytä:

1. Sinulla on hiukan atooppista ihottumaa, johon kutina ja näpytkin kuuluvat. Minulla auttaa Locobase REPAIR- perusvoide, myös kutinaan mihin voiteet yleensä eivät erityisemmin auta. Jos iho tulehtuu pahasti tai perusvoide ei auta, käytä lyhyt kuuri apteekista ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta ja jatka sitten taas perusvoiteella. Puhtaus on hyvä apu, mutta vaatii voitelua aina pesun jälkeen.

2. Et ole ehkä viime aikoina liikkunut (vaikka vain kävellen) tarpeeksi, ja jalkojesi iho kärsii heikohkosta verenkierrosta.

Pyysit arvaamaan, ja yllä on arvaukseni.

8_s

wilsu
19. huhtikuuta

Hei! Arvaukset kelpaavat hyvin, koska olen tosiaan ihan noviisi näissä ihottuma-asioissa. :) Liikkumattomuus voisi hyvinkin olla syynä, juurikin tuon jännetulehduksen takia (se oli akillesjänteessä siis), ja silloin pilkut ilmestyivätkin. Kutina on jo väistynyt, ja odottelen vielä vähän aikaa, josko pilkut myös lähtisivät. Vaikuttaa, että niitä tulee "erissä", eli kun vanhimmat haalistuvat pois, uusia ilmestyy johonkin lähelle. Kiitos vastauksestasi!

8_s

wilsu
18. toukokuuta

Kirjoitin jalkojeni punaisista pilkuista kuukausi sitten. Pari viikkoa sitten lääkäri diagnosoi minulla purppuran, joka todennäköisimmin johtuu siitä, että olen joutunut syömään monta ibuprofeiinikuuria viime aikoina erilaisten rasitusvammojen takia. Ja akillesjänteen takia olleen buranakuurin aikanahan nuo pilkut ilmestyivätkin. Eli tässäpä yksi vastaus lisää jos jollain on samanlaisia vaivoja.

Viikonloppuna pidin helteessä juhlat, ja alkoholiakin tuli otettua - seuraavana aamuna pilkkuja löytyi paljon lisää ja selvisikin googlaamalla, että alkoholi ja aurinko saattavat pahentaa asiaa. Verikokeessakin on käyty, tulokset pitäisi tulla loppuviikosta. Lääkärikäynnin jälkeen jäi kyllä ihan epäselväksi, että voiko tätä jotenkin hoitaa tai pitäisikö olla huolissaan. En tajunnut kysellä kun sain sentään jotain selitystä, niinhän se taitaa usein mennä.

10_s

Pertti
21. toukokuuta

Alkoholi vähän enemmän nautittuna huonontaa jalkojen verenkiertoa saaden jalat jopa hiukan turpoamaan. Tästä johtuen jalkojen iho voisi kärsiä sen verran, että ilmenee ihottumaa, ja sitähän ei saa hetkessä paranemaan millään voiteella. Arvaus on tietysti tämäkin, mutta mm. pitkillä lentomatkoilla ei suositella runsasta alkoholin käyttöä suonitukos- eli ns. veritulppavaaran takia.

10_s

Pertti
23. toukokuuta

Ei tuo lääkärisi sitten muuta sanonut, kuin että kysymys on purppurasta? Diagnoosi on melko epämääräinen ottaen huomioon, että niitäkin on monenlaisia ja niiden hoidotkin sitten poikkeavat toisistaan. Vai onko tilanne nyt sellainen, että verikokeilla selvitetään, mikä purppura on kysymyksessä? Mene Terveyskirjastoon eli sivulle www.terveyskirjasto.fi, pane hakusanaksi ”purppura” (ilman lainausmerkkejä) ja tutustu vähän asiaan. Tuntuukohan yksikään purppura sopivalta?

8_s

wilsu
23. toukokuuta

Kiitos vastauksestasi taas, Pertti!
Lääkäri soitti verikokeen tulokset (tarkoitus oli tarkistaa, josko löytyisi jotain poikkeavaa, joka saattaisi selvittää taudin syyn. ainut löydös kuitenkin oli, että punasolut olivat hieman liian pieniä, mutta hemoglobiini silti normaali), ja samalla sain neuvoksi, että ei tarvitse huolehtia ellei tilanne pahene yhtäkkiä, eikä tarvitse hoitaa mitenkään. Auringonkaan ei pitäisi kuulemma vaikuttaa.

Tautini on siis lievä, esimerkiksi jos vertaa viittaamasi Terveyskirjaston sivulla olevaan kuvaan. Pitäisi kuulemma mennä ohi muutaman kuukauden kuluessa. Vastaanotolla lääkäri otti esille kirjan, missä oli pari eri purppuratautia, mutta kummankaan aiheuttajat eivät oikein sattuneet kohdalle, eikä mikään terveyskirjastonkaan purppuroista nouse mielessäni esille. Esim. mustelmia eikä nenäverenvuotoja ei ole, enkä ole sairastanut flunssia noin puoleen vuoteen, ja pilkut katoavat aika nopeasti. Lääkäri ei siis ollut tämän taudin ekspertti, mutta suhtautui asiallisesti ja minusta teki ihan oikein tarkistaessaan kirjasta. Olen saanut käsityksen, ettei taudin syytä usein saada selville, mutta lääkäri tosiaan arveli sen olevan tässä tapauksessa liiallisen ibuprofeenin syönnin sivuvaikutus.

Suuntaan siis levollisin mielin kohti kesää, ja toivon samaa myös sinulle ja muille lukijoille! :)

Aiheen kysymykset