Herkkä iho on ihmisten omakohtaisesti määrittelemä ihon tila ja sitä on lääketieteellisesti vaikea mitata tai määritellä. Merkittävä herkän ihon aiheuttaja on yleinen atooppinen taipumus, joka tulee esille ylähengitystieoireiden lisäksi myös iho-oirein. Siinä tyypillisenä ongelmana on ihon kuivuus, kulumis- ja ärsytysarkuus, punoittelu ja toistuva kutina. Hikoilu ärsyttää tyypillisesti herkkää ihoa, ja saattaa johtaa erilaisiin ihon ärsytys- ja punoitustiloihin sekä jopa ihon tulehtumiseen. Jotkut ihmiset reagoivat ihollaan herkästi myös auringonvalon UV-säteilylle, jonka aiheuttamia oireita ovat ihon punoittelu ja herkkä palaminen.

Herkästi reagoiva iho, kuten atooppinen ihotyyppikin reagoi muita herkemmin pölylle, hankaukselle ja ulkoiselle paineelle tarviten ihon suojaamista vaatetuksen (hansikkaat,suojapuvut) tai perusrasvauksen keinoin. Herkällä iholla on taipumus kuivua ulkoilmassa ja reagoida erilaisille ihoa ärsyttäville vaatekuiduille(keinokuidut). Täysin puuvillasta tai silkistä tehty vaatekuitu samoin kuin aito nahka on vähiten ihoa ärsyttävä teollisiin vaatekuituihin verrattuna. Erilaiset ihonhoitoaineet sekä ihomeikit sisältävät monia eri kemiallisia yhdisteitä, joilla voi olla ihoa ärsyttävä vaikutus. Varsinkin kasvojen iho-oireiden välttämisessä markkinoilla on tarjolla tutkitusti vähemmän ärsyttäviä ihokemikaaleja.

Myös ihmisen terveydentila ja erilaiset perussairaudet voivat vakuttaa ihon kuntoon. Stressi, väsymys, vuorokausirytmin häiriöt, ruokavalio sekä hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa myös ihon terveyteen. Diabeteksessa on pidettävä hyvää huolta ihon kunnosta ja hoidettava syntyneet haavat ja ihorikot huolella, koska ihon paraneminen vaatii perusteellisempaa paneutumista ja hoitoa. Myös ylipaino saattaa aiheuttaa elimistön aineenvaihdunnan hidastumista ja pitkittää haavojen paranemista ja altistaa erilaisille hiertymille. Myös rasvainen iho voi olla herkkä. Siinä runsaampi ihobakteerien esiintyminen ärsyttää ihoa. Yleisesti herkkäihoisuutta esiintyy lähes 40%:lla ihmisistä, joten kyse on merkittävästä omakohtaisesta koetusta kokemuksesta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä herkän ihon aiheuttaja on usein ollut atooppinen ihottuma. Lisäksi herkkä iho on voinut liittyä neljään muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet vitamiinivalmisteet, perusvoiteet ja perussairauden hyvä hoitotasapaino. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
29_rs Atooppinen ihottuma 14
Stub Seborroinen ihottuma 2
75_rs Borrelioosi 1
66_rs Akne 1
Stub Suupielen tulehdus 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Vitamiinivalmisteet 3
Stub Perusvoiteet 3
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset