Meillä on kehittynyt tuntohermojärjestelmä aistitoimintojemme osana varoittamassa ajoissa tunnon ja kivun avulla kehoa uhkaavista vaaroista. Neuralgiasta puhutaan, kun hermokivun syntymisen syytä ei pystytä selittämään eikä sen taustalla ole selkeää todennettavaa vauriota tai mielekästä syytä, jolla on tarkoitus viestiä kivun välityksellä.

Hermokipu voi syntyä pelkästä hermon koskettelusta, venytyksestä tai paineesta. Se voi täten voi liittyä erilaisiin tuki- ja liikuntaelinten sairaustiloihin, aineenvaihdunnallisiin sairauksiin sekä vammojen jälkitiloihin. Esimerkiksi vyöruusun jälkeen osalle sairastaneista kehittyy infektoituneelle alueelle hankala kiputila rintakehän alueelle.

Neuralgia voidaan käsittää usein elimistön vääräksi hälytykseksi, jossa kivun aistiminen ei ehkä ole kaikin puolin toivottavaa tai tarkoituksenmukaista ihmisen hyvinvoinnin ja suojautumisen kannalta. Erityisesti kasvojen alueella tunnetaan erilaisia neuralgioita, joita on kuvattu lääketieteen kirjallisuudessa useiden satojen vuosien aikana. Näistä trigeminusneuralgia on voimakkain ja yleisin äkillisen kasvojen alueen hermokipu.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä hermokivun aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia. Lisäksi hermokipu on voinut liittyä 18 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet, lepo ja itsehoitokipulääkkeet. Myös viittä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

11_s

f83-330
2. joulukuuta

Kaikelaaisiin kipuihini olen saanut helpotusta akupunktiohoidoista. Kaikki akupunktiohoidot minulle on antanut lääkäri. Akupunktiohoito ei ole poistanut kipujani ikuisiksi ajoiksi, vain joksikin ajaksi. Joten hoidot on täytynyt tarvittaessa uusia. Akupunktiosta saamani apu kipuihini on ollut todellista, ei kuvittellista. Että mikäli muu kivun lievityskeino ei auta, suosittelen kokeiltavaksi akupunktiohoitoa.

4_s

Helena
1. helmikuuta

Nyt olisi apu tarpeen..en tiedä minkä tahon puoleen kääntyä. Joulusta lähtien (en satuttanut miinkään) huomasin, etten voi nostaa vasenta kättäni. Kova repivä kipu oli alkuun vain väärässä asennossa, esim. housujen nostossa, liivien laitossa, repun laittamisessa. Nyt jäytävä kipu on seurana kokoajan. Para-Tabs+ Ketomex leikkaa kivulta huipun, mutta tämä vie kohta järjen.

Loukkasin v.2001 vasemman käteni,ranteen, se sitten vihdoin leikattiin 2v sen jälkeen, sinnittelin töissä, kipuilin,kipu "nousi myös kyynärpäähän, kerroin, että kivulla on nouseva suunta, masennuin..jouduin jättämään työni...se siitä. Nyt on katse jo eteenpäin, työkokeiluajatus päässä, mitä se sitten onkaan......

Nyt jouluna ....kaksi x olen käynyt tk-lääkärillä, sain kuitenkin anottua rtg-tutkimuksen ja uä on parin kuukauden kuluttua. Rahaa ei enää ole, muutenhan voisin arvuuttaa tätä kaikille yksityisille lääkäreille. En todellakaan tiedä mihin ottaisin yhteyttä, ortopedi? neurologi? Psykiatri on todennut keskivaikean masennuksen, joka johtuu etupäässä näistä vaivoista.....joten siellä puolen on asiat kunnossa. Jospa laittaisitte vinkkejä. Kiitos jo etukäteen.

