Hengenahdistus on tavallisimpia ihmisten kokemia hengityselinoireita. Se on potilaan itsensä kokema oireisto, jonka joissakin lääketieteellisissä ääritilanteissa pystyy kuitenkin toteamaan myös ulkoisesti tutkittaessa (astmakohtaus, kroonisen keuhkosairauden pahenemisvaihe).

Hengenahdistus on normaali fysiologinen reaktio fyysisen liikunnan yhteydessä. Sitä esiintyy pääasiassa erilaisten keuhkosairauksien yhteydessä ja niiden pahenemisvaiheessa. Tyypillisiä hengenahdistusta aiheuttavat sairaudet ovat astma sekä krooninen ahtauttava keuhkoputkentulehdus, jossa pahenemisvaihe voi vaatia keuhkoputkia avaavan lääkityksen lisäksi myös sairaalahoitoa.

Sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaiheessa hengenahdistus on hyvin tavallinen oire. Psyykkisissä sairaustiloissa kiihtymyksen yhteydessä voi kehittyä hengenahdistusta, joka muistuttaa myös paniikkihäiriössä tavattavaa hyperventilointia.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä hengenahdistuksen aiheuttaja on usein ollut astma, paniikkihäiriö, yleinen ahdistuneisuus, siitepölyallergia, kilpirauhasen vajaatoiminta tai sosiaalisten tilanteiden pelko. Lisäksi hengenahdistus on voinut liittyä 22 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet väsyttämättömät antihistamiinit ja keuhkoputkia laajentavat lääkkeet. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

11_s

f83-330
9. tammikuuta

Minä olen aina kärsinyt hengenahdistuksesta, siis syntymästäni asti. Minä hengitän kaikenaikaa siten, kun olisin hengästynyt juoksusta. Kun hengenahdistukseni syy on harvinainen sairauteni, hengenahdistustani ei ole koskaan missään hengenahdistustani tutkittaessani huomioitu.
Ja koska hengenahdistustani ei ole koskaan huomioitu, en ole saanut tietooni, olisiko hengenahdistustani voitu jotenkin helpottaa? Ja mihin kaikkeen sen vaikutus uloittuu ja miten? Nyt iäkkäänä tuntuu kuitenkin siltä, kun tarttis tehdä jotain, happi kun tuntuu jo liian useasti uhkaavan loppua. Olen nähnyt joskus jollakin ihmisellä, nenästä työntyvät letkut, ja tullut ajatelleeksi, olisikohan tuollaisista apua minunkin hapensaanille? vai olisiko minun jo hankittava happipullo?

Aiheen kysymykset