Heijastekivulla tarkoitetaan tässä yhteydessä hermojen kautta välittyvää säteilykipua, jota syntyy yleisesti erilaisissa tuki- ja liikuntaelinten sairaustilanteissa. Heijastekipu voi syntyä hermon tai hermojuuren puristusoireena ja yleensä kipu säteilee kohti kehon ääriosia. Jäädessään puristuksiin hermo saattaa menettää myös tilapäisesti toimintakykynsä, joka aistitaan hermotuksen alueella erilaisina kipu, puutumis- tai pistelyoireina.

Tyypillisin heijastekivun tyyppi on lannerangan välilevytyrän aiheuttama selkäytimen tai hermojuuren puristusoire, jota kutsutaan myös iskiasoireeksi. Tilalle on tyypillistä alaraajoihin leviävä säteilevä särky, tuntopuutokset sekä lihasten toimintahäiriöt. Yläraajojen alueelle syntyvä säteilevä kipu voi syntyä kaularangan välilevytyrän, kulumamuutosten aiheuttamien hermojuurten ahtaumien tai muun hermopunoksia painavien pinnetilojen vaikutuksesta.

Hermojen heijastekipua voi aiheuttaa myös kaikenlainen hermojen venytys, koskettelu tai paine, kuten esimerkiksi kolmoishermosäryssä,tulehduksellisissa sairauksissa ( MS-taudissa) tai diabeteksessa aineenvaihdunnallisista tekijöistä syntyneiden hermovaurioiden vaikutuksesta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä heijastekivun aiheuttaja on usein ollut iskias. Lisäksi heijastekipu on voinut liittyä 11 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet ja lepo. Myös viittä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

11_s

mereeja
15. huhtikuuta

olisi kiva kuulla teidän kommentteja ja kokemuksia olkapään jänteen repeämästä!

4_s

Eva
15. huhtikuuta

Mun supraspinatus-jänteen osittainenkin repeämä aiheuttaa ajoittain kovaa kipua ja kipu tuntuu olkavarren puolella lähinnä leposärkynä. Paras lievityskeino on pitää jääpussia 15 min.Toki kipuja on muuallakin olkapäässä, mutta em.tuntuu pahimmin. Olkapäässä on myös todettu mikrokalkkeumia ja tulehdusta sekä nestettä.

Aiheen kysymykset