13_s

TriDoc
1. helmikuuta

Hei Helena!Toivon, että pystyn edes hieman antamaan vinkkejä, miten kannattaisi edetä. Asian huolellinen selvittely olisi tärkeää, koska olet kaiken tämän vaivan päälle aloittelemassa uutta työuraa.Tästä olisi hyvä mainita lääkärillesi, koska tarvitset tässä tilanteessa kaiken tuen, mitä esimerkiksi terveyskeskuksessa on tarjota. En saanut aivan selkeää kuvaa, onko vaiva edelleen ranteessa vai esimerkiksi olkapäässä. Olkapääkivun taustalla voi olla ahdas olkapää-oireisto tai yläraajaan ulottuvan hermon pinnetila, joka aiheuttaa kivuliaan oireiston. Olkapään ultraäänitutkimus antaa esimerkiksi tietoa olkapään rakenteesta ja sen ahtaudesta sekä mahdollisista kapselirakenteen vaurioista, jotka voivat olla kivun taustalla. Lisäksi ultraäänitutkimuksissa paljastuvat useimmat kroonisen tulehduksen merkit. Yläraajaan säteilevää hermokipua pystytään lisäksi tutkimaan raajojen hermojen pinnetiloihin kehitetyllä ENMG-tutkimuksella, jossa mitataan hermon johtumisnopeuksia ihoon kiinnitettyjen neulojen avulla. Hermojohtotutkimuksella voidaan selvitellä nimenomaan kivuliaita hermojen pinnetiloja. Voisi olla hyvä, jos saisit ainakin nämä tutkimukset suoritettua terveyskeskuksessasi rtg-tutkimuksen lisäksi, jos niitä ei ole jo tehty. Ihannetilanne olisi jos saisit näiden perustutkimusten valossa hyvän yleislääkärin arvion, selviääkö asia näillä selvityksillä. Mahdolliset jatkotoimenpiteet olisi tällöin mahdollista suorittaa sairaalassa. Yksityiseltä ortopediltä voisi tarvittaessa saada sitten mukana olevien tutkimustulostesi perusteella tarvittaessa toisen arvion asiasta. Kun asia on näin tärkeä, en näkisi tarvittessa toisenkaan lääkärin mielipiteen kuulemista perusteettomana, jotta asia varmentuisi. Yksi mahdollisuus on pyytää hankalan tilanteesi vuoksi lähetettä asuinpaikkasi keskussairaalan kipupoliklinikalle, joka on tarkoitettu tämäntyyppisten tapausten hoitamiseen kunnallisena palveluna. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa! Pahinta asiassa on epävarmuuden jatkuminen,mikä yhdessä kroonisen kivun kanssa kuluttaa valtavasti omia voimavaroja.

6_s

f62-1549
2. helmikuuta

Minulla sama "vika"ollut nyt tällä kertaa 1,5 kk...ja ihan kohta menetän hermoni tämän raastavan kivun myötä:( En tiedä mistä tuli...alkoi ennen joulua ja siinä mnei jouluinen etelänreissukin päin prinkkalaa:( Juossut myös tuolla tk:ssa ja särkylääkkeitä lisää vain.Samoin minäkin sit lopulta sain ajan rtg:n ja kuukauden päästä ultraan...kiirettähän heillä ei ole. 2 kortisonipiikkiä saanut ja kolmas nyt keskiviikkona,mut tuntuu ettei mikään auta.....kaikki sormet pistelevät ja kipu ja tuska levinnyt tuonna niskaan:(( Joten enpäs tiedä,mistä noita voimavaroja enää löytyisi,minulla kun ei ainakaan ole yksityiselle varaa mennä,koska olen eläkkeellä ja tk lääkärit eivät jostain syystä millään halua laittaa tuonna keskussairaalaan. Et silleen tämäkin viikko alkaa....

4_s

Helena
2. helmikuuta

Kiitos : ) Kipu on olkapäässä (ranteen toimintarajoitus jäi pysyväksi, samoin jomotus, siinä on ENMG-tutkimuksessa vain lievä hermojen ärsytys, vaikka ei siltä tunnu : ), tai oikeastaan hauislihaksen seudulla kokoajan ja kun teen "virheliikkeen" kipu räjähtää koko käsivarteen. Pistää oikein voihkimaan ja itkemään. Myös keski-ja etusormissa pistelee. Uä-tutkimus on vasta 19.2 joten aikaa kuluu, mutta tuntuu, että viimeiset hermot kuluvat ennen kun saan asiaan ratkaisua. Olen semmoisessa jamassa..

