Ihminen säätelee kehon lämpötilaa hikoilun avulla. Hikirauhaset toimivat hikoillessa lämmönluovuttajina kehon lämpötilaa alennettaessa. Lämmönluovutuksen tuotteina syntyy hikeä ja iho viilenee. Hikoilu vaihtelee runsaasti eri ihmisillä, mutta kainaloiden, käsien ja jalkojen liikahikoilu on yleinen ongelma ilman taustalla olevaa sairaustilaa. Yleisesti hikoilutaipumus vaihtelee runsaasti ihmisillä ja harvemmin taustalla on merkittävää sairautta tai sairaustilaa.

Ruumiillinen rasitus, jännittäminen ja stressi kasvattavat hikirauhasten eritystä lisäten oireita. Liikahikoilu saattaa kuitenkin joskus liittyä elimistön aineenvaihdunnallisiin sairauksiin kuten diabetekseen, kilpirauhasen liikatoimintaan tai joihinkin tulehdussairauksiin ja etenkin kuumesairauksien toipumisvaiheisiin. Hikoilu saattaa altistaa ihoa kutinalle ja ärsytykselle, jolloin sitä tulee raavittua jopa ihon vaurioitumisen uhalla. Hyvää ihon perushoitoa on hikoilunjälkeinen ihon puhdistus juoksevalla vedellä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä hikoilun aiheuttaja on usein ollut paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko tai vaihdevuodet. Lisäksi hikoilu on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kasvojen pesu 1
Stub Talkkipuuteri 1

Keskustelu

11_s

Rituli
29. heinäkuuta

Ihmettelen tässä kun tämmöisenä helle kesänä,hikoilusta ei erikoisemmin olla keskusteltu ja tällä osastolla ei yhtään juttua.Olisin hiukan kiinnostunut kuulemaan vähäisestä hikoilusta,sillä sellainen on minun elimistöni,eipä kunnon hikoilua ole edes tänä kesänä ollut,mutta tietenkin hikinen olotila on koko ajan,mutta esim.saunassa miehelläni hiki valuu solkenaan ja minä harvoin saan edes jonkinmoisen hien aikaiseksi,no jos vähän lämpöinen sauna jossa muodostuu höyryä,niin silloin paremmin hiki irtoaa.Tänä kesänä jos kunnolla hiki "valuis"voiskohan se vaikuttaa jopa painon hienoiseen laskuun,tiedä häntä...kai tää johtuu sitten aineen vaihdunnasta kehossa ja miten te toiset,onko tämmöistä ilmiötä kenelläkään ?

Aiheen kysymykset