Huimauksella on monta määritelmää. Yleisesti sillä tarkoitetaan häiriötä oman kehon ja ympäristön hahmottamisessa. Käytännössä huimauksen luonnetta selventää huimauksen syntytapa. Eteen-taaksepäin keinuttava huimaus viittaa yleisen lihasjännityksen ja jännityspäänsäryn aiheuttamaan tilaan, kun taas pyörittävä huimaus todennäköisemmin voi olla peräisin sisäkorvan sairaudesta, esimerkiksi hyvänlaatuinen huimaus ja Menieren tauti.

Huimaus on hyvin tavallinen oire ihmisillä ja on mahdollista syntyä erilaisten tunne-elämään liittyvien tilojen, kuten järkytyksen ja odottamattoman tai ahdistavan tilanteen seurauksena. On usein tilanteita, joissa yksilö voi kärsiä ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta ja kokea samalla lieväasteiseksi tulkittavaa huimausoiretta, joka kuitenkin liittyy mielialaan osana kokonaisvaltaista pahoinvoinnin tunnetta. Hyvänlaatuisia huimailun syitä ovat, unettomuus, syömättömyys ja erilaiset vuorokausirytmin häiriötä aiheuttavat tilat.

Alhaiseen verenpaineeseen ja anemisoitumiseen ja kiertävän verimäärän vähyyteen (shokki, vuotoshokki) liittyy usein huimaustaipumusta. Hoito kohdistuu tällöin huimailun spesifisen aiheuttajaan. Vanhuksilla huimailu voi liittyä kuulo-ja tasapainoelimen häiriöihin, lääkehoitojen sivuvaikutuksiin, verisuonisairauksiin tai muuhun yleiskunnon huononemiseen liittyen. Vanhuselimistön sietokyky on nuorempia herkempi kaikille vaihteluille ja vaatisi kaikessa hoidossa tämän tosiasian huomioon ottamista. Yleisesti äkillinen huimausoire on vaaraton, jos se menee ohi levolla esimerkiksi painostavan tilanteen tai ylirasitustilan jälkeen. Huimauksen pitkittyminen johtaa luonnollisesti oireen selvittelyyn oman lääkärin vastaanotolla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä huimauksen aiheuttaja on usein ollut migreeni, paniikkihäiriö, masennus tai verenpainetauti. Lisäksi huimaus on voinut liittyä 38 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut lepo. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

4_s

Eva
27. maaliskuuta

Mikä on syynä jos nukkumaan mennessä ,siis makuuasentoon mennessä huimaa. Huimaus tuntuu hetken aikaa ja sitten häviää kun avaa silmät ja rauhoittuu.

10_s

Pertti
27. maaliskuuta

Minusta se vaikuttaa hyvänlaatuiselta (siis täysin vaarattomalta) asentohuimaukselta. Minulla se liittyy siihen, että selälläni maatessa käännän hiukan päätäni sivulle. Silmät pitää avata ja katsella mieluummin yhtä kohtaa huoneessa. (Rauhoittua ei tarvitse, mutta hiljaa pitää kyllä olla.)

10_s

Pertti
28. maaliskuuta

Olet ilmeisesti noussut sängystä reippaasti huimauksesta välittämättä. Se on virhe, ja siitä saa melko karmean olon moneksi tunniksi. Jos podet hyvänlaatuista asentohuimausta, niin todennäköisesti huimauksen aiheuttaa se liike, minkä pää saa sängystä nousun aikana. Jos tunnet heti huimausta, niin istu muutama sekunti sängyssä ja katso jotakin paikkaa, joka on vähän kauempana sinusta. Nouse seisomaan vasta sitten, kun maailma alkaa pysyä paikallaan. Näin minun osaltani asia on siltä päivältä ohi, mutta ajoittainhan tuo huimaus tulee takaisin.

1_s

Anonyymi
11. syyskuuta

Muutin kaksi viikkoa sitten rakkaani kanssa oppilaitoksen asuntolaan, nyt sitten huippaa joka päivä monta kertaa. Kerran pari kultani on saanut hypätä rattiin puolestani, kun en välttämättä olisi pystynyt ongelmitta ajamaan kauppaan. Huone heiluu ja itsekin huojun kun seison. Tavallaan epäuskoinen olo, ihan kuin katsoisi unta ja toivoo ettei se lopu.

2_s

f65-3465
28. syyskuuta

Ettei asuntolassa ole sisäilmaongelmaa, eli hometta tai hometaloihin kehittyviä mikrobimyrkkyjä. . . . . . . .

10_s

Pertti
29. syyskuuta

Vaikea on kuvitella, että asunnon vaihto vaikuttaisi niin, että uudessa asunnossa alkaisi olla huimausta parin viikon kuluttua muuton jälkeen. Minulla huimausta alkaa joskus selvästi esiintyä vain sen takia, että olen valvonut liian paljon muutaman vuorokauden aikana. Ei kai nyt vain ole niin, että muuttoon liittyen on ollut paljon puuhaa ja sen lisäksi kaikkea opiskeluun ja ns. opiskelijaelämään liittyvää valvomista viime aikoina vähän liikaa?

2_s

f65-3465
6. lokakuuta

Aika nopeasti sisäilmaongelmat alkavat oireilla, etenkin jos on jo aiemmin herkistynyt. On vaan niin raivostuttavaa, että ihmiset ovat hyvöuskoisia eivätkä ota selvää ja kyseenalaista. Väitän, että iso osa sairauksistamme ja oireistamme juontuu vuosia/vuosikymmeniä kestäneisiin home/homemyrkky/mikrobi yms altistuksiin.

3_s

f48-5179
25. syyskuuta

kuuluuko huimaus flunssan yhteyteen? minulla alkoi flunssa toissapäiväivänä ja samalla alkoi asento-huimaus. minulla ei ole nuhaa. kurkkukipua, päänsärkyä ja äänen käheyttä on.

10_s

Pertti
30. syyskuuta

Jos se huimaus ei pelkästä heikosta olosta johdu, niin jotainhan korvissa on. Kuitenkin tuntuu oudolta, että ”oikea” asentohuimaus sattuisi juuri samaan aikaan, kun on flunssa. Tietysti tuollaisiakin yhteensattumia joskus on. Olisikohan niin, että vaikka sinulla ei paljon erilaisia oireita kuulu olevan, niin korviin olisi kertynyt huomaamatta eli tuntumatta paljon vaikkua, ja sen takia tuntisit joissakin asennoissa huimausta. Jos vaikkua on poikkeuksellisen paljon, niin olo on jatkuvasti melko outo, vaikka sitä on vaikea kuvitella, ellei itse ole sitä kokenut. Sitä, että korvissa on vaikkua, ei tällöinkään itse huomaa.

7_s

Taape
1. lokakuuta

Mulla on ollut flunnsan yhteydessä/jälkitautina kivuton kuulohermon tulehdus, ainoana oireena aivan kamala kiertohuimaus, joka kesti 6 viikkoa. Ensimmäiset päivät en pysynyt ollenkaan pystyssä, oksentelin vain. Myöhemmin tilaan tottui jonkin verran ja huimauksesta huolimatta pystyin liikkumaan ja toimimaan muutenkin jokseenkin normaalilla tavalla, ainoastaan lähelle katsoessa ja lukiessa alkoi maailma kieppua. Katseen suuntaaminen horisonttiin auttaa, samon lääkärin määräämät pahoinvointilääkkeet. Tautia tutkittiin aluksi Menieren tautina, mutta korvalääkäri päätyi siis kuulohermon tulehdus -diagnoosiin, koska kuulo ei alentunut.

Aiheen kysymykset