4_s

Helena
2. helmikuuta

Hei kohtalokaveri : ) Niin, taidamme molemmat olla väliinputoajia...Voimia sinulle. t. Helena

4_s

Helena
2. helmikuuta

Kiitos vinkistä. Kokeilin hoitoa kivunhallintakuntoutuksessa. Kaikkia neuloja ei saatu laitettua, varmaankin hermoradat oli niin tukossa. Iso huuto tuli. Hoidon jälkeen oli huono olo, mutta hieman tuntui kipu helpottavan. Nyt olen siinä pisteessä, ettei ole rahaa enää kuin välttämättömiin kuluihin,koska olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä, sairauslomalla, mitä Kela ei ole hyväksynyt, joten työllisyystuella sitten. Olen yksineläjä, joten vuokra ym. menee omasta pussista. Haaveilen tosin töihin menosta, näen unta yöllä, että olen töissä.. Harmittaa tämä tilanne. Hyvää kevään odotusta. t. Helena

11_s

f83-330
2. helmikuuta

Voimia sinulle Helena, tilanteesi tuntuu hyvin pahalle, Minä joka olen sairastanut koko elämäni ajan, tiedän kuinka sairaus vie rahat, ja kuinka pirullista se on, kun apua tarvitsis eikä rahaa ole, millä apua sais. Kannataisikohan kysellä sieltä Uä-tutkimuspaikasta kysellä, jospa pääsisit sinne aiemmin? Joskus se voi onnistua, jos joku on peruttanut ajan? Parempaa vointia sinulle toivoen

4_s

Helena
2. helmikuuta

Niin. Minä olen ollut onnekas, koska olen saanut olla myös terveenä. Tiedän, että on todella paljon sairaita, kivuliaita, avun ulottumattomissa olevia ihmisiä, siksi tuntuu väärältä valitella vaivojaan : ( Nyt on vaan niin paha olla. Olen pariin kertaan kertonut tulevani mielelläni uä-kuvaukseen, jos tulee peruttu aika. Ovat vain jostain syystä olleet nyt nahkeita asian suhteen. Odottelen....Kiitos kannustuksesta ja voimia : )

7_s

siskolikka
30. lokakuuta

Minulla on alaselän vaivaa. Kuvattiin ja alimman selkänikaman joku uloke, mikä siinä on , on kiinnittynyt lonkkaan. Saattaa olla ollut jo syntyjään. Vaivana on ainainen yöllinen lonkkakipu, joka poistuu ylös noustessa. Kivaa mennä töihin, jos valvomiset jatkuvat... Sain työterveydestä Jonkun sähköisen tens -laitteen, josta kytken anturien avulla virtaa itseeni (varmaan lataan itseni =)..) Koje saattaa auttaa kipuun. Testaan sitä viikon. Ihmeellistä nipistelyä ja lihassupistusta tulee. Eka kerta ei ainakaan auttanut, mutta jatkan ja jos vielä löydän tähän palstalle takaisin, voin kertoa vaikutuksista. Laitteen voi myös hankkia itselle. Maksaa kyllä aikas paljon: alle 100 €... Jospa tästä vielä virtaa saaneena alkaa säntäillä sinne tänne...

4_s

TUULIVIIRI
29. tammikuuta

Kärsin hankalista jalka ja viime aikoina myös käsikivuista. Aluksi kipuja oli vain jaloissa sukkamaisesti pari vuotta sitten, nyt kipua on jo molempiin nivuksiin asti, käsien kipu on noussut samalla tavalla olkavarsiin. WC-pöntöltä en pääse enää kunnolla ylös enkä sängystä tai tuolilta istumasta. Portaitten nousu ei oikein onnistu ja välillä kävely muuttuu töpöttelyksi. Kipu pahenee klo 17 jälkeen muuttuen hermoja raastavaksi. Jos joku auttaa laittamalla vaikka sukkia jalkaan ja koskettaa minua huudan tuskasta etenkin iltaisin. Vartalon, etenkin lantion hallinta on käynyt huteraksi. ENMG:ssa on todettu polyneuropatiaa, vibraatiotunto puuttuu alaraajoista reisiin ja käsistä olkavarsiin. Mikä ihmeen tauti minulla on? ei ole diabetesta, ei kilpirauhassairauksia, ei anemiaa, vitamiinit on kunnossa, ei ole reumatyyppistä tai sidekudossairautta. Muuten olen hyväkuntoinen. Depressio ja epätöivo tässä vain iskee päälle kävelykyvyn ja käsien voiman hävitessä. Kuka voisi neuvoa mistä voisin etsiä seuraavaksi apua. Pää on jo huumattu hermokipulääkkeillä ja muilla kovilla kipulääkkeillä. Onnellisena odottelen jos jotakin apua jostakin suunnalta... Tuuliviiri

1_s

m43-2540
29. tammikuuta

http://www.ms-liitto.fi/index.phtml?s=104

Ms-liiton sivut ja siellä harvinaiset neurologiset sairaudet (linkki).

Olen itse paininut saman tyyppisten oireiden kanssa jo pari vuotta, tosin ei aivan noin pahojen. Vielä ei ole diagnoosi varmistunut, vaikka tutkimuksia on tehty paljon.

Suosittelen voimakkaasti hakeutumaan hermston sairauksiin erikoistuneelle neurologille (esim. Riitta Rinne turussa). Kuvauksesi perusteella kysessä on vakavat asiat.

4_s

TUULIVIIRI
29. tammikuuta

Kiitos viestistäsi. Missähän mahtaa tämä lääkäri ottaa vastaan? Menen mielelläni hänen vastaanotolleen.

1_s

m43-2540
29. tammikuuta

Ainakin Turun Mehiläisessä. Saattaa ottaa muuallakin, mutta sitä kautta itse sain ajan kohtuullisen nopeasti.

1_s

m43-2540
29. tammikuuta

Jatkoa edelliseen... Ei tämäkään lääkäri varmaan ihmeitä pysty sairaudellesi tekemään, silti tietoa sieltä saa ja ohjauksen mahdollisiin lisätutkimuksiin. Minä sain ensimmäisellä käynnillä lähetteet sellaisiin tutkimuksiin joihin olin kärttänyt jo vuoden lähetettä muilta lääkäreiltä.

4_s

TUULIVIIRI
29. tammikuuta

Kiitos varaan aikaa...

1_s

m43-2540
4. helmikuuta

Tervehdys.

Saitkos aikaa tohtorille?

4_s

TUULIVIIRI
5. helmikuuta

En löytänyt tällä nimellä Turusra ... ja olen nyt menossa Ouluun yhdelle, joka on pätevä myös näissä asioissa. Odottelen nyt vaan kun ilmoittelevat ajan.

1_s

Anonyymi
5. huhtikuuta

HEI,

tutksikelin netistä löytyisikö apua vaivaani, jollainen minulla on ollut jo vuosia ja 30.10.09 kirjoittamasi viesti vastasi lähes täysin omaa vaivaani. Minulla on myös jo noin 25- vuotiaana todettu selän alimman nikaman "rappeuma/kuluma", joka on voinut olla syntymästä asti. Varsinkin yöllä tuntuu "pistävää" kipua pakarassa, välillä kun yrittää nousta ylös, ei oikea jalka kanna eikä pysty liikuttamaan jalkaa niin että kipu postuisi. Ei tiedä älillä miten päin nukkisi, että kipu ei olisi niin kova.Päivällä kipua ei yleensä tunnu eli kun sitten pääsee liikkeelle se helpottaa (tai tunutt vain pistoksena takapuolessa, mutta ei estä kävelyä). En ole käynyt lääkärillä, mutta nyt kipu alkaa taas olla niin kova että varmaan pakko mennä. Kerroit, että olit saanut jonkinlaisen laitteen tätä varten, auttoiko vaivaan tai saitko muuta apua? Tiedän, että jos menen terveyskeskuslääkärille ja en osaa jo itse puoliksi tehdä omaa diagnoosia, lääkäri määrää vain kipulääkkeitä,jotka ei kyllä auta tähän.

Kuulisin mielelläni kommenttejasi

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Kysymyksessä voisi olla selästätai pakarassa olevasta hermopinteestä johtuva kipu. Olen itse saanut apuaa TNS-laitteesta ja ennen kaikkea omatoimisesta vesijumpasta. Tsemppiä ja liikkeelle sanoisin. Venyttele vielä pakaralihastasi, sekin voisi auttaa.
Anna lääkärin perehtyä asiaasi.

TUULIVIIRI

Aiheen kysymykset